Parádny HRUŠKOVÝ KOLÁČIK pre histaminikov: Zamilujú si ho ale všetci!
5. 11. 2023, 19:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Alexandra Rymšinová
Viete, ako spoznáte histaminika? Aj pri výmene žiarovky detailne študuje, čo je napísané na jej obale :). Žarty bokom, keby ste náhodou skončili v klube HIT, tiež by ste čítali zloženie každého jedla – lebo by ste museli.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Asi 5 – 8 percent ľudí trpí histamínovou intoleranciou. Z toho 65 percent tvoria ženy. Je ich viac najmä preto, lebo na rozdiel od mužov častejšie vyhľadajú lekára. Dotlačia ich k tomu najmä estetické problémy, ako je nepríjemné nafukovanie či zhoršená pleť.
Ste ďalší kandidát na HIT?
"Ak odpoviete kladne na viac z týchto otázok, mali by ste navštíviť odborníka. Možno netrpíte práve histamínovou intoleranciou, no telo vám dáva jasné signály, že niečo nie je v poriadku," hovorí alergiologička Veronika Pružincová.
- Trápia vás alergie
- Po jedle vás svrbí pokožka, vyhádžete sa, nafúkne vás alebo rozbolí hlava?
- Búši vám srdce a kolíše tlak?
- Začervenáte sa po jedle alebo alkohole
- Trpíte migrénami alebo astmou?
- Často pijete (vodu)?
- Máte nepravidelný menzes?
- Melanchólia, vnútorný nepokoj, depresia alebo panika sa stali vaším najnovším spoločníkom?
- Zle znášate alkohol?

Zdroj: NMH
Hruškový koláčik
Zdroj: Alexandra Rymšinová
Hruškový koláčik, ktorý môžu aj histaminici. Mňam!
TORTOVÁ FORMA S PRIEMEROM 25 CM, PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 1 kg hrušiek
- 2 vajcia
- 30 g trstinového cukru
- 70 ml mlieka
- kúsok masla
POSTUP:
- Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Vajcia rozmiešajte s mliekom, prisypte cukor a vyšľahajte.
- Do vyšľahaných vajec pridajte najprv múku, potom nakrájané hrušky. Cesto by malo obaliť čo najviac hrušiek. Vylejte ho do tortovej formy vysypanej múkou, navrch nakrájajte kúsok masla.
- Pečte pri teplote 190 °C asi 50 minút. Nechajte vychladnúť a môžete krájať!