Reklama

Slovenské DOLKY alebo americké PANCAKES? Máme RECEPT na obe

SLOVENSKÉ DOLKY

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Môžu byť malé, väčšie, kysnuté aj nekysnuté, plnené či bez plnky, slovenské, americké, japonské... Vyskúšajte tie naše, aby ste mohli porovnávať.

SLOVENSKÉ DOLKY

Zdroj: Laura Witteková

SLOVENSKÉ DOLKY

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT + KYSNUTIE, SMAŽENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 50 ml teplej vody
  • pol kocky droždia
  • 1 lyžička krupicového cukru
  • 200 g hladkej múky
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 250 ml mlieka
  • 150 ml sýtenej minerálky
  • olej na vysmážanie
  • džem, čerstvé čučoriedky a jogurt na podávanie

POSTUP

  1. Do 50 ml teplej vody vsypte rozdrobené droždie, pridajte lyžičku cukru, premiešajte a nechajte 10 minút vzísť kvások.
  2. Do misy vsypte múku, vanilkový cukor, pridajte vajce a kvások. Vlejte mlieko a dobre premiešajte. Nakoniec vlejte ešte podľa potreby minerálku, aby bola zmes dostatočne hustá.
  3. Cesto zakryte a nechajte 15 minút oddychovať. Panvicu na dolky zohrejte, jamky potrite olejom a pomocou lyžice dávkujte cesto.
  4. Opečte z oboch strán do zlatista. Nechajte chvíľku vychladnúť, natrite svojím obľúbeným džemom, pridajte čerstvé čučoriedky, kôpku hustého jogurtu a rovno sa do nich pustite.

AMERICKÉ PANCAKY

Zdroj: Laura Witteková

AMERICKÉ PANCAKY

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, SMAŽENIE 15 MINÚT

Potrebujete:

  • 180 g hladkej múky
  • 3 lyžičky kypriaceho prášku
  • pol lyžičky soli
  • 1 lyžica krupicového cukru
  • 300 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 3 lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • olej na vysmážanie
  • javorový sirup a maliny na podávanie

POSTUP

  1. Preosejte všetky suché ingrediencie. Zvyšné suroviny – mlieko, vajce, rozpustené maslo a vanilkový extrakt zmiešajte v mise. Pridajte suché ingrediencie a dobre premiešajte, aby bolo cesto hladké.
  2. Panvicu zohrejte na stredne vysokú teplotu a jemne potrite olejom. Vezmite väčšiu lyžicu a nalejte na panvicu prvú dávku cesta. Pečte, kým pancaky (palacinky) nie sú z každej strany zlatohnedé.
  3. Hotové pancaky polejte javorovým sirupom a pridajte čerstvé maliny.

Čítajte viac z Dobrého jedla:

Autor článku

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.