Reklama

FIALOVÉ koláčiky - sú nielen KRÁSNE, ale nesmierne chutné. Ktorý z nich si upečiete?

Čučoriedkový cheesecake.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Nie sú len elegantné, ale aj nesmierne chutné. Fialové koláčiky.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Idete na PIKNIK? Zabaľte si chutné jedlo do košíka

    ČERNICOVO-ČOKOLÁDOVÝ TART

    12 PORCIÍ, 80 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 230 g mandľovej múky
    • 3 lyžice kukuričného škrobu
    • 2 lyžice masla (izbovej teploty)
    • štipku soli
    • 3 lyžice hnedého cukru
    • kôru z jedného citróna
    •  maslo na vymazanie formy 

    Na plnku:

    • 500 g černíc
    • 4 lyžice krupicového cukru
    • 3 lyžice kukuričného škrobu
    • 3 lyžice vody (izbovej teploty)
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 150 g horkej čokolády (54 %-nej) 

    POSTUP

    1. Pripravte korpus: Všetky suroviny dajte do mixéra a dobre zmiešajte. Dno formy vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom. Prstami do nej roztlačte cesto. Dajte na 30 minút do chladničky.
    2. Vychladené cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Papier s fazuľou dajte preč a korpus nechajte vychladnúť.
    3. Zatiaľ pripravte plnku: Černice rozmixujte na pyré a preceďte do hrnca. Pridajte cukor a priveďte do varu.
    4. V miske zmiešajte škrob, vodu, citrónovú šťavu a vlejte do vriaceho černicového pyré. Premiešajte a varte ešte dve minúty. Do černicovej hmoty vsypte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Plnku vylejte na korpus a nechajte vychladnúť. Tart ozdobte černicami a môžete podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Úžasná čučoriedková torta s krémom z bielej čokolády

      ČUČORIEDKOVÝ CHEESECAKE S ORECHOVOU KRUSTOU

      20-25 KÚSKOV, príprava 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      Na krustu:

      • 140 g karamelových sušienok
      • 100 g vlašských orechov
      • 50 g masla (roztopeného) 

      Na plnku:

      • 450 g čučoriedok
      • 6 plátkov želatíny
      • 500 g cream cheese (tučný jemný tvaroh)
      • 250 g mascarpone
      • 200 g smotany na šľahanie
      • 50 ml javorového sirupu
      • 3 lyžice práškového cukru
      • 1 lyžičku vanilkového extraktu
      • kôru z jedného citróna 

      Na ozdobu:

      • 1 smotanu na šľahanie (40 %)
      • čučoriedky

      POSTUP

      1. Upečte krustu: Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy (24 x 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Sušienky s orechmi rozmixujte, spojte roztopeným maslom a utlačte na dno formy. Pečte 10 minút.
      2. Urobte plnku: V mixéri dohladka rozmixujte čučoriedky a dajte bokom. Do studenej vody dajte napučať plátky želatíny. V mise vymiešajte cream cheese s mascarpone, so smotanou, s javorovým sirupom, cukrom, vanilkovým extraktom a kôrou z citróna do hladkej hmoty.
      3. Do malého hrnčeka odoberte 100 ml čučoriedkového pyré, zohrejte ho a pridajte napučané želatínové plátky. Rozmiešajte, ale už nezohrievajte. Želatínovú zmes vmiešajte do čučoriedkového pyré a zapracujte do tvarohovej zmesi. Plnku vylejte na pripravený sušienkový korpus a dajte do chladničky na 5-6 hodín, ideálne na noc.
      4. Cheesecake vyberte z chladničky a rozkrájajte na kocky. Smotanu na ozdobu vyšľahajte s čučoriedkami, aby sa pekne zafarbila. Ozdobte ňou kocky cheesecaku a navrch ešte uložte čučoriedky. Môžete podávať.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

        OBRÁTENÝ HROZNOVÝ KOLÁČ

        16 KUSOV, 105 MINÚT

        Potrebujete:

        • 3 šálky červeného hrozna (bez kôstok)
        • 2 lyžice medu 

        Na cesto:

        • 120 g masla
        • 80 g medu
        • 2 veľké vajcia
        • 1 lyžičku vanilkového extraktu
        • štvrť lyžičky mandľového extraktu
        • citrónovú kôru z polovice citróna
        • 136 g hladkej múky
        • 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
        • štvrť lyžičky soli 

        POSTUP

        1. Rúru vyhrejte na 175 °C. Do hlbšej panvice, ktorá môže ísť do rúry, dajte hrozno a med. Varte, kým sa väčšina tekutiny nevyparí. Trvá to približne 10 minút.
        2. Pripravte cesto: V mise vymiešajte roztopené maslo s 80 g medu, vajcami, vanilkovým aj mandľovým extraktom a citrónovou kôrou. Primiešajte múku s kypriacim práškom, so soľou a všetko spojte do hladkej hmoty. Cesto vylejte na panvicu s hroznami a dajte piecť do rúry na 25-30 minút. Urobte test špajdľou, ak treba. Koláč nechajte 5 minút chladiť a potom nožom uvoľnite okraje korpusu, aby sa pri vyklápaní z panvice pekne uvoľnil. Panvicu priklopte veľkým tanierom a veľmi rýchlo a opatrne otočte, aby korpus ostal na dne taniera. Koláč rozkrájajte a môžete podávať.

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: