FIALOVÉ koláčiky - sú nielen KRÁSNE, ale nesmierne chutné. Ktorý z nich si upečiete?
9. 9. 2023, 11:11 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Nie sú len elegantné, ale aj nesmierne chutné. Fialové koláčiky.
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
35 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Idete na PIKNIK? Zabaľte si chutné jedlo do košíkaČERNICOVO-ČOKOLÁDOVÝ TART
12 PORCIÍ, 80 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 230 g mandľovej múky
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 2 lyžice masla (izbovej teploty)
- štipku soli
- 3 lyžice hnedého cukru
- kôru z jedného citróna
- maslo na vymazanie formy
Na plnku:
- 500 g černíc
- 4 lyžice krupicového cukru
- 3 lyžice kukuričného škrobu
- 3 lyžice vody (izbovej teploty)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 150 g horkej čokolády (54 %-nej)
POSTUP
- Pripravte korpus: Všetky suroviny dajte do mixéra a dobre zmiešajte. Dno formy vyložte papierom na pečenie a boky vymažte maslom. Prstami do nej roztlačte cesto. Dajte na 30 minút do chladničky.
- Vychladené cesto prikryte papierom na pečenie a zaťažte, vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 30 minút, kým okraje jemne nezhnednú. Papier s fazuľou dajte preč a korpus nechajte vychladnúť.
- Zatiaľ pripravte plnku: Černice rozmixujte na pyré a preceďte do hrnca. Pridajte cukor a priveďte do varu.
- V miske zmiešajte škrob, vodu, citrónovú šťavu a vlejte do vriaceho černicového pyré. Premiešajte a varte ešte dve minúty. Do černicovej hmoty vsypte nasekanú čokoládu a miešajte, kým sa nerozpustí. Plnku vylejte na korpus a nechajte vychladnúť. Tart ozdobte černicami a môžete podávať.

Video Player is loading.
Úžasná čučoriedková torta s krémom z bielej čokoládyČUČORIEDKOVÝ CHEESECAKE S ORECHOVOU KRUSTOU
20-25 KÚSKOV, príprava 30 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
Na krustu:
- 140 g karamelových sušienok
- 100 g vlašských orechov
- 50 g masla (roztopeného)
Na plnku:
- 450 g čučoriedok
- 6 plátkov želatíny
- 500 g cream cheese (tučný jemný tvaroh)
- 250 g mascarpone
- 200 g smotany na šľahanie
- 50 ml javorového sirupu
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- kôru z jedného citróna
Na ozdobu:
- 1 smotanu na šľahanie (40 %)
- čučoriedky
POSTUP
- Upečte krustu: Rúru vyhrejte na 180 °C. Dno formy (24 x 24 cm) vyložte papierom na pečenie. Sušienky s orechmi rozmixujte, spojte roztopeným maslom a utlačte na dno formy. Pečte 10 minút.
- Urobte plnku: V mixéri dohladka rozmixujte čučoriedky a dajte bokom. Do studenej vody dajte napučať plátky želatíny. V mise vymiešajte cream cheese s mascarpone, so smotanou, s javorovým sirupom, cukrom, vanilkovým extraktom a kôrou z citróna do hladkej hmoty.
- Do malého hrnčeka odoberte 100 ml čučoriedkového pyré, zohrejte ho a pridajte napučané želatínové plátky. Rozmiešajte, ale už nezohrievajte. Želatínovú zmes vmiešajte do čučoriedkového pyré a zapracujte do tvarohovej zmesi. Plnku vylejte na pripravený sušienkový korpus a dajte do chladničky na 5-6 hodín, ideálne na noc.
- Cheesecake vyberte z chladničky a rozkrájajte na kocky. Smotanu na ozdobu vyšľahajte s čučoriedkami, aby sa pekne zafarbila. Ozdobte ňou kocky cheesecaku a navrch ešte uložte čučoriedky. Môžete podávať.

Video Player is loading.
Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!OBRÁTENÝ HROZNOVÝ KOLÁČ
16 KUSOV, 105 MINÚT
Potrebujete:
- 3 šálky červeného hrozna (bez kôstok)
- 2 lyžice medu
Na cesto:
- 120 g masla
- 80 g medu
- 2 veľké vajcia
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- štvrť lyžičky mandľového extraktu
- citrónovú kôru z polovice citróna
- 136 g hladkej múky
- 1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky soli
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 175 °C. Do hlbšej panvice, ktorá môže ísť do rúry, dajte hrozno a med. Varte, kým sa väčšina tekutiny nevyparí. Trvá to približne 10 minút.
- Pripravte cesto: V mise vymiešajte roztopené maslo s 80 g medu, vajcami, vanilkovým aj mandľovým extraktom a citrónovou kôrou. Primiešajte múku s kypriacim práškom, so soľou a všetko spojte do hladkej hmoty. Cesto vylejte na panvicu s hroznami a dajte piecť do rúry na 25-30 minút. Urobte test špajdľou, ak treba. Koláč nechajte 5 minút chladiť a potom nožom uvoľnite okraje korpusu, aby sa pri vyklápaní z panvice pekne uvoľnil. Panvicu priklopte veľkým tanierom a veľmi rýchlo a opatrne otočte, aby korpus ostal na dne taniera. Koláč rozkrájajte a môžete podávať.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: