objednať časopis
všetky kategórie

Jedna z najznámejších slovenských cukrárok sa činí aj na Instagrame. Nedávno využila peknú úrodu jabĺk a vrhla sa do pečenia. Sladký výsledok môžete ochutnať sami...

Cukrárka a známa porotkyňa Petra Tóthová.
Cukrárka a známa porotkyňa Petra Tóthová.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Almás pité

1 plech, príprava 30 minút + chladenie, pečenie 50 minút

Jablkové pité Petry Tóthovej.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsHLqudqOC2/

POTREBUJETE:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 130 g práškového cukru
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • pol lyžičky soli
  • 200 g masla, studené, nakrájané na kocky
  • 50 g studenej masti
  • 1 vajce M

Na plnku:

  • 1700 g očistených jabĺk
  • asi 150 g hnedého cukru (podľa kyslosti jabĺk)
  • 38 g vanilkového pudingového prášku
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 2 lyžičky škorice (podľa chuti)
Rezy žerbó.
Čítajte viac
Najlepšie MAĎARSKÉ KOLÁČE A DEZERTY: Žerbó, Esterházy, Gundel aj Kossuth kifli

POSTUP:

  1.  Na cesto premiešajte múku s práškovým cukrom, kypriacim práškom a soľou. V mixéri s nožmi spracujte múčnu zmes a maslo s masťou do konzistencie mokrého piesku. Zapracujte vajíčko, ale len kým sa zmes nespojí.
  2. Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti v tvare diskov a dajte do chladničky aspoň na pol hodinu zachladiť.
  3.  Za ten čas očistite a vyberte jadrovníky z jabĺk a nakrájajte ich na štvrtiny a potom na hrubo nastrúhajte (môžete použiť robot). Vytlačte čo najviac šťavy a odložte si ju na pitie.
  4.  Vyvaľkajte prvú časť cesta medzi dvoma papiermi  na pečenie, pokiaľ možno na rozmer 32x22 cm, orežte a vložte do plechu. Dajte znova zachladiť.
  5.  Rovnako vyvaľkajte druhú polovicu cesta a ešte s papiermi na pečenie dajte zachladiť.
  6. Cukor, pudingový prášok, vanilkový cukor a škoricu premiešajte a pridajte k jablkám. Dobre zmiešajte a rovnomerne pokryte prvý plát. Zakryte druhým plátom cesta na viacerých miestach popichajte vidličkou.
  7.  Pečte v predhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút.  Najlepšie sa pité krája až po vychladnutí.

Na ďalšej strane nájdete dobré tipy pri pečení tohto koláča>>>