Reklama

Do MAKOVO-NUGÁTOVÉHO CHEESECAKEKU ste sa zaľúbili: Tu je recept i fotky, ktoré ste nám poslali

Sladká výzva - nugátový cheesecake.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nugát, čokoláda, mak a na jazyku slastný pocit. V Sladkej výzve vyzývateľka Martina Hankerová z Cupcakeroses vyladila chute v nepečenom cheesecaku do dokonalosti.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    XL veterník zo Sladkej výzvy pozýva piecť Katarína

    Makovo-nugátový cheesecake s čokoládovou ganášou

    Sladká výzva podľa Martiny Hankerovej

    8-10 porcií, príprava 35 minút + chladenie, varenie 10 minút

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 65 g masla
    • 250 g sušienok
    • 2 lyžice mletého maku + na ozdobenie

    Na krém:

    • 180 g horkej čokolády (54 %)
    • 750 g smotanového syra (cream cheese)
    • 250 g smotany na šľahanie
    • 2 lyžice mletého maku
    • 2 lyžice kakaa
    • 3 lyžice nutely alebo inej lieskovcovej nátierky

    Na polevu:

    • 250 g smotany na šľahanie
    • 220 g horkej čokolády (54 %-nej)
    • 28 g masla

    POSTUP

    1. Formu s priemerom 24 cm vysteľte pa­pierom na pečenie. Maslo na korpus roztopte vo vodnom kúpeli.
    2. Sušienky rozmixujte a zmiešajte ich s maslom a makom. Sušienkový základ nasypte do tortovej formy, rovnomerne rozotrite a zatlačte po celom dne formy.
    3. Pripravte krém: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. V kuchynskom robote na menších otáčkach zmiešajte smotanový syr so smotanou. Pozor, nešľahajte, robot slúži len na spojenie týchto dvoch surovín. Prisypte mak, kakao, pridajte nutelu a ďalej miešajte, kým sa hmota nespojí s ostatnými surovinami. Celý proces trvá asi 2 minúty.
    4. Keď má čokoláda izbovú teplotu, postupne ju prilejte do zmesi smotanového syra a smotany. Nakoniec ešte zvýšte otáčky robota, aby sa hmota viac nadýchala.
    5. Krém dajte do pripravenej tortovej formy so sušienkovým základom a rovnomerne ho rozotrite. Cheesecake dajte zachladiť do chladničky.
    6. Pripravte polevu: Smotanu na šľahanie nechajte zovrieť a pridajte do nej maslo a čokoládu. Keď sa hmota spojí, vznikne krásne lesklá čokoláda. Ešte vlažnú ju nalejte na pripravený cheesecake a po obvode ho posypte makom. Mak na čokoláde krásne stuhne a celému cheesecaku dodá pekný vzhľad. Cheesecake ozdobte podľa vlastnej fantázie.

    Ako zhodnotila autorka Sladkej výzvy výtvory našich čitateliek?

    "Už prvý pohľad na cheesecake Evy Mehesovej vypovedá o tom, že má v cukrárskej oblasti čo-to odskúšané. Krásna práca a pekne nazdobený vrch torty! Zlato-hnedú kombináciu torty Martina Legáth zas dokonale zladila s prestieraním. Jej cheesecake je hladký, rovný a všetky vrstvy majú ideálnu hrúbku. Pri chceesecaku Dominiky Ďurišovej vidno, že má cit pre zdobenie, jej fotografia pôsobí úhľadne. Dominika Novodomcová zvolila originálne zdobenie a Eve Lobodášovej ďakujem, pretože urobila peknú tortu takmer ako zo zadania v Dobrom jedle. Aj Ivana Michňák poslala oku lahodiaci cheesecake a mám pre ňu radu. Ak použijete sušienky s menším obsahom tuku, pridajte do hmoty 1-1,5 lyžice roztopeného masla – korpus sa nebude mrviť. Chválim aj Andreu Gudábovú, ktorá cheesecake ozdobila nepomletým makom. Dostal nový šmrnc!"

    Pečte overené sladkosti podľa Dobrého jedla: