Španielsky KOLÁČ z troch druhov MLIEKA: Prenesie vás na dovolenku k moru
7. 9. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
V tomto tradičnom španielskom koláči sú použité tri druhy mlieka a podľa toho vznikol aj jeho názov. My sme sa do tohto receptu zamilovali a veríme, že zachutí aj vám.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉŠPANIELSKY KOLÁČ TRES LECHES
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Španielsky koláč tres leches.
15-20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20-25 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na základ:
- 195 g hladkej múky
- 75 g kakaa holandského typu
- 1 lyžica kypriaceho prášku
- štipka soli
- 4 bielky
- 200 g krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 žĺtky
- 125 ml mlieka
- maslo na vymastenie plechu";i:10;s:36:"polohrubá múka na vysypanie plechu";i:11;s:18:"kakao na posypanie
Na mliečnu vrstvu:
- 340 ml kondenzovaného mlieka
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 340 g kondenzovaného nesladeného mlieka
- 3 lyžice kakaa holandského typu
Na čokoládový krém:
- 100 g práškového cukru
- 25 g kakaa holandského typu
- 350 ml šľahačkovej smotany
- 125 g masla izbovej teploty
POSTUP:
- Do misy vsypte múku, kypriaci prášok, kakao, soľ, premiešajte a dajte bokom.
- Bielky vyšľahajte na penu a postupne za stáleho šľahania pridávajte cukor. Pridajte žĺtky a ďalej šľahajte 3-5 minút. Pridajte polovicu suchej zmesi a dobre zapracujte. Teraz vlejte mlieko, vanilkový extrakt, vsypte zvyšnú múku a premiešajte.
- Plech 20 x 30 cm potrite maslom a vysypte múkou. Zmes vylejte do plechu, rovnomerne rozotrite a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 20-25 minút, aby špajľa po vytiahnutí bola čistá.
- V miske zmiešajte všetky suroviny na mliečnu vrstvu. Upečený koláč popichajte špajľou alebo vidličkou a jemne naň nalejte mliečnu zmes. Prikryte a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny, aby korpus absorboval všetku tekutú zmes.
- Pripravte čokoládový krém: Do misy vlejte smotanu a šľahajte do mäkkých špičiek. Postupne pridajte práškový cukor zmiešaný s kakaom a dobre prešľahajte, aby sa všetky suroviny spojili. Pozor na prešľahanie šľahačky! Krém rovnomerne rozotrite na mliečnu vrstvu a opäť vložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny alebo na noc.
- Koláč vyberte z chladničky, nakrájajte na kocky, posypte kakaom a môžete podávať.