Reklama

SÝTA OMELETA na raňajky: Využite zásobu vajec a pochuťte si!

Pažítková omeleta s červenou šošovicou.

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Cuketová s kurkumou, pažítková so šošovicou, či sladká s ovocím a orechmi. Na ktorú ste dostali chuť?

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Cuketová omeleta s kurkumou

    2 porcie, príprava 10 minút, opekanie 5 -10 minút

    POTREBUJETE:

    • 1 menšia cuketa
    • olivový olej
    • 4 vajcia
    • 50 ml mlieka
    • štipka kurkumy
    • 2 lyžice strúhaného čedaru
    • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
    • soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Cuketu nakrájajte na hrubšie kolieska, jemne posoľte a opečte z oboch strán na troche oleja v panvici. Kolieska preložte na papierový obrúsok.
    2. V miske rozmiešajte vajcia s mliekom, kurkumou, vňaťou, soľou a mletým korením.
    3. Na menšiu panvicu dajte zohriať za pol lyžice oleja a vlejte polovicu vaječnej zmesi. Vareškou zmes podoberajte, aby sa rovnomerne prepiekla.
    4. Na takmer tuhú omeletu poukladajte polovicu koliesok cukety a posypte polovicou syra. Nechajte ešte prepiecť, prípadne dajte zapiecť na 5 minút (s vhodnou panvicou) do rúry vyhriatej na 200 °C. To isté zopakujte s druhou omeletou. Pred podávaním posypte vňaťou.

    Pažítková omeleta s červenou šošovicou

    2 porcie, príprava 40 minút

    POTREBUJETE:

    • 4 vajcia
    • 2-3 strúčiky cesnaku
    • 1šalotka
    • za hrsť nasekanej pažítky (plus na ozdobu)
    • 70 g prosciutta
    • 150 g cherry paradajok
    • 50 g červenej šošovice
    • 3 lyžice kyslej smotany
    • 130 g mozzarelly
    • soľ, mleté čierne korenie";i:10;s:4:"olej

    POSTUP:

    1. Vajcia rozšľahajte s prelisovaným cesnakom, najemno nasekanou šalotkou, polovicou nasekanej pažítky, osoľte a okoreňte. Na panvici s malým množstvom oleja upečte postupne 2 omelety a odložte ich do tepla. 
    2. Do panvice, v ktorej ste piekli omelety, pridajte trochu oleja a opečte na kocky nakrájané prosciutto. Pridajte k nemu umyté a na polovice prekrojené paradajky. Krátko opečte. 
    3. Šošovicu uvarte podľa návodu, prelejte cez sitko, nechajte odkvapkať a zmiešajte v miske so smotanou, s opečenou šunkou, paradajkami a mozzarellou nakrájanou na kocky. Pripravenou zmesou naplňte omelety, preložte ich na polovice a pred podávaním ešte posypte pažítkou.

    Dobrý tip: Šošovicu môžete uvariť aj deň vopred.

    Sladká omeleta s ovocím

    1 porcia, príprava 10 minút

    POTREBUJETE:

    • 2 vajcia
    • 1 lyžica masla
    • 1 lyžička kryštálového alebo vanilínového cukru
    • pol lyžice hladkej múky
    • 2 - 3 lyžice smotany alebo mlieka
    • štipka soli
    • pol banánu a jablka, drobné ovocie, med a orechy na podávanie

    POSTUP:

    1. Panvicu dobre potrite maslom. Nechajte rozohriať a nalejte do nej dobre rozšľahané vajíčka s cukrom, múkou, štipkou soli a smotanou. 
    2. Na miernom ohni opečte omeletu. Preložte na tanier a pokvapkajte medom.
    3.  Posypte ovocím, nasekanými orechmi a preložte na polovicu.

    Pripravte aj: