Reklama

Doprajte si cez víkend poriadne jedlo: Hovädzie NA BURGUNDSKÝ SPÔSOB

Hovädzie na burgundský spôsob.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Mäkučká hovädzinka, lahodná omáčka a víkendová pohoda. S týmto jedlom, ktoré sa varí prakticky samé, si môžete do sýtosti vychutnať pôžitkárske chvíle.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Koložvárska KAPUSTA: Skúste overený RECEPT od šéfkuchára. Lepšiu ste ešte nejedli!
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    HOVÄDZIE NA BURGUNDSKÝ SPÔSOB

    Zdroj: Laura Witteková

    Hovädzie na burgundský spôsob.

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 2-3 HODINY

    Potrebujete:

    • 1 kg hovädzieho stehna alebo falošnej sviečkovice
    • 120 g prerastenej slaniny
    • 3-4 stredné mrkvy
    • 1 väčšia cibuľa
    • 500 g šampiňónov
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 bobkové listy
    • 1 lyžička rozmarínu
    • 3-4 vetvičky tymianu
    • soľ, čierne korenie, nové korenie";i:10;s:23:"2 lyžice hladkej múky";i:11;s:33:"2 lyžice paradajkového pretlaku";i:12;s:61:"700 ml kvalitného červeného vína (najlepšie Burgundské)";i:13;s:26:"500 ml hovädzieho vývaru";i:14;s:33:"petržlenová vňať na posypanie

    POSTUP:

    1. Slaninu nakrájajte na tenšie pásiky a vsypte do rozohriateho hlbšieho hrnca. Nechajte ju vytopiť, aby pustila tuk, a vyberte ju. Na tuk, ktorý ostal v hrnci, poukladajte mäso, nakrájané na 5 cm kocky a osmažte dozlista. Mäso nedávajte naraz, aby nepustilo šťavu, ale aby sa opekalo. Postupne takto opečte všetko mäso a vyberte ho na tanier.
    2. Na zvyšnom tuku v hrnci orestujte nakrájanú cibuľu, pridajte mrkvu, šampiňóny nakrájané na väčšie kusy a všetko opečte dozlatista. K zelenine pridajte opečenú slaninu, mäso, cesnak nakrájaný na tenké plátky, bobkové listy, vetvičku rozmarínu, 2 vetvičky tymianu oberte a jednu či dve môžete dať celé, osoľte, okoreňte a všetko dobre premiešajte. Poprášte múkou a dobre premiešajte, aby sa múka jemne opražila.
    3. Do hrnca potom pridajte pretlak, víno, vývar, premiešajte a hrniec zatvorte. Na slabom plameni za občasného premiešania varte 2-3 hodiny alebo pre rýchlejšie varenie použite tlakový hrniec.
    4. Keď je mäso krásne mäkké, ochutnajte omáčku a prípadne dosoľte a dokoreňte. Ak je omáčka redšia, nechajte ju ešte chvíľu zredukovať. Pred podávaním posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.