Reklama

MIŇOV POCTIVÝ KRÉMEŠ: Nadýchaný krém a domáce lístkové cesto!

Miňo Macuľa a jeho parádne krémeše.

Zdroj: Mária Abrahámová

Reklama

Miňo Macuľa, víťaz prvej série televíznej súťaže v pečení, sa vie s koláčmi a tortami naozaj pekne vyhrať. Tieto zákusky si vyžadujú kus remeselného umenia, ale trpezlivosť stojí za to!

Vanilkový krémeš

20 kusov, príprava 50 minút + tuhnutie, pečenie 20 minút

POTREBUJETE:

Na tukové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 250 g rastlinného tuku (alebo masla)

Na vodové cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 3 g soli
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica octu
  • 75 g vody (podľa potreby)
  • olej na potretie plechov

Na krém:

  • 1 liter plnotučného mlieka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 vajec
  • 2 balíčky Zlatého klasu
  • 130 g polohrubej múky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 100 g masla

Na šľahačku:

  • 600 g smotany na šľahanie
  • 2 balíčky stužovača šľahačky
  • 2 balíčky vanilkového cukru

Na posypanie:

  • 1 balíček vanilkového cukru
  • práškový cukor

POSTUP:

  1. Na lístkové cesto potrebujete pripraviť tukové a vodové cesto. Na tukové vymiešajte rastlinný tuk a hladkú múku. Vytvarujte z neho kocku, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre stuhnúť do chladničky.
  2. Na vodové cesto vymiešajte v robote múku so soľou, žĺtkom, s octom a za stáleho miesenia pridávajte vodu, aby bolo cesto vláčne. Potom ho ešte vypracujte viacnásobným búchaním o pracovnú dosku, až kým bude úplne jemné a nelepivé. Dajte ho na 20 minút odležať do chladničky a potom rozvaľkajte do tvaru štvorca.
  3. Do stredu položte tukové cesto a zabaľte ho tak, že preložíte k sebe protiľahlé rohy. Rozvaľkajte a preložte na 4-krát. Znova rozvaľkajte a takisto preložte. Rozvaľkané cesto preložte na 3-krát a postup ešte raz zopakujte. Dajte vychladiť na 30 minút. Rozdeľte ho na dve časti, rozvaľkajte na veľkosť plechov 30 x 40 cm (potretých olejom), popichajte vidličkou a každý pečte v rúre predhriatej na 220 °C 8 až 10 minút do zlatista.
  4. Na krém odlejte z mlieka asi 300 ml a rozmiešajte v ňom vanilkový cukor, žĺtky, Zlatý klas a múku. Zvyšok mlieka zohrejte s 50 g cukru a dreňou zo struku. Pomaly vmiešajte žĺtkovú zmes a za stáleho miešania priveďte do varu. Ešte do teplej kaše pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Zľahka zapracujte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.
  5. Krém natrite na upečený plát. Nechajte trocha stuhnúť a navrstvite šľahačku vyšľahanú so stužovačom a s vanilkovým cukrom. Položte druhý plát a nechajte chvíľu odležať v chlade. Posypte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.

Upečte tiež: