Slovenské DOLKY alebo americké PANCAKES? Máme RECEPT na obe
9. 3. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
Môžu byť malé, väčšie, kysnuté aj nekysnuté, plnené či bez plnky, slovenské, americké, japonské... Vyskúšajte tie naše, aby ste mohli porovnávať.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Matej Kalina
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie
SLOVENSKÉ DOLKY
Zdroj: Laura Witteková
SLOVENSKÉ DOLKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, SMAŽENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 50 ml teplej vody
- pol kocky droždia
- 1 lyžička krupicového cukru
- 200 g hladkej múky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 250 ml mlieka
- 150 ml sýtenej minerálky
- olej na vysmážanie
- džem, čerstvé čučoriedky a jogurt na podávanie
POSTUP
- Do 50 ml teplej vody vsypte rozdrobené droždie, pridajte lyžičku cukru, premiešajte a nechajte 10 minút vzísť kvások.
- Do misy vsypte múku, vanilkový cukor, pridajte vajce a kvások. Vlejte mlieko a dobre premiešajte. Nakoniec vlejte ešte podľa potreby minerálku, aby bola zmes dostatočne hustá.
- Cesto zakryte a nechajte 15 minút oddychovať. Panvicu na dolky zohrejte, jamky potrite olejom a pomocou lyžice dávkujte cesto.
- Opečte z oboch strán do zlatista. Nechajte chvíľku vychladnúť, natrite svojím obľúbeným džemom, pridajte čerstvé čučoriedky, kôpku hustého jogurtu a rovno sa do nich pustite.
AMERICKÉ PANCAKY
Zdroj: Laura Witteková
AMERICKÉ PANCAKY
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
- 180 g hladkej múky
- 3 lyžičky kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 1 lyžica krupicového cukru
- 300 ml mlieka
- 1 vajce
- 3 lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- olej na vysmážanie
- javorový sirup a maliny na podávanie
POSTUP
- Preosejte všetky suché ingrediencie. Zvyšné suroviny – mlieko, vajce, rozpustené maslo a vanilkový extrakt zmiešajte v mise. Pridajte suché ingrediencie a dobre premiešajte, aby bolo cesto hladké.
- Panvicu zohrejte na stredne vysokú teplotu a jemne potrite olejom. Vezmite väčšiu lyžicu a nalejte na panvicu prvú dávku cesta. Pečte, kým pancaky (palacinky) nie sú z každej strany zlatohnedé.
- Hotové pancaky polejte javorovým sirupom a pridajte čerstvé maliny.
Čítajte viac z Dobrého jedla: