SÝTA OMELETA na raňajky: Využite zásobu vajec a pochuťte si!
2. 1. 2024, 6:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Cuketová s kurkumou, pažítková so šošovicou, či sladká s ovocím a orechmi. Na ktorú ste dostali chuť?
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie
Cuketová omeleta s kurkumou
2 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 -10 minút
POTREBUJETE:
- 1 menšia cuketa
- olivový olej
- 4 vajcia
- 50 ml mlieka
- štipka kurkumy
- 2 lyžice strúhaného čedaru
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Cuketu nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne posoľte a opečte z oboch strán na troche oleja v panvici. Kolieska preložte na papierový obrúsok.
- V miske rozmiešajte vajcia s mliekom, kurkumou, vňaťou, soľou a mletým korením.
- Na menšiu panvicu dajte zohriať za pol lyžice oleja a vlejte polovicu vaječnej zmesi. Vareškou zmes podoberajte, aby sa rovnomerne prepiekla.
- Na takmer tuhú omeletu poukladajte polovicu koliesok cukety a posypte polovicou syra. Nechajte ešte prepiecť, prípadne dajte zapiecť na 5 minút (s vhodnou panvicou) do rúry vyhriatej na 200 °C. To isté zopakujte s druhou omeletou. Pred podávaním posypte vňaťou.
Pažítková omeleta s červenou šošovicou
2 porcie, príprava 40 minút
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 2-3 strúčiky cesnaku
- 1šalotka
- za hrsť nasekanej pažítky (plus na ozdobu)
- 70 g prosciutta
- 150 g cherry paradajok
- 50 g červenej šošovice
- 3 lyžice kyslej smotany
- 130 g mozzarelly
- soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej
POSTUP:
- Vajcia rozšľahajte s prelisovaným cesnakom, najemno nasekanou šalotkou, polovicou nasekanej pažítky, osoľte a okoreňte. Na panvici s malým množstvom oleja upečte postupne 2 omelety a odložte ich do tepla.
- Do panvice, v ktorej ste piekli omelety, pridajte trochu oleja a opečte na kocky nakrájané prosciutto. Pridajte k nemu umyté a na polovice prekrojené paradajky. Krátko opečte.
- Šošovicu uvarte podľa návodu, prelejte cez sitko, nechajte odkvapkať a zmiešajte v miske so smotanou, s opečenou šunkou, paradajkami a mozzarellou nakrájanou na kocky. Pripravenou zmesou naplňte omelety, preložte ich na polovice a pred podávaním ešte posypte pažítkou.
Dobrý tip: Šošovicu môžete uvariť aj deň vopred.
Sladká omeleta s ovocím
1 porcia, príprava 10 minút
POTREBUJETE:
- 2 vajcia
- 1 lyžica masla
- 1 lyžička kryštálového alebo vanilínového cukru
- pol lyžice hladkej múky
- 2 - 3 lyžice smotany alebo mlieka
- štipka soli
- pol banánu a jablka, drobné ovocie, med a orechy na podávanie
POSTUP:
- Panvicu dobre potrite maslom. Nechajte rozohriať a nalejte do nej dobre rozšľahané vajíčka s cukrom, múkou, štipkou soli a smotanou.
- Na miernom ohni opečte omeletu. Preložte na tanier a pokvapkajte medom.
- Posypte ovocím, nasekanými orechmi a preložte na polovicu.
Pripravte aj: