Reklama

Žiarivé KOLÁČE A TORTY upečiete ZO ZELENINY: Recepty s výbornou chuťou!

Ak chcete mať korpusy
rovnaké, upečte ich v troch
formách a nemusíte ich
prerezávať.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Ostala vám repa, tekvica, avokádo alebo máte veľa mrkvy? Šup s nimi do koláča, bude im to tam veľmi svedčať. Určite si pridáte ďalší kúsok.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zeleninové DEZERTY: Pozrite na tie farby a keď ochutnáte, mňam!

    ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S TEKVICOU

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Čokoládový koláč s tekvicou.

    10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 400 g očistenej maslovej tekvice
    • 75 g tmavej čokolády 70-percentnej
    • 100 g masla izbovej teploty
    • 200 g práškového cukru
    • 3 vajcia
    • 200 g mletých mandlí
    • 100 g ryžovej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
    • 1,5 lyžičky mletej škorice ";i:10;s:12:"štipka soli

    Na čokoládovo-tekvicový krém:

    • 150 g tmavej čokolády 70-percentnej
    • 100 g masla izbovej teploty
    • 150 g práškového cukru
    • štipka soli

    Na kandizovanú tekvicu:

    • 200 g krupicového cukru
    • 150 g tekvice
    • 200 ml vody

    POSTUP:

    1. Najskôr pripravte tekvicové pyré: 400 g očistenej tekvice nakrájajte na menšie kúsky, zalejte vriacou vodou a varte do mäkka, približne 15 minút. Potom sceďte, rozmixujte na hladko a nechajte vychladnúť. Mali by ste mať približne 300 g pyré.
    2. Rúru zapnite na 190 °C a dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
    3. Čokoládu rozpustite nad parou a nechajte mierne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú nadýchanú penu. Pridajte prvé vajce a dobre zapracujte. Teraz pridajte 250 g tekvicového pyré, mleté mandle, ryžovú múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, škoricu a soľ. Zamiešajte. Nakoniec vlejte roztopenú čokoládu, zvyšné vajíčka a dobre zapracujte. Hmotu vylejte do pripravenej formy a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus je veľmi krehký, preto ho dajte piecť do dvoch rovnakých foriem, aby ste ho nemuseli prerezávať. Po upečení nechajte celkom vychladnúť.
    4. Na krém rozpustite čokoládu, odstavte a nechajte mierne vychladnúť (asi 10 minút). Vo veľkej mise vyšľahajte maslo na svetlú penu, potom pridajte zvyšných 50 g tekvicového pyré a dobre zašľahajte. Postupne pridávajte práškový cukor, kým sa úplne nezapracuje. Pomaly prilievajte rozpustenú čokoládu, štipku soli a šľahajte, kým krém nebude nadýchaný.
    5. Prvý korpus položte na podnos. Natrite ho polovicou krému. Naň položte druhý korpus a povrch potrite druhou polovicou krému. Ozdobte kandizovanými plátkami tekvice, ktoré pripravíte tak, že do hrnca vsypete cukor, pridáte vodu a privediete do varu. Keď je všetok cukor rozpustený, pridajte tekvicu nakrájanú na 3 mm plátky a varte približne 10 minút. Potom plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť, plátky by mali byť jemné a chrumkavé.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Rozkošné TORTY PRE DETI: Potešia malých, roznežnia veľkých
      Zdroj: Canva

      ŠPENÁTOVO-PISTÁCIOVÁ TORTA

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Špenátovo pistáciová torta.

      10 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

      Potrebujete:

      Na korpus:

      • 400 g hladkej múky
      • 2 lyžičky kypriaceho prášk
      • pol lyžičky soli
      • 360 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
      • 65 g čerstvého špenátu + na ozdobenie
      • 6 bielkov pri izbovej teplote
      • 225 g masla pri izbovej teplote
      • 180 g krupicového cukru
      • 2 lyžičky vanilkového extraktu

      Na krém:

      • 20 g čerstvého špenátu
      • 50 ml plnotučného mlieka
      • 170 g masla izbovej teploty
      • 200 g práškového cukru
      • 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • 50 g nesolených pistácií do plnky a na ozdobenie

      POSTUP:

      1. Rúru zapnite na 175 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Do misy preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
      2. Do mixéra vlejte mlieko, pridajte čerstvé špenátové listy, bielky a všetko dobre rozmixujte, aby vznikla hladká zelená tekutina.
      3. Maslo vyšľahajte do krémova, pridajte cukor a vyšľahajte na svetlú penu. Vmiešajte vanilkový extrakt.
      4. Za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach pridávajte múčnu zmes v troch dávkach, striedavo s mliečno-špenátovou zmesou. Začnite a ukončite múkou a krátko zašľahajte do hladka. Hmotu pekne nalejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
      5. Na krém najskôr rozmixujte mlieko so špenátom na hladkú tekutinu. V druhej mise vyšľahajte maslo s polovicou cukru na svetlú hmotu. Potom pridajte zvyšný cukor, mliečno-špenátovú zmes, vanilkový extrakt a vyšľahajte na hladký krém. Nakoniec zašľahajte lyžicu citrónovej šťavy.
      6. Korpus rozrežte na tri kusy. Prvý korpus položte na podnos, natrite tretinou krému, posypte nasekanými pistáciami a zakryte druhým korpusom. Korpus natrite druhou tretinou krému, znovu posypte pistáciami a zakryte poslednou časťou korpusu. Zvyšným krémom natrite boky a povrch torty. Tortu dajte do chladničky a nechajte aspoň hodinku zachladiť. Nakoniec ozdobte nasekanými pistáciami a malými čerstvými špenátovými lístkami.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Karamelové nebesá! Tento NEPEČENÝ CHEESECAKE musíte vyskúšať!
        Zdroj: Canva

        KOLÁČ S REPOU A TVAROHOVÝM KRÉMOM

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Koláč s repou a tvarohovým krémom.

