Najznámejšia NEPEČENÁ TORTA: S kopou smotany, piškót a mandarínok!
4. 3. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Natália Jablonková
Reklama
Kedysi sme ju "piekli" takmer pri každej väčšej rodinnej príležitosti. Bola šťavnatá a príjemne sladká, ako naše detstvo. Vychutnajte si ho znova!
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie
SMOTANOVÁ TORTA
10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE
POTREBUJETE:
- 1,5 kg studenej kyslej smotany
- zrniečka z vanilkového struku alebo vanilkový cukor
cukor podľa chuti - 150 g detských okrúhlych piškót
- granulované kakao
- 1 kg mandarínok
- citrónová šťava podľa chuti
POSTUP:
- Kilogram smotany premiešajte s vanilkovými semiačkami a cukrom podľa chuti. Tortovú formu s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie. Na jej dno poukladajte piškóty a zalejte ich polovicou vanilkovej smotany.
- Poukladajte ďalšiu vrstvu piškót a zalejte ju 500 g smotany rozmiešanej s granulovaným kakaom. Navrstvite poslednú vrstvu piškót a na ňu vylejte zvyšok vanilkovej smotany. Nechajte tortu stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
- Pripravte mandarínkový kompót: Celé mandarínky orežte nožom tak, aby ste odrezali bielu blanu aj z jednotlivých mesiačikov. Z orezaných mandarínok vyrežte jednotlivé polmesiace (segmenty) a zo zvyšku mandarínky vytlačte rukou šťavu. Takto postupujte so všetkými mandarínkami. Alternatívne môžete mandarínky a následne aj polmesiace ošúpať ručne. Šťavu z nich nechajte zovrieť, pridajte do nej cukor a nechajte rozpustiť. Do šťavy vložte dužinu z mandarínok a nechajte kompót vychladnúť. Ak chcete, dochuťte ho ešte citrónovou šťavou.
- Tortu podávajte posypanú granulovaným kakaom spolu s mandarínkovým kompótom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Smotanovo- mandarínková nepečená torta. Verzia bez pridania kakaa.
Tip kuchára Ľuboša Mega: Časť kyslej smotany môžete v tejto torte nahradiť tvarohom.
Máte chuť na sladké? Vyberajte aj tu: