Do MAKOVO-NUGÁTOVÉHO CHEESECAKEKU ste sa zaľúbili: Tu je recept i fotky, ktoré ste nám poslali
26. 2. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Nugát, čokoláda, mak a na jazyku slastný pocit. V Sladkej výzve vyzývateľka Martina Hankerová z Cupcakeroses vyladila chute v nepečenom cheesecaku do dokonalosti.
Zdroj: Eva Mehesová
Zdroj: Andrea Gudábová
Zdroj: Alena Mihoková
Galéria k článku

Makovo-nugátový cheesecake s čokoládovou ganášou
Sladká výzva podľa Martiny Hankerovej
8-10 porcií, príprava 35 minút + chladenie, varenie 10 minút
Potrebujete:
Na korpus:
- 65 g masla
- 250 g sušienok
- 2 lyžice mletého maku + na ozdobenie
Na krém:
- 180 g horkej čokolády (54 %)
- 750 g smotanového syra (cream cheese)
- 250 g smotany na šľahanie
- 2 lyžice mletého maku
- 2 lyžice kakaa
- 3 lyžice nutely alebo inej lieskovcovej nátierky
Na polevu:
- 250 g smotany na šľahanie
- 220 g horkej čokolády (54 %-nej)
- 28 g masla
POSTUP
- Formu s priemerom 24 cm vysteľte papierom na pečenie. Maslo na korpus roztopte vo vodnom kúpeli.
- Sušienky rozmixujte a zmiešajte ich s maslom a makom. Sušienkový základ nasypte do tortovej formy, rovnomerne rozotrite a zatlačte po celom dne formy.
- Pripravte krém: Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli. V kuchynskom robote na menších otáčkach zmiešajte smotanový syr so smotanou. Pozor, nešľahajte, robot slúži len na spojenie týchto dvoch surovín. Prisypte mak, kakao, pridajte nutelu a ďalej miešajte, kým sa hmota nespojí s ostatnými surovinami. Celý proces trvá asi 2 minúty.
- Keď má čokoláda izbovú teplotu, postupne ju prilejte do zmesi smotanového syra a smotany. Nakoniec ešte zvýšte otáčky robota, aby sa hmota viac nadýchala.
- Krém dajte do pripravenej tortovej formy so sušienkovým základom a rovnomerne ho rozotrite. Cheesecake dajte zachladiť do chladničky.
- Pripravte polevu: Smotanu na šľahanie nechajte zovrieť a pridajte do nej maslo a čokoládu. Keď sa hmota spojí, vznikne krásne lesklá čokoláda. Ešte vlažnú ju nalejte na pripravený cheesecake a po obvode ho posypte makom. Mak na čokoláde krásne stuhne a celému cheesecaku dodá pekný vzhľad. Cheesecake ozdobte podľa vlastnej fantázie.
Ako zhodnotila autorka Sladkej výzvy výtvory našich čitateliek?
"Už prvý pohľad na cheesecake Evy Mehesovej vypovedá o tom, že má v cukrárskej oblasti čo-to odskúšané. Krásna práca a pekne nazdobený vrch torty! Zlato-hnedú kombináciu torty Martina Legáth zas dokonale zladila s prestieraním. Jej cheesecake je hladký, rovný a všetky vrstvy majú ideálnu hrúbku. Pri chceesecaku Dominiky Ďurišovej vidno, že má cit pre zdobenie, jej fotografia pôsobí úhľadne. Dominika Novodomcová zvolila originálne zdobenie a Eve Lobodášovej ďakujem, pretože urobila peknú tortu takmer ako zo zadania v Dobrom jedle. Aj Ivana Michňák poslala oku lahodiaci cheesecake a mám pre ňu radu. Ak použijete sušienky s menším obsahom tuku, pridajte do hmoty 1-1,5 lyžice roztopeného masla – korpus sa nebude mrviť. Chválim aj Andreu Gudábovú, ktorá cheesecake ozdobila nepomletým makom. Dostal nový šmrnc!"
Pečte overené sladkosti podľa Dobrého jedla: