Cukrárka a známa porotkyňa Petra Tóthová.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Almás pité
1 plech, príprava 30 minút + chladenie, pečenie 50 minút
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CsHLqudqOC2/
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 400 g hladkej múky
- 130 g práškového cukru
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- pol lyžičky soli
- 200 g masla, studené, nakrájané na kocky
- 50 g studenej masti
- 1 vajce M
Na plnku:
- 1700 g očistených jabĺk
- asi 150 g hnedého cukru (podľa kyslosti jabĺk)
- 38 g vanilkového pudingového prášku
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lyžičky škorice (podľa chuti)
POSTUP:
- Na cesto premiešajte múku s práškovým cukrom, kypriacim práškom a soľou. V mixéri s nožmi spracujte múčnu zmes a maslo s masťou do konzistencie mokrého piesku. Zapracujte vajíčko, ale len kým sa zmes nespojí.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké časti v tvare diskov a dajte do chladničky aspoň na pol hodinu zachladiť.
- Za ten čas očistite a vyberte jadrovníky z jabĺk a nakrájajte ich na štvrtiny a potom na hrubo nastrúhajte (môžete použiť robot). Vytlačte čo najviac šťavy a odložte si ju na pitie.
- Vyvaľkajte prvú časť cesta medzi dvoma papiermi na pečenie, pokiaľ možno na rozmer 32x22 cm, orežte a vložte do plechu. Dajte znova zachladiť.
- Rovnako vyvaľkajte druhú polovicu cesta a ešte s papiermi na pečenie dajte zachladiť.
- Cukor, pudingový prášok, vanilkový cukor a škoricu premiešajte a pridajte k jablkám. Dobre zmiešajte a rovnomerne pokryte prvý plát. Zakryte druhým plátom cesta na viacerých miestach popichajte vidličkou.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C 40-50 minút. Najlepšie sa pité krája až po vychladnutí.
Na ďalšej strane nájdete dobré tipy pri pečení tohto koláča>>>