Reklama

JablkoBRANIE je v plnom prúde: Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY

Galetky so slaným karamelom.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Neobyčajné maškrty z obyčajného ovocia. Šťavnatá jesenná výzva poteší celú rodinu. A návšteva bude pýtať recept...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

    ŠKORICOVO-JABLKOVÝ SLIMÁČIKOVÝ KOLÁČ

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 55 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 270 g hladkej múky
    • 3 lyžice krupicového cukru
    • štvrť lyžičky soli
    • 225 g studeného masla
    • voda podľa potreby

    Na škoricovú náplň:

    • 140 g masla izbovej teploty
    • 1 lyžica mletej škorice
    • 1 lyžica kakaa holandského typu
    • 1 lyžička mletého kardamómu

    Na jablkovú náplň:

    • 1,3 kg jabĺk
    • 30 g masla
    • 150 g karamelového sladeného mlieka (Salko)
    • pol lyžičky mletej škorice
    • štvrť lyžičky soli
    • 2 lyžice kukuričného škrobu
    • 3 lyžice pomarančovej šťavy

    Na potretie:

    • 1 vajce
    • 1 lyžica mlieka
    • 1-2 lyžice hnedého cukru

    POSTUP

    1. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte do múčnej zmesi. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vodu (začnite s menším množstvom a postupne pridávajte) a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky, ale môžete aj na noc.
    2. Jablká ošúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do veľkej misy. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo. Pridajte plátky jabĺk a duste ich 2 až 3 minúty, kým mierne zmäknú. Vlejte sladené mlieko, škoricu a soľ. V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob v pomarančovej šťave a vmiešajte do hrnca k jablkám. Keď zmes začne hustnúť, odstavte ju a nechajte vychladnúť.
    3. Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmerom približne 40 x 35 cm. Na každé cesto rovnomerne rozotrite maslo zmiešané so škoricou, s kakaom a kardamómom. Cesto opatrne, no pevne zrolujte a uložte do mrazničky na 15 minút. Vyberte jednu rolku z mrazničky a nakrájajte na slimáčiky široké pol centimetra. Tie poukladajte na dno a boky formy s priemerom 26 cm. Potom slimáky vo forme prikryte papierom na pečenie a pomocou malého valčeka alebo lyžice ich trochu utlačte, aby sa slimáky spojili v jeden celok a neboli v ceste me­dzierky. Formu s cestom vložte do mrazničky. Vyberte druhú rolku cesta, opäť nakrájajte na slimáčiky a tentoraz ich poukladajte do kruhu na papier na pečenie. Prikryte ich druhým listom papiera a jemne rozvaľkajte, aby ste mali kruh s veľkosťou formy.
    4. Rúru vyhrejte na 220 °C a formu s cestom vyberte z mrazničky. Naplňte ju jablkovou náplňou, jemne uhlaďte a prikryte druhým cestom. Pretŕčajúce cesto orežte a koláč potrite rozmiešaným vajíčkom s mliekom a cukrom. Potom vložte do rúry na spodný rošt a pečte 10 minút. Teplotu znížte na 175 °C a ešte dopekajte 40-45 minút. Koláč nechajte vychladnúť a podávajte.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Černicové hody: Torta, roláda, mafiny a ďalšie RECEPTY S ČERNICAMI teaser

      JABLKOVÉ „LÍZANKY“

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Jablkové lízanky.

      10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, CHLADENIE 15 MINÚT

      Potrebujete:

      Na karamelovú omáčku:

      • 150 g krupicového cukru
      • 60 ml šľahačkovej smotany
      • pol lyžice masla

      Na lízanky:

      • 2 jablká
      • 100 g tmavej čokolády
      • 100 g bielej čokolády
      • za hrsť vlašských orechov

