Reklama

Odľahčené FIT KOLÁČIKY pre zdravie a štíhlu líniu: Len nezjedzte celý plech!

Mrkvové rezy so smotanovým krémom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Šetrite do nich cukrom aj múkou - časť z nej nahraďte orechmi, makom, nastrúhanou mrkvou, cviklou, cuketou, jablkami, alebo ju nedávajte vôbec. A ak krém, tak naozaj LIGHT! Z týchto koláčikov veľmi nepriberiete...

Mrkvové rezy so smotanovým krémom

10 porcií, príprava 15 minút, pečenie 25 minút

POTREBUJETE:

  • 6 vajec
  • 180 g trstinového cukru
  • 80 m oleja
  • 10 lyžíc horúcej vody
  • 2 lyžice citrónovej šťavy + nastrúhaná kôra
  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • 50 g sekaných vlašských orechov
  • 500 g mrkvy nastrúhanej na jemno
Anketa

Pečiete občas sladké koláče zo zeleniny?

  • Zatiaľ nemám odvahu13%
  • Niekedy využijem mrkvu, cuketu alebo cviklu86%

Hlasovanie bolo ukončené

Na krém:

  • 400 ml nízkotučného mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 200 g nízkotučnej kyslej smotany
  • kôra z pol pomaranča
  • mletá škorica na posypanie

POSTUP:

  1. Vajcia s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte olej, vodu, šťavu, kôru z citróna a dobre premiešajte. Vsypte múku, kypriaci prášok, orechy a mrkvu. Opäť dobre premiešajte a hmotu vylejte na plech 28 x 38 cm vystlaný papierom na pečenie. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25-30 minút. 
  2. Urobte krém: Z mlieka, vanilkového pudingu a cukru uvarte hustý puding. Potom ho prikryte fóliou, aby sa na ňom neurobila koža, a nechajte vychladnúť. Vychladnutý puding prešľahajte a zmiešajte s kyslou smotanou a pomarančovou kôrou. 
  3. Smotanový krém natrite na vychladnutý korpus a nechajte ho chladiť aspoň 2 hodiny. Potom ho krájajte na kocky a pred servírovaním ešte jemne posypte škoricou.

Šťavnaté jablkové rezy

6 porcií, príprava 15 minút, pečenie 25 minút

Zdroj: archív Adriany Kemky

Jablkový koláč od Adriany Kemky.

POTREBUJETE:

  • 2 šálky mandľovej múky
  • štvrť lyžičky soli
  • pol lyžičky sódy bikarbóny
  • 2 lyžičky škorice
  • štvrť šálky kokosového oleja
  • 3 vajcia
  • štvrť šálky javorového sirupu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • pol šálky nahrubo postrúhaného jablka

Na posýpku:

  • pol šálky mandľovej múky
  • štvrť šálky kokosového cukru
  • 3 lyžice oleja

POSTUP:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte mandľovú múku, soľ, sódu bikarbónu a škoricu.
  2. Pridajte olej, vajcia, javorový sirup a vanilku. Zmiešajte na kompaktnú masu a pridajte postrúhané jablko. Vlejte do pekáča vystlaného papierom na pečenie.
  3. V miske zmiešajte ingrediencie na posýpku, posypte ňou koláč a jemne povtláčajte opačnou stranou lyžice do cesta. Pečte na 180 °C asi 25 minút.

Čokoládovo - cviklový koláč s orechmi

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Čokoládovo-cviklový koláč s orechmi

POTREBUJETE:

  • 120 g kvalitnej horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 40 ml repkového oleja
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 1 balíček škoricového cukru
  • 2 menšie buľvy cvikly
  • zmes orechov (vlašské, lieskové, para a kešu orechy, mandle)
  • maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Na polevu:

  • 100 g horkej čokolády
  • 25 g kokosového tuku

POSTUP:

  1. Čokoládu nalámte na menšie kusy a vo vodnom kúpeli nechajte roztopiť. Vajcia vyšľahajte s trstinovým cukrom a olejom do peny. Múku preosejte s kypriacim práškom, pridajte škoricový cukor a vmiešajte k vyšľahaným vajciam.
  2. Do mierne vychladnutej čokolády pridajte očistené, rozmixované cvikly a hmotu primiešajte do cesta. Vlejte do vymastenej okrúhlej formy s priemerom 23 cm, vysypanej múkou. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 40 minút.
  3. Polevu pripravte z rozpustenej čokolády a kokosového tuku vo vodnom kúpeli. Nechajte mierne vychladnúť a rozlejte ju na vychladnutý koláč. Posypte zmesou nahrubo nasekaných orechov.

Upečte aj tieto dobroty z Dobrého jedla: