Tip na NEDEĽNÝ KOLÁČIK: Krásny JABLKOVÝ ZÁVIN máte hotový za chvíľku!
8. 10. 2023, 12:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Závin z lístkového cesta podľa našej cukrárky Veroniky Kollárovej budete mať bleskovo. Ak chcete, môžete sa s ním trošku pohrať a vytvoriť krásne mriežkovanie. Deti budú nadšené!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Laura Witteková
Zapriahnite do práce aj deti a koláč budete mať hotový raz-dva!
Jablkový závin
10 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lístkové cesto
- 3-4 kyslejšie jablká
- pol lyžičky mletej škorice
- štvrť lyžičky mletej vanilky
- 3 lyžice krupicového cukru
- 1 vajíčko na potretie
POSTUP:
Zdroj: Laura Witteková
Ak máte radi hrozienka, pridajte ich k jabĺčkam a váš závin bude dokonalý.
Jablká očistite, nakrájajte na tenšie plátky a zmiešajte so škoricou, s vanilkou a dvoma lyžicami cukru.
Zdroj: Laura Witteková
Bočné tretiny pomocou radielka alebo nožíka rozkrájajte na prúžky, hrubé približne 1 cm.
Lístkové cesto rozvaľkajte alebo použite už rozvaľkané. Nožom na ňom pozdĺžne naznačte tri tretiny a do strednej poukladajte jabĺčka. Bočné tretiny pomocou radielka alebo nožíka rozkrájajte na prúžky, hrubé približne 1 cm. Potom ich striedavo ukladajte jeden cez druhý, aby vytvorili pekný vrkoč.
Zdroj: Laura Witteková
Prúžky striedavo ukladajte jeden cez druhý, aby vytvorili pekný vrkoč.
Závin potrite rozšľahaným vajíčkom, posypte zvyšným cukrom a vložte do rúry vyhriatej na 190 °C. Pečte 20-25 minút, aby vrch závinu získal krásne zlatistú farbu. Nechajte vychladnúť a môžete podávať napríklad aj so šľahačkou. Dobrú chuť!
Zdroj: Laura Witteková
Jablkový závin
Vyskúšajte viac jablkových receptov z Dobrého jedla: