Reklama

Jablkový KOLÁČIK lepší, než PITÉ! Jablkovo-pudingový REZ si obľúbite

Jablkovo - pudingový rez.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama
Tatiana Kubicová

Tatiana Kubicová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vrelo vám odporúčame vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Je naozaj stvorený na jesennú víkendovú pohodu.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Chrumkavé lístkové cesto a horúce jabĺčka! Tieto JABLKOVÉ TAŠTIČKY budete milovať TEASER

    JABLKOVO-PUDINGOVÝ REZ

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Jablkovo - pudingový rez.

    20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT + MRAZENIE, PEČENIE 60 MINÚT

    Potrebujete:

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 80 g trstinového cukru
    • štipka soli
    • 40 g mletých mandlí
    • 175 g studeného masla
    • 1 lyžica mlieka
    • 30 g nahrubo nasekaných mandlí na posypanie

    Na vanilkový puding:

    • 360 ml mlieka
    • 40 g kukuričného škrobu
    • 2 lyžice krupicového cukru
    • 2 žĺtky
    • 1 vanilkový struk
    • 30 g masla

    Na náplň:

    • 4 jablká (Evelina alebo Gala)
    • štvrť lyžičky mletých klinčekov
    • štvrť lyžičky sušeného zázvoru
    • pol lyžičky škorice
    • 50 g trstinového cukru
    • 1 lyžica citrónovej šťavy
    • 2 lyžice mletých piškót

    POSTUP:

    1. Pripravte cesto: V mise zmiešajte múku, cukor, mandle a štipku soli. Pridajte studené maslo a zmes pretrite medzi prstami, aby ste získali pieskovú štruktúru. Vlejte mlieko a spracujte hladké cesto. Cesto rozdeľte na polovice, jednu polovicu zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do mrazničky. Druhú polovicu rovnomerne roztlačte na plech alebo formu s rozmermi 24 x 24 cm vyloženú papierom na pečenie. Vložte do rúry zohriatej na 200 °C a pečte 15 minút.
    2. Pripravte puding: Do hrnca vlejte 300 ml mlieka a zohrejte pod bod varu. V miske zmiešajte zvyšné mlieko (60 ml) s kukuričným škrobom, cukrom, so žĺtkami a semiačkami z vanilkového struku. Do tejto zmesi za stáleho miešania postupne vlejte všetko horúce mlieko. Zmes následne vlejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding odstavte, pridajte maslo a dobre rozmiešajte. Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 10 minút vychladnúť.
    3. Na plnku: Jablká očistite a nastrúhajte nahrubo. Ak sú príliš šťavnaté, sceďte prebytočnú šťavu. Potom vmiešajte klinčeky, zázvor, škoricu, cukor a citrónovú šťavu.
    4. Na upečený a vychladnutý korpus naneste puding a rovnomerne ho rozotrite. Posypte ho rozdrvenými piškótami. Na piškótovú vrstvu navrstvite ochutené jablká. Na nenastrúhajte cesto z mrazničky, posypte nahrubo nasekanými mandľami a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi45 minút. Koláč nechajte dobre vychladnúť a následne stačí nakrájať.

    Autori článku

    Tatiana Kubicová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Vo vydavateľstve News and Media Holding začínala pred viac ako desaťročím v spravodajskej redakcii, pracovala aj v lifestylových magazínoch, až jej najviac zachutil časopis Dobré jedlo. Stará sa o to, aby ste na webe Dobrého jedla vždy našli aktuálne recepty zo sezónnych surovín, prináša vám horúce gastro trendy i praktické rady do kuchyne. Popri práci neodolá maškrteniu a na každom fotení so šéfkuchárom zodpovedne ochutnáva všetky recepty, vďaka čomu si obľúbila aj jedlá, na ktoré pred tým ani nepomyslela.

    Veronika Kollárová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.