objednať časopis
všetky kategórie

Ostala vám repa, tekvica, avokádo alebo máte veľa mrkvy? Šup s nimi do koláča, bude im to tam veľmi svedčať. Určite si pridáte ďalší kúsok.

ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S TEKVICOU

Čokoládový koláč s tekvicou.
Čokoládový koláč s tekvicou.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 400 g očistenej maslovej tekvice
  • 75 g tmavej čokolády 70-percentnej
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 200 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 200 g mletých mandlí
  • 100 g ryžovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
  • 1,5 lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Na čokoládovo-tekvicový krém:

  • 150 g tmavej čokolády 70-percentnej
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 150 g práškového cukru
  • štipka soli

Na kandizovanú tekvicu:

  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g tekvice
  • 200 ml vody
Nepečený karamelový cheesecake
Čítajte viac
Karamelové nebesá! Recept na NEPEČENÝ CHEESECAKE je cukrársky orgazmus!

POSTUP:

  1. Najskôr pripravte tekvicové pyré: 400 g očistenej tekvice nakrájajte na menšie kúsky, zalejte vriacou vodou a varte do mäkka, približne 15 minút. Potom sceďte, rozmixujte na hladko a nechajte vychladnúť. Mali by ste mať približne 300 g pyré.
  2. Rúru zapnite na 190 °C a dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
  3. Čokoládu rozpustite nad parou a nechajte mierne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú nadýchanú penu. Pridajte prvé vajce a dobre zapracujte. Teraz pridajte 250 g tekvicového pyré, mleté mandle, ryžovú múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, škoricu a soľ. Zamiešajte. Nakoniec vlejte roztopenú čokoládu, zvyšné vajíčka a dobre zapracujte. Hmotu vylejte do pripravenej formy a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus je veľmi krehký, preto ho dajte piecť do dvoch rovnakých foriem, aby ste ho nemuseli prerezávať. Po upečení nechajte celkom vychladnúť.
  4. Na krém rozpustite čokoládu, odstavte a nechajte mierne vychladnúť (asi 10 minút). Vo veľkej mise vyšľahajte maslo na svetlú penu, potom pridajte zvyšných 50 g tekvicového pyré a dobre zašľahajte. Postupne pridávajte práškový cukor, kým sa úplne nezapracuje. Pomaly prilievajte rozpustenú čokoládu, štipku soli a šľahajte, kým krém nebude nadýchaný.
  5. Prvý korpus položte na podnos. Natrite ho polovicou krému. Naň položte druhý korpus a povrch potrite druhou polovicou krému. Ozdobte kandizovanými plátkami tekvice, ktoré pripravíte tak, že do hrnca vsypete cukor, pridáte vodu a privediete do varu. Keď je všetok cukor rozpustený, pridajte tekvicu nakrájanú na 3 mm plátky a varte približne 10 minút. Potom plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť, plátky by mali byť jemné a chrumkavé.

Viac sladkých zeleninových receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie