EVA RYSOVÁ bola aj vášnivá kuchárka: Upečte jej jablkový koláč!
14. 10. 2023, 8:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo
Aj nás v Dobrom jedle zasiahla smutná správa o smrti tejto skvelej herečky. Pred trinástimi rokmi sme ju navštívili doma a bola naozaj skvelou hostiteľkou. Spomíname s láskou!
Zdroj: Dobré jedlo
Zdroj: Július Dúbravay
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

Mamičkine gény
Varenie bolo popri herectve jej veľkou vášňou, ktorú ako vzácne korenie nadeľovala s láskou svojim najbližším. "Vo varení ma ovplyvnila najmä mamička. Opatrujem si od nej vlastnoručne písané recepty. Bola predovšetkým dobrá cukrárka, piekla veľa a naozaj famózne. Pred sviatkami všetky tie dobroty balila do škatúľ a ja som ich po celej rodine i priateľoch rozvážala. Aj ja pečiem rada, i keď som mala na to vždy menej času. Myslím pri tom na mamu. Vždy pečiem s ňou, akoby na jej počesť, aj keď tu už dlhé roky nie je," povedala nám pani Rysová.
Prsty v tom mala aj susedka
"Po otcovej smrti mamička pracovala ako kozmetička a bývala dlho v práci. Aby som ju trocha odbremenila, rozhodla som sa, že sa počas vysokoškolských prázdnin naučím variť. Bývali sme v dome, kde z kuchyne viedli presklené dvere rovno na gánok. Oproti cez dvor na prízemí žila susedka, ktorá kedysi vyučovala na rodinnej škole varenie. Obe sme mali v kuchyni otvorené dvere a vždy, keď sa u mňa vyskytol pri sporáku nejaký problém, zakričala som na ňu: ‚Teta Kluvánková, lepia sa mi palacinky. Čo mám robiť?‘ ‚To máš riedke cesto,‘ zakričala mi ona. ‚Teta Kluvánková, ešte stále sa lepia!‘ Nešťastne som volala o pomoc znova. ‚Tak si dala do cesta veľa cukru alebo máš studený tuk...‘ Vždy mi takto na diaľku radila bez toho, aby sa vybehla pozrieť za mnou, pretože aj ona bola zabratá prípravou obeda. Takto som sa naučila variť. Pri palacinkách bola na tom najhoršie moja mladšia sestra Judita. Tie potrhané som nechcela nechať, kým príde mama, tak som nepodarkami nakŕmila sestru. Odvtedy som ich už napiekla množstvo. Ja ich mám najradšej posypané cukrom a pokvapkané citrónovou šťavou."
Jablkový koláč s orechmi
na 1 plech, príprava 20 minút, pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 200 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 100 ml oleja
- 100 ml mlieka
- 1 lyžica kakaa
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Na poliatie a posypanie:
- 100 – 150 g vlašských orechov
- 500 – 700 g šťavnatých jabĺk
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 vajcia
- 100 g práškového cukru
POSTUP:
- Pripravte cesto: Preosiatu múku zmiešajte s kypriacim práškom, cukrom, vajcami, olejom, mliekom a kakaom. Hladké cesto vylejte do vymasteného a vysypaného plechu, alebo na plech vystlaný papierom na pečenie. Pri teplote 180 °C pečte asi 15 minút tak, aby cesto nebolo ešte celkom dopečené.
- Medzitým nahrubo nasekajte vlašské orechy a nahrubo nastrúhajte očistené jablká. Trocha z nich vyžmýkajte šťavu a jablká rovnomerne nasypte na predpečené cesto. Potom navrstvite nasekané orechy a zalejte rozmiešanou smotanou s vajcami a cukrom. Dajte späť do horúcej rúry a na tej istej teplote pečte ešte 15 minút.
Recepty na ďalšie koláče z Dobrého jedla nájdete tu: