Potrebujete minúť FIGY? Uvarte JABLKOVO-FIGOVÉ ČATNÍ
24. 9. 2023, 22:01 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Figy rýchlo podliehajú skaze, tak ich zachráňte čo najviac v jablkovo-figovom čatní, ktoré vám predĺži užívanie si figovej sezóny.
Zdroj: Archív Dobrého jedla
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CgQbC4KpQGt/
Galéria k článku
15 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOVJABLKOVO-FIGOVÉ ČATNÍ
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jablkovo - figové čatní.
3X 200 ML, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 30-45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 lyžica olivového oleja
- 350 g červenej cibule
- 500 g červených jabĺk
- 550 g čerstvých fíg
- 350 g cukru muscovado
- pol lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička mletej škorice
- pol lyžičky sušeného zázvoru
- 3 ks mletých klinčekov
- pol lyžičky mletého koriandra";i:10;s:33:"150 ml červeného vínného octu";i:11;s:23:"250 g balzamového octu
POSTUP:
- Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej. Vsypte na drobno nakrájanú cibuľu a na slabšom plameni nechajte skaramelizovať. K cibuli pridajte na menšie kúsky nakrájané jablká a figy, cukor a dobre premiešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Pridajte všetky koreniny, vínny aj balzamový ocot. Priveďte do varu, stiahnite teplotu a nechajte jemne vrieť približne 30-45 minút. Občas premiešajte.
- Po 30 minútach pomocou veľkej lyžice alebo vidličky roztlačte príliš veľké kúsky ovocia, aby sa dobre uvarili. Zmes varte, až kým nezíska hustejšiu konzistenciu podobnú džemu.
- Voňavým čatní naplňte čisté poháriky, dobre uzatvorte a nechajte vychladnúť. Podávajte so syrom parmezánového typu alebo opečenou bagetou nakrájanou na tenko.