Žiarivé KOLÁČE A TORTY upečiete ZO ZELENINY: Recepty s výbornou chuťou!
5. 3. 2023, 11:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Laura Witteková
Ostala vám repa, tekvica, avokádo alebo máte veľa mrkvy? Šup s nimi do koláča, bude im to tam veľmi svedčať. Určite si pridáte ďalší kúsok.
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
ČOKOLÁDOVÝ KOLÁČ S TEKVICOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Čokoládový koláč s tekvicou.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 400 g očistenej maslovej tekvice
- 75 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 100 g masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 3 vajcia
- 200 g mletých mandlí
- 100 g ryžovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky mletého muškátového orieška
- 1,5 lyžičky mletej škorice ";i:10;s:12:"štipka soli
Na čokoládovo-tekvicový krém:
- 150 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 100 g masla izbovej teploty
- 150 g práškového cukru
- štipka soli
Na kandizovanú tekvicu:
- 200 g krupicového cukru
- 150 g tekvice
- 200 ml vody
POSTUP:
- Najskôr pripravte tekvicové pyré: 400 g očistenej tekvice nakrájajte na menšie kúsky, zalejte vriacou vodou a varte do mäkka, približne 15 minút. Potom sceďte, rozmixujte na hladko a nechajte vychladnúť. Mali by ste mať približne 300 g pyré.
- Rúru zapnite na 190 °C a dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie.
- Čokoládu rozpustite nad parou a nechajte mierne vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľahajte na svetlú nadýchanú penu. Pridajte prvé vajce a dobre zapracujte. Teraz pridajte 250 g tekvicového pyré, mleté mandle, ryžovú múku, kypriaci prášok, muškátový oriešok, škoricu a soľ. Zamiešajte. Nakoniec vlejte roztopenú čokoládu, zvyšné vajíčka a dobre zapracujte. Hmotu vylejte do pripravenej formy a pečte 25 až 30 minút. Urobte test špajľou. Korpus je veľmi krehký, preto ho dajte piecť do dvoch rovnakých foriem, aby ste ho nemuseli prerezávať. Po upečení nechajte celkom vychladnúť.
- Na krém rozpustite čokoládu, odstavte a nechajte mierne vychladnúť (asi 10 minút). Vo veľkej mise vyšľahajte maslo na svetlú penu, potom pridajte zvyšných 50 g tekvicového pyré a dobre zašľahajte. Postupne pridávajte práškový cukor, kým sa úplne nezapracuje. Pomaly prilievajte rozpustenú čokoládu, štipku soli a šľahajte, kým krém nebude nadýchaný.
- Prvý korpus položte na podnos. Natrite ho polovicou krému. Naň položte druhý korpus a povrch potrite druhou polovicou krému. Ozdobte kandizovanými plátkami tekvice, ktoré pripravíte tak, že do hrnca vsypete cukor, pridáte vodu a privediete do varu. Keď je všetok cukor rozpustený, pridajte tekvicu nakrájanú na 3 mm plátky a varte približne 10 minút. Potom plátky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 15 až 18 minút. Nechajte vychladnúť, plátky by mali byť jemné a chrumkavé.

Zdroj: Canva
ŠPENÁTOVO-PISTÁCIOVÁ TORTA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Špenátovo pistáciová torta.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášk
- pol lyžičky soli
- 360 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
- 65 g čerstvého špenátu + na ozdobenie
- 6 bielkov pri izbovej teplote
- 225 g masla pri izbovej teplote
- 180 g krupicového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 20 g čerstvého špenátu
- 50 ml plnotučného mlieka
- 170 g masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 50 g nesolených pistácií do plnky a na ozdobenie
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Do misy preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
- Do mixéra vlejte mlieko, pridajte čerstvé špenátové listy, bielky a všetko dobre rozmixujte, aby vznikla hladká zelená tekutina.
- Maslo vyšľahajte do krémova, pridajte cukor a vyšľahajte na svetlú penu. Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach pridávajte múčnu zmes v troch dávkach, striedavo s mliečno-špenátovou zmesou. Začnite a ukončite múkou a krátko zašľahajte do hladka. Hmotu pekne nalejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém najskôr rozmixujte mlieko so špenátom na hladkú tekutinu. V druhej mise vyšľahajte maslo s polovicou cukru na svetlú hmotu. Potom pridajte zvyšný cukor, mliečno-špenátovú zmes, vanilkový extrakt a vyšľahajte na hladký krém. Nakoniec zašľahajte lyžicu citrónovej šťavy.
- Korpus rozrežte na tri kusy. Prvý korpus položte na podnos, natrite tretinou krému, posypte nasekanými pistáciami a zakryte druhým korpusom. Korpus natrite druhou tretinou krému, znovu posypte pistáciami a zakryte poslednou časťou korpusu. Zvyšným krémom natrite boky a povrch torty. Tortu dajte do chladničky a nechajte aspoň hodinku zachladiť. Nakoniec ozdobte nasekanými pistáciami a malými čerstvými špenátovými lístkami.

Zdroj: Canva
KOLÁČ S REPOU A TVAROHOVÝM KRÉMOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Koláč s repou a tvarohovým krémom.
18 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 345 g uvarenej červenej repy
- 85 g tmavej čokolády 70-percentnej
- 150 g hladkej múky
- 7 g kypriaceho prášku
- 30 g kakaa holandského typu
- štipka soli
- 150 g práškového hnedého cukru
- 3 vajcia
- 110 ml olivového oleja
Na tvarohový krém:
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 1 lyžička prášku zo sušenej repy
POSTUP:
- Hlbší plech s rozmerom 25 x 30 cm vyložte papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 180 °C.
- Uvarenú repu nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte na hladkú hmotu.
- Nad parou roztopte čokoládu a nechajte 5 minút vychladnúť. Potom do čokolády vmiešajte rozmixovanú repu.
- V druhej miske zmiešajte múku, kypriaci prášok, kakao, soľ a cukor. Primiešajte repovo-čokoládovú zmes. Po jednom zamiešajte vajíčka a nakoniec olej. Cesto vylejte do pripraveného plechu a vložte do rúry. Pečte približne 30 minút a nechajte vychladnúť.
- Na krém zmiešajte tvaroh s cukrom a práškom z repy, ktorý krém krásne zafarbí. Rozotrite ho po koláči a potom už len stačí nakrájať na štvorčeky.

AVOKÁDOVO-LIMETOVÝ KOLÁČ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Avokádovo limetový koláč.
10 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE A NAMÁČANIE
Potrebujete:
Na základ:
- 125 g pekanových orechov, namočené 2 hodiny
- 140 g šúpaných mandlí, namočených aspoň 8 hodín
- 8-10 datlí
- 1 lyžica kokosového oleja
- štipka soli
Na avokádovo-limetkovú náplň:
- 5 zrelých stredne veľkých avokád
- šťava z 5-6 limetiek
- 1 lyžica limetkovej kôry
- 100 g kokosového oleja
- 150 g medu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
- čerstvá mäta na ozdobenie
POSTUP:
- Pekanové orechy namočte do vody na 2 hodiny a mandle aspoň na 8 hodín. Potom ich sceďte, vsypte do mixéra, pridajte datle bez kôstok, kokosový olej, štipku soli a všetko rozmixujte. Zmes natlačte rovnomerne do formy s priemerom 23 cm aj po bokoch. Formu vložte do chladničky aspoň na 15 minút.
- Pripravte náplň: Očistite avokáda, vložte do mixéra, pridajte šťavu aj kôru z limetiek, kokosový olej, med, vanilkový extrakt, soľ a rozmixujte na hladkú zmes. Ochutnajte a podľa toho prípadne pridajte ešte med alebo limetky. Zmes rovnomerne uhlaďte na pripravený základ a vložte na noc do chladničky.
- Potom už stačí koláč vybrať, ozdobiť limetkami, lístkami mäty a môžete podávať.

Zdroj: Canva
MRKVOVÝ CHLEBÍČEK S POMARANČOM
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mrkvový chlebíček s pomarančom.
12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 50 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 160 g hladkej múky
- 7 g kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky soli
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- pol lyžičky mletej škorice
- 100 g trstinového cukru
- 150 ml rastlinného oleja
- 80 ml javorového sirupu
- 3 vajcia
- 1 lyžička vanilkovej pasty ";i:10;s:34:"1 lyžica pomarančového likéru ";i:11;s:36:"2 stredne veľké nastrúhané mrkvy";i:12;s:14:"60 g hrozienok";i:13;s:52:"100 g nasekaných pekanových orechov + na ozdobenie
Na krém:
- 120 g ľahkého smotanového syra
- 60 g masla izbovej teploty
- 50 g práškového cukru
- kôra z pomaranča
POSTUP:
- Predhrejte rúru na 170 °C. Formu na chlebík vyložte papierom na pečenie, alebo vymastite maslom a vysypte polohrubou múkou.
- V mise zmiešajte múku, kypriaci prášok, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
- V samostatnej miske dobre vymiešajte cukor, olej, javorový sirup, vajcia, vanilku a likér, kým sa dobre nespoja. Pridajte múčnu zmes a pomocou špachtle alebo varešky jemne premiešajte. Pridajte na jemno nastrúhanú mrkvu, hrozienka, na hrubo nasekané orechy a zľahka zamiešajte. Pozor, cesto na tento koláč netreba premiešavať dlho. Vlejte do pripravenej formy a pečte približne 40 až 50 minút, aby bol povrch zlatistý. Urobte test špajľou. Po upečení nechajte vychladnúť.
- Na krém vyšľahajte smotanový syr, maslo, práškový cukor, na jemno nastrúhanú pomarančovú kôru a pomocou lyžice naneste na vychladnutý koláč. Ozdobte kúskami pomaranča, nasekanými orechmi a môžete podávať.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: