Doprajte si cez víkend poriadne jedlo: Hovädzie NA BURGUNDSKÝ SPÔSOB
3. 11. 2023, 6:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Mäkučká hovädzinka, lahodná omáčka a víkendová pohoda. S týmto jedlom, ktoré sa varí prakticky samé, si môžete do sýtosti vychutnať pôžitkárske chvíle.
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Galéria k článku
37 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Koložvárska KAPUSTA: Skúste overený RECEPT od šéfkuchára. Lepšiu ste ešte nejedli!Zdroj: Tatiana Kubicová
HOVÄDZIE NA BURGUNDSKÝ SPÔSOB
Zdroj: Laura Witteková
Hovädzie na burgundský spôsob.
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY
Potrebujete:
- 1 kg hovädzieho stehna alebo falošnej sviečkovice
- 120 g prerastenej slaniny
- 3-4 stredné mrkvy
- 1 väčšia cibuľa
- 500 g šampiňónov
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 bobkové listy
- 1 lyžička rozmarínu
- 3-4 vetvičky tymianu
- soľ, čierne korenie, nové korenie";i:10;s:23:"2 lyžice hladkej múky";i:11;s:33:"2 lyžice paradajkového pretlaku";i:12;s:61:"700 ml kvalitného červeného vína (najlepšie Burgundské)";i:13;s:26:"500 ml hovädzieho vývaru";i:14;s:33:"petržlenová vňať na posypanie
POSTUP:
- Slaninu nakrájajte na tenšie pásiky a vsypte do rozohriateho hlbšieho hrnca. Nechajte ju vytopiť, aby pustila tuk, a vyberte ju. Na tuk, ktorý ostal v hrnci, poukladajte mäso, nakrájané na 5 cm kocky a osmažte dozlista. Mäso nedávajte naraz, aby nepustilo šťavu, ale aby sa opekalo. Postupne takto opečte všetko mäso a vyberte ho na tanier.
- Na zvyšnom tuku v hrnci orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte mrkvu, šampiňóny nakrájané na väčšie kusy a všetko opečte dozlatista. K zelenine pridajte opečenú slaninu, mäso, cesnak nakrájaný na tenké plátky, bobkové listy, vetvičku rozmarínu, 2 vetvičky tymianu oberte a jednu či dve môžete dať celé, osoľte, okoreňte a všetko dobre premiešajte. Poprášte múkou a dobre premiešajte, aby sa múka jemne opražila.
- Do hrnca potom pridajte pretlak, víno, vývar, premiešajte a hrniec zatvorte. Na slabom plameni za občasného premiešania varte 2-3 hodiny alebo pre rýchlejšie varenie použite tlakový hrniec.
- Keď je mäso krásne mäkké, ochutnajte omáčku a prípadne dosoľte a dokoreňte. Ak je omáčka redšia, nechajte ju ešte chvíľu zredukovať. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.