ŠKORICOVO-JABLKOVÝ SLIMÁČIKOVÝ KOLÁČ
Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 55 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 270 g hladkej múky
- 3 lyžice krupicového cukru
- štvrť lyžičky soli
- 225 g studeného masla
- voda podľa potreby
Na škoricovú náplň:
- 140 g masla izbovej teploty
- 1 lyžica mletej škorice
- 1 lyžica kakaa holandského typu
- 1 lyžička mletého kardamómu
Na jablkovú náplň:
- 1,3 kg jabĺk
- 30 g masla
- 150 g karamelového sladeného mlieka (Salko)
- pol lyžičky mletej škorice
- štvrť lyžičky soli
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- 3 lyžice pomarančovej šťavy
Na potretie:
- 1 vajce
- 1 lyžica mlieka
- 1-2 lyžice hnedého cukru
POSTUP
- V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte do múčnej zmesi. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vodu (začnite s menším množstvom a postupne pridávajte) a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky, ale môžete aj na noc.
- Jablká ošúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do veľkej misy. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo. Pridajte plátky jabĺk a duste ich 2 až 3 minúty, kým mierne zmäknú. Vlejte sladené mlieko, škoricu a soľ. V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob v pomarančovej šťave a vmiešajte do hrnca k jablkám. Keď zmes začne hustnúť, odstavte ju a nechajte vychladnúť.
- Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmerom približne 40 x 35 cm. Na každé cesto rovnomerne rozotrite maslo zmiešané so škoricou, s kakaom a kardamómom. Cesto opatrne, no pevne zrolujte a uložte do mrazničky na 15 minút. Vyberte jednu rolku z mrazničky a nakrájajte na slimáčiky široké pol centimetra. Tie poukladajte na dno a boky formy s priemerom 26 cm. Potom slimáky vo forme prikryte papierom na pečenie a pomocou malého valčeka alebo lyžice ich trochu utlačte, aby sa slimáky spojili v jeden celok a neboli v ceste medzierky. Formu s cestom vložte do mrazničky. Vyberte druhú rolku cesta, opäť nakrájajte na slimáčiky a tentoraz ich poukladajte do kruhu na papier na pečenie. Prikryte ich druhým listom papiera a jemne rozvaľkajte, aby ste mali kruh s veľkosťou formy.
- Rúru vyhrejte na 220 °C a formu s cestom vyberte z mrazničky. Naplňte ju jablkovou náplňou, jemne uhlaďte a prikryte druhým cestom. Pretŕčajúce cesto orežte a koláč potrite rozmiešaným vajíčkom s mliekom a cukrom. Potom vložte do rúry na spodný rošt a pečte 10 minút. Teplotu znížte na 175 °C a ešte dopekajte 40-45 minút. Koláč nechajte vychladnúť a podávajte.
Jablkové recepty pokračujú na ďalšej strane >>>