MIŇOV POCTIVÝ KRÉMEŠ: Nadýchaný krém a domáce lístkové cesto!
22. 9. 2023, 17:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Mária Abrahámová
Reklama
Miňo Macuľa, víťaz prvej série televíznej súťaže v pečení, sa vie s koláčmi a tortami naozaj pekne vyhrať. Tieto zákusky si vyžadujú kus remeselného umenia, ale trpezlivosť stojí za to!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie
Vanilkový krémeš
20 kusov, príprava 50 minút + tuhnutie, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
Na tukové cesto:
- 150 g hladkej múky
- 250 g rastlinného tuku (alebo masla)
Na vodové cesto:
- 150 g hladkej múky
- 3 g soli
- 1 žĺtok
- 1 lyžica octu
- 75 g vody (podľa potreby)
- olej na potretie plechov
Na krém:
- 1 liter plnotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 5 vajec
- 2 balíčky Zlatého klasu
- 130 g polohrubej múky
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový struk
- 100 g masla
Na šľahačku:
- 600 g smotany na šľahanie
- 2 balíčky stužovača šľahačky
- 2 balíčky vanilkového cukru
Na posypanie:
- 1 balíček vanilkového cukru
- práškový cukor
POSTUP:
- Na lístkové cesto potrebujete pripraviť tukové a vodové cesto. Na tukové vymiešajte rastlinný tuk a hladkú múku. Vytvarujte z neho kocku, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre stuhnúť do chladničky.
- Na vodové cesto vymiešajte v robote múku so soľou, žĺtkom, s octom a za stáleho miesenia pridávajte vodu, aby bolo cesto vláčne. Potom ho ešte vypracujte viacnásobným búchaním o pracovnú dosku, až kým bude úplne jemné a nelepivé. Dajte ho na 20 minút odležať do chladničky a potom rozvaľkajte do tvaru štvorca.
- Do stredu položte tukové cesto a zabaľte ho tak, že preložíte k sebe protiľahlé rohy. Rozvaľkajte a preložte na 4-krát. Znova rozvaľkajte a takisto preložte. Rozvaľkané cesto preložte na 3-krát a postup ešte raz zopakujte. Dajte vychladiť na 30 minút. Rozdeľte ho na dve časti, rozvaľkajte na veľkosť plechov 30 x 40 cm (potretých olejom), popichajte vidličkou a každý pečte v rúre predhriatej na 220 °C 8 až 10 minút do zlatista.
- Na krém odlejte z mlieka asi 300 ml a rozmiešajte v ňom vanilkový cukor, žĺtky, Zlatý klas a múku. Zvyšok mlieka zohrejte s 50 g cukru a dreňou zo struku. Pomaly vmiešajte žĺtkovú zmes a za stáleho miešania priveďte do varu. Ešte do teplej kaše pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Zľahka zapracujte vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.
- Krém natrite na upečený plát. Nechajte trocha stuhnúť a navrstvite šľahačku vyšľahanú so stužovačom a s vanilkovým cukrom. Položte druhý plát a nechajte chvíľu odležať v chlade. Posypte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom.
Upečte tiež: