Reklama

Parádny HRUŠKOVÝ KOLÁČIK pre histaminikov: Zamilujú si ho ale všetci!

Hruškový koláč bez histamínu.

Zdroj: Alexandra Rymšinová

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Viete, ako spoznáte histaminika? Aj pri výmene žiarovky detailne študuje, čo je napísané na jej obale :). Žarty bokom, keby ste náhodou skončili v klube HIT, tiež by ste čítali zloženie každého jedla – lebo by ste museli.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:13
Remaining Time 0:13
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Parádna JABLKOVÁ TORTIČKA bez múky a cukru: Upečiete ju RAZ-DVA!
    Zdroj: NMH

    Asi 5 – 8 percent ľudí trpí histamínovou intoleranciou. Z toho 65 percent tvoria ženy. Je ich viac najmä preto, lebo na rozdiel od mužov častejšie vyhľadajú lekára. Dotlačia ich k tomu najmä estetické problémy, ako je nepríjemné nafukovanie či zhoršená pleť.

    Ste ďalší kandidát na HIT?

    "Ak odpoviete kladne na viac z týchto otázok, mali by ste navštíviť odborníka. Možno netrpíte práve histamínovou intoleranciou, no telo vám dáva jasné signály, že niečo nie je v poriadku," hovorí alergiologička Veronika Pružincová.

    1. Trápia vás alergie
    2. Po jedle vás svrbí pokožka, vyhádžete sa, nafúkne vás alebo rozbolí hlava?
    3. Búši vám srdce a kolíše tlak?
    4. Začervenáte sa po jedle alebo alkohole
    5. Trpíte migrénami alebo astmou?
    6. Často pijete (vodu)?
    7. Máte nepravidelný menzes?
    8. Melanchólia, vnútorný nepokoj, depresia alebo panika sa stali vaším najnovším spoločníkom?
    9. Zle znášate alkohol?
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:12
    Remaining Time 0:12
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Raňajkujte BEZ PEČIVA tieto dobroty: A kilá pôjdu dole ako po masle!
      Zdroj: NMH

      Hruškový koláčik

      Zdroj: Alexandra Rymšinová

      Hruškový koláčik, ktorý môžu aj histaminici. Mňam!

      TORTOVÁ FORMA S PRIEMEROM 25 CM, PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 50 MINÚT

      Potrebujete:

      • 200 g hladkej špaldovej múky
      • 1 kg hrušiek
      • 2 vajcia
      • 30 g trstinového cukru
      • 70 ml mlieka 
      • kúsok masla

      POSTUP:

      1. Očistené hrušky nakrájajte na tenké plátky. Vajcia rozmiešajte s mliekom, prisypte cukor a vyšľahajte.
      2. Do vyšľahaných vajec pridajte najprv múku, potom nakrájané hrušky. Cesto by malo obaliť čo najviac hrušiek. Vylejte ho do tortovej formy vysypanej múkou, navrch nakrájajte kúsok masla.
      3. Pečte pri teplote 190 °C asi 50 minút. Nechajte vychladnúť a môžete krájať!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.