Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Černicové hody: Torta, roláda, mafiny a ďalšie RECEPTY S ČERNICAMI teaser
Zeler
Podobne, ako pri predchádzajúcich druhoch zeleniny, aj zeler môže po vložení do mikrovlnky produkovať nitrozamíny, upozorňuje portál Záhradkár. Tieto látky sa nachádzajú dokonca aj v cigaretách, o ktorých škodlivosti niet pochýb.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čím nahradiť cukor v koláči tak, aby stále chutil.
Hrozno
Ohriatím čerstvého hrozna si môžete privodiť popáleniny. Pod šupkou sa nachádza veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.
Tento typ zeleniny (šalát, špenát a podobne) obsahuje dusičnany, ktoré sú normálne zdravé. V mikrovlnke sa však môžu premienať na nitrozamíny. Tieto dusíkaté látky sú karcinogénne!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP Teaser Zdroj: Tatiana Kubicová
Ryža
Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, môže spôsobiť po chvíli otravu jedlom.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! Teaser Zdroj: NMH
Vajcia
Ohrievaním vajec v v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. V mikrovlnke ich preto nevarte!
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!
Huby
Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby z predchádzajúce dňa, radšej ich zjedzte studené, ako by ste ich mali zohrievať.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Dobré triky: Ako sa zbaviť žiliek z papriky
Čili papričky
Dať čili papričky do mikrovlnky je nebezpečné. Obsiahnutý kapsaicím sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.