objednať časopis
všetky kategórie

Nedarí sa vám upiecť šťavnatý a nadýchaný ryžový nákyp? Šéfkuchár Dobrého jedla, Ľuboš Mego, vám poradí, ako ho pripraviť naozaj dokonalo. Pozrite si naše video!

Ryžový nákyp s marhuľami

6 osôb, príprava 15 minút, varenie 60 minút

Ryžový nákyp s marhuľami.
Ryžový nákyp s marhuľami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Potrebujete:

  • 500 g guľatozrnnej ryže
  • 1400 ml mlieka alebo alternatívy (časť môžete nahradiť aj smotanou na šľahanie)
  • 1 kus celej škoricovej kôry (voliteľné)
  • 1/4 lyžičky soli
  • 3 vajcia
  • 120 – 150 g cukru
  • 60 g zmäknutého masla
  • vanilka alebo vanilkový cukor podľa chuti
  • pohár zaváraných marhúľ alebo iného ovocia

POSTUP:

  1. Ryžu riadne premyte prúdom studenej vody v sitku, zalejte mliekom alebo jeho alternatívou (prípadne nahraďte časť mlieka smotanou na šľahanie). Pridajte soľ, škoricu (ak používate) a ryžu za občasného miešania uvarte domäkka.
  2. Do ryže pridajte mletú vanilku alebo vanilkový cukor a nechajte ju vychladnúť na teplotu 40 - 50 °C.
  3. Zmäknuté maslo rozmiešajte spolu s cukrom a žĺtkami do peny.
  4. Žĺtkovú penu primiešajte do ešte teplej ryže.
  5. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a vmiešame do ryže spolu s časťou ovocného sirupu.
  6. Ryžovú zmes vlejte do maslom vytretého pekáča (cca. 30 x 30 cm), povkladajte doň ovocie a pečte v rúre vyhriatej na 180°C asi 30 minút. Ryžový nákyp podávajte mierne vychladnutý, preliaty ovocným sirupom zo zaváraného ovocia, prípadne obložený zvyšným ovocím.

Nákyp môže mať nespočetne veľa podôb. Inšpirujte sa TU!

Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

MÄSOVÉ GUĽÔČKY
S REZANCAMI
Čítajte viac
Spravte si ÁZIJSKÝ TÝŽDEŇ: Máme pre vás chutný RECEPT na každý deň
Vafle s jogurtom a čučoriedkami
Čítajte viac
Víkendové RAŇAJKY musia byť výnimočné! Pripravte si DOMÁCE VAFLE
Marianna Ďurianová
Čítajte viac
Marianna Ďurianová nedá dopustiť na túto FAŠIANGOVÚ POCHÚŤKU
Miska s quinoou, mrkvou a hráškovým pyré.
Čítajte viac
Miska plná zdravia: Vyskúšajte tieto RECEPTY na BUDHA MISKY
SLOVENSKÉ ŠIŠKY
Čítajte viac
Domáce FAŠIANGOVÉ ŠISKY si zvládnu urobiť aj začiatočníci: Skúste tento RECEPT
Čokoládová pena.
Čítajte viac
Ohúrte ju na Valentína doma uvareným menu: Tieto JEDNODUCHÉ A ZDRAVÉ RECEPTY zvládne každý!
Pavlovky s mandarínkami.
Čítajte viac
Tortička pre každú lásku: MINI PAVLOVKY s mandarínkami potešia všetkých RECEPT
Tieto tvarohové fánky sú extra jednoduché: Zmiešajte 250 g hladkej múky, 1 lyžicu kryštálového cukru, 
1 lyžičku sódy bikarbóny, 3 lyžice rumu, 125 g jemného tvarohu, 1 vajce, štipku soli a 4 lyžice mlieka. Všetky ingrediencie  dobre vymiešajte na cesto. Z cesta vykrajujte radielkom malé obdĺžniky. V ich strede narežte pozdĺžnu štrbinu a prevlečte cez ňu jeden kraj. V hrnci s hrubým dnom roztopte masť alebo zohrejte olej. Fánky smažte do ružova a ešte teplé ich pocukrujte.
Čítajte viac
Fašiangové dobroty starých mám milujeme: FÁNKY a BOŽIE MILOSTI sú božské!
Cesnačka v bosniaku
Čítajte viac
Recept na dokonalé zahriatie: Táto CESNAČKA V DOMÁCOM BOSNIAKU je lepšia, než z koliby!
Pampúchy.
Čítajte viac
Ja som PAMPÚCH, PAMPÚŠIK a na FAŠIANGY nesmiem chýbať ani u vás! RECEPT
Absolútne čokoládový cheesecake.
Čítajte viac
Víkendová sladká bodka: Recepty na LAHODNÉ CHEESECAKE
BRAVČOVÁ
HUSPENINA
Čítajte viac
Domáca HUSPENINA: Takto sa vám podarí na jednotku!
Pizza margherita
Čítajte viac
Talianska kuchyňa je dokonalá a zvládnete ju aj doma: Skúste toto RISOTTO, PIZZU či LASAGNE