objednať časopis
všetky kategórie

Neobyčajné maškrty z obyčajného ovocia. Šťavnatá jesenná výzva poteší celú rodinu. A návšteva bude pýtať recept...

ŠKORICOVO-JABLKOVÝ SLIMÁČIKOVÝ KOLÁČ

Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.
Škoricovo - jablkový slimáčikový koláč.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA

10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 45 MINÚT + ODLEŽANIE, PEČENIE 55 MINÚT

Potrebujete:

Na cesto:

  • 270 g hladkej múky
  • 3 lyžice krupicového cukru
  • štvrť lyžičky soli
  • 225 g studeného masla
  • voda podľa potreby

Na škoricovú náplň:

  • 140 g masla izbovej teploty
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 1 lyžica kakaa holandského typu
  • 1 lyžička mletého kardamómu

Na jablkovú náplň:

  • 1,3 kg jabĺk
  • 30 g masla
  • 150 g karamelového sladeného mlieka (Salko)
  • pol lyžičky mletej škorice
  • štvrť lyžičky soli
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 3 lyžice pomarančovej šťavy

Na potretie:

  • 1 vajce
  • 1 lyžica mlieka
  • 1-2 lyžice hnedého cukru
Luxemburský slivkový koláč.
Čítajte viac
Luxemburský KOLÁČ je hviezda SLIVKOVEJ SEZÓNY. Jednoducho mňam!

POSTUP

  1. V miske zmiešajte múku, cukor a soľ. Maslo nakrájajte na kocky a pridajte do múčnej zmesi. Vypracujte do konzistencie mrveničky. Pridajte vodu (začnite s menším množstvom a postupne pridávajte) a spracujte na hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a odložte na hodinu do chladničky, ale môžete aj na noc.
  2. Jablká ošúpte a zbavte jadrovníka. Nakrájajte ich na tenké plátky a vložte do veľkej misy. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo. Pridajte plátky jabĺk a duste ich 2 až 3 minúty, kým mierne zmäknú. Vlejte sladené mlieko, škoricu a soľ. V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob v pomarančovej šťave a vmiešajte do hrnca k jablkám. Keď zmes začne hustnúť, odstavte ju a nechajte vychladnúť.
  3. Z chladničky vyberte cesto a rozdeľte ho na dve polovice. Každú rozvaľkajte na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmerom približne 40 x 35 cm. Na každé cesto rovnomerne rozotrite maslo zmiešané so škoricou, s kakaom a kardamómom. Cesto opatrne, no pevne zrolujte a uložte do mrazničky na 15 minút. Vyberte jednu rolku z mrazničky a nakrájajte na slimáčiky široké pol centimetra. Tie poukladajte na dno a boky formy s priemerom 26 cm. Potom slimáky vo forme prikryte papierom na pečenie a pomocou malého valčeka alebo lyžice ich trochu utlačte, aby sa slimáky spojili v jeden celok a neboli v ceste me­dzierky. Formu s cestom vložte do mrazničky. Vyberte druhú rolku cesta, opäť nakrájajte na slimáčiky a tentoraz ich poukladajte do kruhu na papier na pečenie. Prikryte ich druhým listom papiera a jemne rozvaľkajte, aby ste mali kruh s veľkosťou formy.
  4. Rúru vyhrejte na 220 °C a formu s cestom vyberte z mrazničky. Naplňte ju jablkovou náplňou, jemne uhlaďte a prikryte druhým cestom. Pretŕčajúce cesto orežte a koláč potrite rozmiešaným vajíčkom s mliekom a cukrom. Potom vložte do rúry na spodný rošt a pečte 10 minút. Teplotu znížte na 175 °C a ešte dopekajte 40-45 minút. Koláč nechajte vychladnúť a podávajte.

Jablkové recepty pokračujú na ďalšej strane >>>

Kategórie