Reklama

Slávne SVADOBNÉ KOLÁČIKY: S FOTOPOSTUPOM ich upečiete špičkovo ako gazdinky zo Záhoria!

Slávne svadobné koláčiky chutia ako sen!

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

V Brodskom sa im hovorí SVUADOBNÉ KOUÁČKY a od tamojších tetušiek chutia BOŽSKY. Dostali sme recept, doma ho zvládnete ľahučko. Len sa pozrite!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najklikanejšia ŤAHANÁ ŠTRÚDĽA: S celým FOTOPOSTUPOM!
    Zdroj: NMH

    V siedmom nebi! Tak sme sa cítili v ten slnečný jesenný deň na Záhorí, pár kilometrov od Kútov. Vidieť naživo prípravu vychýrených svadobných „bročanských kouáčkú“ sa nepošťastí hocakému smrteľníkovi z iného kraja.

    A pri tom počúvať rady múdrych žien, ktoré za štokom, ich kuchynským stolom, už toho spolu veľa zažili, bolo stokrát lepšie, ako čítať tú najvydarenejšiu kuchársku knihu. Teraz sa pustite do ich fantastických SVADOBNÝCH KOLÁČIKOV...

    Svadobné koláčiky

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Slávne svadobné koláčiky chutia ako sen!

    130 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, KYSNUTIE 65 MINÚT, PEČENIE 15-20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 500 ml vlažného mlieka100 g droždia
    • trochu kryštálového cukru
    • 1 kg polohrubej múky
    • trošku soli
    • 250 g masla (alebo husej masti)
    • 250 g práškového cukru (plus na ozdobu)
    • 4 žĺtky
    • kôra z jedného citróna
    •  poctivý slivkový lekvár
    • 3 vajcia na potretie

    Na makovú plnku:

    • 250 g mletého maku
    • kryštálový a vanilkový cukor
    • voda

    Na orechovú plnku:

    • 250 g mletých orechov
    • kryštálový a vanilkový cukor
    • voda

    Na tvarohovú plnku:

    • 500 g tvarohu
    • 2 uvarené žĺtky
    • kryštálový cukor podľa chuti
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • kôra z citróna
    • hrozienka

    Na posýpku:

    • 400 g polohrubej múky
    • 200 g práškového cukru
    • 2 vanilkové cukry
    • 200 g masla
    • 4 žĺtky
    • kôra z citróna
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      FANTASTICKÉ NÁTIERKY: Šéfkuchári a blogeri nám dali svoje NAJ RECEPTY
      Zdroj: NMH

      POSTUP:

      1. Urobte kvások: Do mlieka rozmrvte droždie a zasypte trochou cukru. Nechajte na teplom mieste vzísť.
      2. Múku so soľou dajte do misy. V strede urobte jamku a do nej vylejte kvások. Zmäknuté maslo, cukor, žĺtky a postrúhanú citrónovú kôru vyšľahajte na penu. Potom ju postupne pridávajte do múky a mieste hladké cesto, kým sa nebude oddeľovať od misy. Prikryte a dajte na teplé miesto kysnúť asi na 45 minút. Potom cesto premieste a opäť ho dajte kysnúť – na 20 minút.
      3. Zatiaľ pripravte náplne: Z vody a cukru uvarte sirup – môžete naraz pre makovú aj orechovú plnku. Ešte horúci ho pomaly prilievajte najprv do maku, potom do orechov. Plnky musia byť husté. Nechajte ich vychladnúť a potom z nich vytvarujte malé šúľky. Tvarohovú plnku urobíte z tvarohu, z ktorého však najprv dobre vyžmýkajte alebo čistou utierkou odsajte vodu. Potom doň dobre vmiešajte rozdrobené uvarené žĺtky, oba druhy cukru a nastrúhanú citrónovú kôru. Z hustej hmoty vytvarujte malé guľky a na každú položte dve hrozienka.
      4. Teraz urobte posýpku: Všetky suroviny dobre zmiešajte a vytvarujte do gule. Dajte na pár minút do chladničky a potom nastrúhajte alebo narežte radielkom na mini štvorčeky.
      5. Vykysnuté cesto rozdeľte na 4 časti. Každé rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm. Tri vyvaľkané cestá rozkrájajte na štvorčeky 3 x 3 cm a do stredu každého dajte spracované plnky. Na štvorčeky zo štvrtého vyvaľkaného dielu dajte za lyžičku slivkového lekváru. Makové a orechové koláčiky zaviňte do šulčekov, tvarohové a slivkové budú okrúhle.
      6. Všetky koláčiky namočte do misy s jemne vyšľahanými vajcami a vyváľajte v posýpke. Poukladajte na vymastené plechy, nechajte ešte podkysnúť a dajte piecť pri teplote 180 °C na 15 minút. Upečené a vychladnuté koláčiky môžete poprášiť cukrom. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.