      POSTUP

      1. V hrnci s hrubším dnom začnite roztápať cukor na karamel. Cukor nemiešajte, iba jemne krúžte hrncom, aby sa cukor odlepil od strán hrnca. Keď je cukor skaramelizovaný a má zlatú farbu, odstavte ho a prilejte horúcu smotanu. Pozor, zmes bude silno bublať. Nakoniec zamiešajte maslo a nechajte vychladnúť.
      2. Nad vodnou parou roztopte tmavú aj bielu čokoládu. Čokolády preneste do cukrár­skeho vrecka a nechajte chvíľku chladnúť.
      3. Jablká nakrájajte na plátky hrubé približne 1 cm a do spodnej strany každého kúska vtlačte paličku. Poukladajte ich na papier na pečenie. Zoberte vrecko s tmavou čokoládou, odstrihnite rožtek a nastriekajte čokoládu na jablká. To isté urobte aj s bielou čokoládou a karamelom. Postup môžete niekoľkokrát opakovať a vytvoriť tak pekné vzory. Nakoniec posypte ozdobené „lízanky“ nasekanými orechmi a vložte na 15 minút do chladničky. No a potom už len maškrťte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

        GALETKY SO SLANÝM KARAMELOM

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Galetky so slaným karamelom.

        6 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40-45 MINÚT

        Potrebujete:

        Na cesto:

        • 320 g hladkej múky
        • pol lyžičky soli
        • 1 lyžica krupicového cukru + na posypanie
        • 185 g masla
        • 125 ml studenej vody
        • 1 vajce na potretie

        Na jablkovú náplň:

        • 4 kyslejšie jablká (napríklad Granny Smith)
        • citrónová kôra z jedného citróna
        • 1 lyžica citrónovej šťavy
        • 60 g krupicového cukru
        • pol lyžičky mletej škorice

        Na slaný karamel:

        • 240 g krupicového cukru
        • 3 lyžice vody
        • 125 ml šľahačkovej smotany
        • pol lyžičky soli
        • 1 lyžica masla
        • 3 lyžice tmavého rumu

        POSTUP

        1. V mise kuchynského robota zmiešajte múku, soľ a cukor. Studené maslo nakrájané na kocky pridajte k múke a pár impulzmi zmes rozbite do konzistencie mrveničky. Vodu pridávajte po častiach, aby sa zmes spojila do cesta. Nemusíte minúť všetku vodu. Cesto vyberte, trochu premieste, zabaľte do fólie a na hodinu odložte do chladničky.
        2. Vo veľkej mise zmiešajte očistené jablká nakrájané na plátky, citrónovú kôru, šťavu, cukor a škoricu.
        3. Vychladnuté cesto preložte na jemne pomúčenú dosku a rozdeľte na 6 rovnakých kúskov. Každý kus rozvaľkajte do tvaru kruhu. Tie preneste na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu každého cesta rozdeľte ochutené jablká, ale tak, aby ostal okraj voľný. Okraje cesta prehnite nahor, cesto voľne nariaste a potrite rozšľahaným vajíčkom. Nakoniec posypte krupicovým cukrom. Galetky odložte na 30 minút do chladničky a zatiaľ nechajte zohriať rúru na 200 °C. Koláčiky vložte do rúry a pečte 30-40 minút, aby okraje cesta získali peknú zlatú farbu. Po upečení nechajte vychladnúť.
        4. Na slaný karamel v hrnci s hrubším dnom zmiešajte cukor a 3 lyžice vody. Na strednom plameni priveďte do varu. Cukor nemiešajte, iba jemne krúžte hrncom. Keď je rozpustený a má karamelovú farbu, odstavte ho zo zdroja tepla a vlejte zohriatu smotanu (pozor, karamel bude veľmi silno bublať). Dobre premiešajte a nakoniec zapracujte maslo, soľ a rum. Nechajte vychladnúť. Hotové galetky pokvapkajte karamelom a podávajte.

        SUŠIENKY S MLIEČNOU POLEVOU

        Zdroj: LAURA WITTEKOVA

        Sušienky s mliečnou polevou.

