Reklama

Týchto 8 potravín DO MIKROVLNKY nedávajte, ak si nechcete ublížiť!

Ktoré potraviny nepatria do mikrovlnky?

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Nie všetky potraviny môžete zohrievať v rúre. Mohli by vám privodiť rakovinu, otravu a dokonca aj úraz!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Černicové hody: Torta, roláda, mafiny a ďalšie RECEPTY S ČERNICAMI teaser

    Zeler

    Podobne, ako pri predchádzajúcich druhoch zeleniny, aj zeler môže po vložení do mikrovlnky produkovať nitrozamíny, upozorňuje portál Záhradkár. Tieto látky sa nachádzajú dokonca aj v cigaretách, o ktorých škodlivosti niet pochýb.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Cvikla je v kuchyni skvelá. Čo si z nej môžete urobiť?

      Cvikla

      Po zohriatí v mikrovlnnej rúre sa vytvárajú karcinogénne nitrozamíny. Ak vaše jedlo obsahuje cviklu, radšej ho zohrejte na sporáku či v rúre.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Čím nahradiť cukor v koláči tak, aby stále chutil.

        Hrozno

        Ohriatím čerstvého hrozna si môžete privodiť popáleniny. Pod šupkou sa nachádza veľa vody, ktorá sa pri ohrievaní premení na paru. Keďže nemá kam unikať, hrozí výbuch. Navyše, hrozno je plné cukru, ktorý môže začať dymiť a horieť. Čerstvé hrozno preto rozhodne do mikrovlnky nepatrí.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Svieža špenátová roláda: Rozžiari vaše veľkonočné sviatky Teaser

          Listová zelenina

          Tento typ zeleniny (šalát, špenát a podobne) obsahuje dusičnany, ktoré sú normálne zdravé. V mikrovlnke sa však môžu premienať na nitrozamíny. Tieto dusíkaté látky sú karcinogénne!

          ×
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Šéfkuchár vám prezradí tajomstvo, ako urobiť NADÝCHANÝ RYŽOVÝ NÁKYP Teaser
            Zdroj: Tatiana Kubicová

            Ryža

            Z ryže ohriatej v mikrovlnke sa môžete otráviť! Ako uvádza Food Standarts Agency, v ryži sa nachádzajú baktérie bacillus cereus. Teplo túto baktériu zabíja, no rovnako môže spôsobiť uvoľnenie toxických výtrusov. Baktérie sa tak podľa zistení v International Journal of Food Microbiology môžu stať rezistentné proti teplu. Viaceré štúdie tvrdia, že len čo ryžu vytiahneme z mikrovlnky a ponecháme pri izbovej teplote, môže spôsobiť po chvíli otravu jedlom.

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Jedzte 1 VAJÍČKO DENNE: Aha, čo všetko to s vami urobí! Teaser
              Zdroj: NMH

              Vajcia

              Ohrievaním vajec v v mikrovlnke sa v jeho vnútri začne tvoriť para, ktorá nemá kam unikať. Výsledkom je explózia potraviny v mikrovlnke, vo vašej ruke, na tanieri alebo dokonca vo vašich ústach. V mikrovlnke ich preto nevarte!

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                HUBOVÝ KOLÁČ od našej Veroniky: Skvelý na raňajky, obed i večeru!

                Huby

                Pri ohrievaní húb sa mení zloženie bielkovín, ktoré obsahujú, čo potom môže viesť k nepríjemným zažívacím problémom. Ak vám zostanú hríby z predchádzajúce dňa, radšej ich zjedzte studené, ako by ste ich mali zohrievať.

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Dobré triky: Ako sa zbaviť žiliek z papriky

                  Čili papričky

                  Dať čili papričky do mikrovlnky je nebezpečné. Obsiahnutý kapsaicím sa po ohriatí v mikrovlnke uvoľní do ovzdušia. Chemikália je taká silná, že po otvorení mikrovlnky vám hrozí podráždenie očí aj hrdla, kašeľ a problémy s dýchaním. Dá sa to prirovnať k slzotvornému spreju, ktorý sa vyrába práve z kapsaicínu.

                  Čítajte viac z Dobrého jedla: