Jablkový KOLÁČIK lepší, než PITÉ! Jablkovo-pudingový REZ si obľúbite
6. 10. 2023, 16:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Vrelo vám odporúčame vyskúšať tento jablkový koláč s pudingom. Je naozaj stvorený na jesennú víkendovú pohodu.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku
28 fotografiíPrejsť do galérie
×

Video Player is loading.
Chrumkavé lístkové cesto a horúce jabĺčka! Tieto JABLKOVÉ TAŠTIČKY budete milovať TEASERJABLKOVO-PUDINGOVÝ REZ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jablkovo - pudingový rez.
20 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT + MRAZENIE, PEČENIE 60 MINÚT
Potrebujete:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 80 g trstinového cukru
- štipka soli
- 40 g mletých mandlí
- 175 g studeného masla
- 1 lyžica mlieka
- 30 g nahrubo nasekaných mandlí na posypanie
Na vanilkový puding:
- 360 ml mlieka
- 40 g kukuričného škrobu
- 2 lyžice krupicového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový struk
- 30 g masla
Na náplň:
- 4 jablká (Evelina alebo Gala)
- štvrť lyžičky mletých klinčekov
- štvrť lyžičky sušeného zázvoru
- pol lyžičky škorice
- 50 g trstinového cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 2 lyžice mletých piškót
POSTUP:
- Pripravte cesto: V mise zmiešajte múku, cukor, mandle a štipku soli. Pridajte studené maslo a zmes pretrite medzi prstami, aby ste získali pieskovú štruktúru. Vlejte mlieko a spracujte hladké cesto. Cesto rozdeľte na polovice, jednu polovicu zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do mrazničky. Druhú polovicu rovnomerne roztlačte na plech alebo formu s rozmermi 24 x 24 cm vyloženú papierom na pečenie. Vložte do rúry zohriatej na 200 °C a pečte 15 minút.
- Pripravte puding: Do hrnca vlejte 300 ml mlieka a zohrejte pod bod varu. V miske zmiešajte zvyšné mlieko (60 ml) s kukuričným škrobom, cukrom, so žĺtkami a semiačkami z vanilkového struku. Do tejto zmesi za stáleho miešania postupne vlejte všetko horúce mlieko. Zmes následne vlejte späť do hrnca a uvarte hladký puding. Puding odstavte, pridajte maslo a dobre rozmiešajte. Zakryte potravinárskou fóliou a nechajte 10 minút vychladnúť.
- Na plnku: Jablká očistite a nastrúhajte nahrubo. Ak sú príliš šťavnaté, sceďte prebytočnú šťavu. Potom vmiešajte klinčeky, zázvor, škoricu, cukor a citrónovú šťavu.
- Na upečený a vychladnutý korpus naneste puding a rovnomerne ho rozotrite. Posypte ho rozdrvenými piškótami. Na piškótovú vrstvu navrstvite ochutené jablká. Na nenastrúhajte cesto z mrazničky, posypte nahrubo nasekanými mandľami a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte asi45 minút. Koláč nechajte dobre vychladnúť a následne stačí nakrájať.