        25-30 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 10-12 MINÚT

        Potrebujete:

        Na sušienky:

        • 113 g masla izbovej teploty
        • 180 g trstinového cukru
        • 1 vajce
        • 125 ml jablkového džúsu
        • 270 g celozrnnej hladkej múky
        • 1 lyžička sódy bikarbóny
        • 1 lyžička mletej škorice
        • štvrť lyžičky mletých klinčekov
        • štvrť lyžičky soli
        • 1 kyslé jablko ";i:10;s:35:"100 g zlatých sušených hrozienok

        Na polevu:

        • 3 lyžice mlieka
        • 200 g práškového cukru
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • za hrsť nasekaných pistácií

        POSTUP

        1. Rúru zapnite na 175 °C. Maslo spolu s cukrom dobre vymiešajte. Pridajte vajce a dobre zapracujte. Vlejte džús, múku zmiešanú so sódou bikarbónou, škoricou, s klinčekmi, so soľou a dobre premiešajte. Nakoniec zapracujte jablko nakrájané na malé kocky a hrozienka. Cesto vložte na 15 minút do mrazničky, bude sa s ním lepšie pracovať.
        2. Pomocou lyžičky tvorte z cesta približne rovnaké guľôčky a klaďte ich na plech vyložený papierom na pečenie. Medzi guľôčkami urobte väčšie rozstupy, lebo pri pečení sa roztečú. Plech vložte do rúry a pečte 10-12 minút. Sušienky nechajte 10 minút chladnúť na plechu a potom ich preložte na mriežku, aby úplne vychladli.
        3. Pripravte si polevu: Do misky dajte mlieko, vanilkový extrakt a postupne pridávajte cukor, aby vznikla poleva, ktorá sa dá natierať. Polevou natrite sušienky, posypte pistáciami a nechajte zatuhnúť.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Rýchly BROSKYŇOVÝ KOLÁČ dostane vaše chuťové poháriky! TEASER

          KOLÁČ S MANDĽOVOU NÁPLŇOU

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Koláč s mandľovou náplňou.

          20 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 40 MINÚT

          Potrebujete:

          Na cesto:

          • 375 g hladkej múky
          • 1 lyžica krupicového cukru
          • štipka soli
          • 225 g studeného masla
          • 120 ml studenej vody
          • 30 ml jablkového octu
          • 1 vajce na potretie

          Na mandľovú náplň (frangipane):

          • 180 g masla izbovej teploty
          • 150 g kvalitného medu
          • 250 g mandľovej múky
          • 3 vajcia izbovej teploty
          • 1 lyžička vanilkovej pasty
          • pol lyžičky soli
          • 5-6 jabĺk
          • šťava z jedného citróna

          POSTUP

          1. Múku nasypte do misy, pridajte cukor, soľ a premiešajte. K múke vhoďte nakrájané maslo a vypracujte do konzistencie mrveničky. V malej miske zmiešajte vodu s octom a po lyžiciach pridávajte k mrveničke, aby sa vytvorilo hladké cesto. Potrebných bude 8-10 lyžíc. Cesto zabaľte do fólie a dajte na dve hodiny do chladničky.
          2. Keď je cesto odpočinuté, položte ho na jemne pomúčenú dosku a rozvaľkajte na hrúbku 5-6 mm. Preneste do formy s rozmermi 23 x 33 cm a jemne utlačte na dno aj boky. Pretŕčajúce cesto prstami upravte, aby po okraji vznikli pekné vlnky. Formu s cestom vložte do chladničky.
          3. Pripravte si mandľovú náplň: Do misy dajte maslo, med a dobre vymiešajte. Pridajte mandľovú múku, vajce, vanilku, soľ a všetko spolu dobre spracujte. Náplň rovnomerne uhlaďte na vychladnuté cesto. Opäť vložte do chladničky.
          4. Jablká očistite a nakrájajte na tenké plátky. Pokvapkajte ich citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Jablká ukladajte striedavo kolmo na seba. Koláč vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20 minút. Potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ešte 20 minút. Nechajte vychladnúť a môžete krájať.

          Autor článku

          Veronika Kollárová

          redaktorka magazínu Dobré jedlo
          Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.