Odľahčené FIT KOLÁČIKY pre zdravie a štíhlu líniu: Len nezjedzte celý plech!
16. 4. 2024, 9:33 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Šetrite do nich cukrom aj múkou - časť z nej nahraďte orechmi, makom, nastrúhanou mrkvou, cviklou, cuketou, jablkami, alebo ju nedávajte vôbec. A ak krém, tak naozaj LIGHT! Z týchto koláčikov veľmi nepriberiete...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Mrkvové rezy so smotanovým krémom
10 porcií, príprava 15 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
- 6 vajec
- 180 g trstinového cukru
- 80 m oleja
- 10 lyžíc horúcej vody
- 2 lyžice citrónovej šťavy + nastrúhaná kôra
- 300 g polohrubej špaldovej múky
- pol balíčka kypriaceho prášku
- 50 g sekaných vlašských orechov
- 500 g mrkvy nastrúhanej na jemno
Anketa
Pečiete občas sladké koláče zo zeleniny?
- Zatiaľ nemám odvahu13%
- Niekedy využijem mrkvu, cuketu alebo cviklu86%
Hlasovanie bolo ukončené
Na krém:
- 400 ml nízkotučného mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingu
- 2 lyžice krupicového cukru
- 200 g nízkotučnej kyslej smotany
- kôra z pol pomaranča
- mletá škorica na posypanie
POSTUP:
- Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, šťavu, kôru z citróna a dobre premiešajte. Vsypte múku, kypriaci prášok, orechy a mrkvu. Opäť dobre premiešajte a hmotu vylejte na plech 28 x 38 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25-30 minút.
- Urobte krém: Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvarte hustý puding. Potom ho prikryte fóliou, aby sa na ňom neurobila koža, a nechajte vychladnúť. Vychladnutý puding prešľahajte a zmiešajte s kyslou smotanou a pomarančovou kôrou.
- Smotanový krém natrite na vychladnutý korpus a nechajte ho chladiť aspoň 2 hodiny. Potom ho krájajte na kocky a pred servírovaním ešte jemne posypte škoricou.
Šťavnaté jablkové rezy
6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 25 minút
Zdroj: archív Adriany Kemky
Jablkový koláč od Adriany Kemky.
POTREBUJETE:
- 2 šálky mandľovej múky
- štvrť lyžičky soli
- pol lyžičky sódy bikarbóny
- 2 lyžičky škorice
- štvrť šálky kokosového oleja
- 3 vajcia
- štvrť šálky javorového sirupu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- pol šálky nahrubo postrúhaného jablka
Na posýpku:
- pol šálky mandľovej múky
- štvrť šálky kokosového cukru
- 3 lyžice oleja
POSTUP:
- Vo veľkej mise zmiešajte mandľovú múku, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
- Pridajte olej, vajcia, javorový sirup a vanilku. Zmiešajte na kompaktnú masu a pridajte postrúhané jablko. Vlejte do pekáča vystlaného papierom na pečenie.
- V miske zmiešajte ingrediencie na posýpku, posypte ňou koláč a jemne povtláčajte opačnou stranou lyžice do cesta. Pečte na 180 °C asi 25 minút.
Čokoládovo - cviklový koláč s orechmi
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Čokoládovo-cviklový koláč s orechmi
POTREBUJETE:
- 120 g kvalitnej horkej čokolády
- 2 vajcia
- 2 lyžice trstinového cukru
- 40 ml repkového oleja
- 150 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 1 balíček škoricového cukru
- 2 menšie buľvy cvikly
- zmes orechov (vlašské, lieskové, para a kešu orechy, mandle)
- maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Na polevu:
- 100 g horkej čokolády
- 25 g kokosového tuku
POSTUP:
- Čokoládu nalámte na menšie kusy a vo vodnom kúpeli nechajte roztopiť. Vajcia vyšľahajte s trstinovým cukrom a olejom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte škoricový cukor a vmiešajte k vyšľahaným vajciam.
- Do mierne vychladnutej čokolády pridajte očistené, rozmixované cvikly a hmotu primiešajte do cesta. Vlejte do vymastenej okrúhlej formy s priemerom 23 cm, vysypanej múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
- Polevu pripravte z rozpustenej čokolády a kokosového tuku vo vodnom kúpeli. Nechajte mierne vychladnúť a rozlejte ju na vychladnutý koláč. Posypte zmesou nahrubo nasekaných orechov.
Upečte aj tieto dobroty z Dobrého jedla: