Kváskujete? Tieto mäkučké maslové briošky si musíte upiecť, aj keď nekváskujete. Lebo hneď začnete.
Ako na kváskovanie podľa pekárov zo Šamorína úplne jednoducho, to si prečítajte v našej GALÉRII: KLIKNITE SEM!
Kvásková brioška s makom
Nadýchané a mäkučké. Také sú briošky podľa receptu zo známej pekárne.
Zdroj: MATEJ KALINA
10 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + KYSNUTIE, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 440 g hladkej múky 00
- 200 g mlieka
- 150 g kvásku lievito madre
- 23 gvajec + 1 na potretie
- 90 g práškového cukru
- 9 g soli
- 80 g masla
- 1 vanilkový struk
- kôra z citróna
- mak a dekoračný cukor na posypanie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto okrem masla mieste pomaly asi 5 minút. Potom zvýšte rýchlosť a postupne zapracujte maslo. Vypracujte vláčne cesto a dajte do chladničky minimálne na 12 hodín.
- Na ďalší deň z cesta formujte guľky(100 g). Nechajte ich asi 20 minút oddychovať a potom z nich tvarujte briošky. Pri izbovej teplote ich nechajte kysnúť ďalšie 4 hodiny.
- Vykysnuté briošky potrite rozšľahaným vajcom, posypte dekoračným cukrom a makom. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180°C asi na 20 minút. Počkajte, kým vychladnú, a môžete podávať s dobrou kávou.
V šamorínskej pekárni sme dostali aj recept na vynikajúci kváskový chlebík. Upečte ho tiež! Celý RECEPT je TU:
Ďalšie tipy z Dobrého jedla: