ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S TEKVICOU
Čokoládový koláč s tekvicou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 400 g očistenej maslovej tekvice
- 75 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 100 g masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 200 g mletých mandlí
- 100 g ryžovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
- 1,5 lyžičky mletej škorice
- štipka soli
Na čokoládovo-tekvicový krém:
- 150 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 100 g masla izbovej teploty
- 150 g práškového cukru
- štipka soli
Na kandizovanú tekvicu:
- 200 g krupicového cukru
- 150 g tekvice
- 200 ml vody
POSTUP:
- Najskôr pripravte tekvicové pyré: 400 g očistenej tekvice nakrájajte na menšie kúsky, zalejte vriacou vodou a varte do mäkka, približne 15 minút. Potom sceďte, rozmixujte na hladko a nechajte vychladnúť. Mali by ste mať približne 300 g pyré.
- Rúru zapnite na 190 °C a dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Čokoládu rozpustite nad parou a nechajte mierne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú nadýchanú penu. Pridajte prvé vajce a dobre zapracujte. Teraz pridajte 250 g tekvicového pyré, mleté mandle, ryžovú múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, škoricu a soľ. Zamiešajte. Nakoniec vlejte roztopenú čokoládu, zvyšné vajíčka a dobre zapracujte. Hmotu vylejte do pripravenej formy a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus je veľmi krehký, preto ho dajte piecť do dvoch rovnakých foriem, aby ste ho nemuseli prerezávať. Po upečení nechajte celkom vychladnúť.
- Na krém rozpustite čokoládu, odstavte a nechajte mierne vychladnúť (asi 10 minút). Vo veľkej mise vyšľahajte maslo na svetlú penu, potom pridajte zvyšných 50 g tekvicového pyré a dobre zašľahajte. Postupne pridávajte práškový cukor, kým sa úplne nezapracuje. Pomaly prilievajte rozpustenú čokoládu, štipku soli a šľahajte, kým krém nebude nadýchaný.
- Prvý korpus položte na podnos. Natrite ho polovicou krému. Naň položte druhý korpus a povrch potrite druhou polovicou krému. Ozdobte kandizovanými plátkami tekvice, ktoré pripravíte tak, že do hrnca vsypete cukor, pridáte vodu a privediete do varu. Keď je všetok cukor rozpustený, pridajte tekvicu nakrájanú na 3 mm plátky a varte približne 10 minút. Potom plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť, plátky by mali byť jemné a chrumkavé.
Viac sladkých zeleninových receptov nájdete na ďalšej strane >>>