        18 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 345 g uvarenej červenej repy
        • 85 g tmavej čokolády 70-percentnej
        • 150 g hladkej múky
        • 7 g kypriaceho prášku
        • 30 g kakaa holandského typu
        • štipka soli
        • 150 g práškového hnedého cukru
        • 3 vajcia
        • 110 ml olivového oleja

        Na tvarohový krém:

        • 250 g jemného tučného tvarohu
        • 80 g práškového cukru
        • 1 lyžička prášku zo sušenej repy

        POSTUP:

        1. Hlbší plech s rozmerom 25 x 30 cm vyložte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 180 °C.
        2. Uvarenú repu nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte na hladkú hmotu.
        3. Nad parou roztopte čokoládu a nechajte 5 minút vychladnúť. Potom do čokolády vmiešajte rozmixovanú repu.
        4. V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, kakao, soľ a cukor. Primiešajte repovo-čokoládovú zmes. Po jednom zamiešajte vajíčka a nakoniec olej. Cesto vylejte do pripraveného plechu a vložte do rúry. Pečte približne 30 minút a nechajte vychladnúť.
        5. Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom a práškom z repy, ktorý krém krásne zafarbí. Rozotrite ho po koláči a potom už len stačí nakrájať na štvorčeky.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
         
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • captions and subtitles off, selected

          AVOKÁDOVO-LIMETOVÝ KOLÁČ

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Avokádovo limetový koláč.

          10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE A NAMÁČANIE

          Potrebujete:

          Na základ:

          • 125 g pekanových orechov, namočené 2 hodiny
          • 140 g šúpaných mandlí, namočených aspoň 8 hodín
          • 8-10 datlí
          • 1 lyžica kokosového oleja
          • štipka soli

          Na avokádovo-limetkovú náplň:

          • 5 zrelých stredne veľkých avokád
          • šťava z 5-6 limetiek
          • 1 lyžica limetkovej kôry
          • 100 g kokosového oleja
          • 150 g medu
          • 1 lyžička vanilkového extraktu
          • štipka soli
          • čerstvá mäta na ozdobenie

          POSTUP:

          1. Pekanové orechy namočte do vody na 2  hodiny a mandle aspoň na 8 hodín. Potom ich sceďte, vsypte do mixéra, pridajte datle bez kôstok, kokosový olej, štipku soli a všetko rozmixujte. Zmes natlačte rovnomerne do formy s priemerom 23 cm aj po bokoch. Formu vložte do chladničky aspoň na 15 minút.
          2. Pripravte náplň: Očistite avokáda, vložte do mixéra, pridajte šťavu aj kôru z limetiek, kokosový olej, med, vanilkový extrakt, soľ a rozmixujte na hladkú zmes. Ochutnajte a podľa toho prípadne pridajte ešte med alebo limetky. Zmes rovnomerne uhlaďte na pripravený základ a vložte na noc do chladničky.
          3. Potom už stačí koláč vybrať, ozdobiť limetkami, lístkami mäty a môžete podávať.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Pomarančové ŠUPKY dokážu viac, než by ste čakali: Aha, na čo sú dobré!
            Zdroj: Canva

            MRKVOVÝ CHLEBÍČEK S POMARANČOM

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Mrkvový chlebíček s pomarančom.

            12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT

            Potrebujete:

            Na cesto:

            • 160 g hladkej múky
            • 7 g kypriaceho prášku
            • štvrť lyžičky soli
            • 1 lyžička sódy bikarbóny
            • pol lyžičky mletej škorice
            • 100 g trstinového cukru
            • 150 ml rastlinného oleja
            • 80 ml javorového sirupu
            • 3 vajcia
            • 1 lyžička vanilkovej pasty ";i:10;s:34:"1 lyžica pomarančového likéru ";i:11;s:36:"2 stredne veľké nastrúhané mrkvy";i:12;s:14:"60 g hrozienok";i:13;s:52:"100 g nasekaných pekanových orechov + na ozdobenie

            Na krém:

            • 120 g ľahkého smotanového syra
            • 60 g masla izbovej teploty
            • 50 g práškového cukru
            • kôra z pomaranča

            POSTUP:

            1. Predhrejte rúru na 170 °C. Formu na chlebík vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.
            2. V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
            3. V samostatnej miske dobre vymiešajte cukor, olej, javorový sirup, vajcia, vanilku a likér, kým sa dobre nespoja. Pridajte múčnu zmes a pomocou špachtle alebo varešky jemne premiešajte. Pridajte na jemno nastrúhanú mrkvu, hrozienka, na hrubo nasekané orechy a zľahka zamiešajte. Pozor, cesto na tento koláč netreba premiešavať dlho. Vlejte do pripravenej formy a pečte približne 40 až 50 minút, aby bol povrch zlatistý. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte vychladnúť.
            4. Na krém vyšľahajte smotanový syr, maslo, práškový cukor, na jemno nastrúhanú pomarančovú kôru a pomocou lyžice naneste na vychladnutý koláč. Ozdobte kúskami pomaranča, nasekanými orechmi a môžete podávať.

            Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

            Autor článku

            Veronika Kollárová

            redaktorka magazínu Dobré jedlo
            Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.