Reklama

Najlepšie MAĎARSKÉ KOLÁČE A DEZERTY: Žerbó, Esterházy, Gundel aj Kossuth kifli

Rezy žerbó.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Pripravte si orechy, lekvár, marhuľový džem, čokoládu aj rum. V týchto dobrotách, ktoré sú na jeseň ako uliate, nimi nešetrite!

Žerbó rezy

Na 1 plech, príprava 40 minút, pečenie 25 minút

POTREBUJETE:

NA KVÁSOK

  • 20 g droždia
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice mlieka

NA CESTO:

  • 450 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 280 g rastinného tuku
  • tuk na vymastenie plechu

NA POSÝPKU A POLEVU:

  • slivkový lekvár
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru
  •  várová čokoláda 

POSTUP:

  1. Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte v teple vykysnúť. 
  2. Pripravte cesto: Do preosiatej múky pridajte kvások, vajce, žĺtok a pokrájaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na tri časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste na vymastený plech a natrite slivkovým lekvárom.
  3. Pripravte posýpku: Zmiešajte mleté orechy, kryštálový a vanilínový cukor. Posýpku rovnomerne rozsypte po celej ploche na cesto s lekvárom. Položte druhý plát cesta, opäť natrite lekvárom, dajte vrstvu posýpky a prikryte posledným plátom. Popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
  4. Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

    Torta Esterházy

    POTREBUJETE:

    NA CESTO:

    • 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
    • 250 g krupicového cukru
    • 250 g mletých orechov (mix)

    NA KRÉM:

    • 330 ml mlieka
    • 1 vanilkový struk
    • 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
    • 30 g krupicového cukru
    • 30 g kukuričného škrobu
    • 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
    • 220 g masla

    NA DOKONČENIE:

    • 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
    • 50 g horkej čokolády
    • 3 lyžice marhuľového džemu
    • mandľové lupienky 

    POSTUP:

    1. Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
    2. Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi. Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
    3. Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
    4. Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
    5. Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
    6. Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
    7. Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Podcast DOBRÉ JEDLO PRE ZDRAVIE: Neviete odolať sladkému? Ako sa zbaviť závislosti na sladkom?

      Gundel palacinky

      10 kusov, príprava 30 minút, opekanie 15 minút

      POTREBUJETE:

      • 200 ml mlieka
      • 100 ml minerálky (perlivej)
      • 100 g hladkej múky
      • 2 vajcia
      • 1 lyžica oleja
      • štipka soli
      • tuk na pečenie

      NA PLNKU:

      • 100 ml smotany na šľahanie
      • 200 g mletých vlašských orechov (plus na ozdobu)
      • 3 lyžice rumu
      • 20 g práškového cukru
      • zmrzlina na podávanie

      POSTUP:

      1. Upečte palacinky: Zo surovín vymiešajte hladké cesto a nechajte pol hodiny odstáť. Potom na vymastenej panvici pečte palacinky.
      2. Urobte plnku: Smotanu vlejte do hrnca, priveďte do  varu a pridajte orechy, rum, cukor a za stáleho miešania minútku povarte.
      3. Plnkou naplňte palacinky, zložte ich do šatôčky a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny posypanej nasekanými vlašskými orechmi.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!

        Košútové rožteky

        1 plech, príprava 20 minút, pečenie 25 minút

        POTREBUJETE:

        • 200 g masla + na vymastenie plechu
        • 300 g cukru
        • 6 vajec
        • šťava a kôra z 1 citróna
        • 300 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
        • 1 lyžička kypriaceho prášku
        • 200 g vlašských orechov
        • práškový cukor na posypanie

        POSTUP:

        1. Plech (30 x 25 cm) vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru zapnite na 190 °C.
        2. Maslo izbovej teploty dajte do misy, pridajte polovicu cukru a vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom zašľahajte žĺtky, pridajte citrónovú šťavu a kôru. Múku preosejte spolu s kypriacim práškom a po častiach zapracujte k maslovej zmesi.
        3. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte polotuhý sneh. Do snehu postupne prisypávajte druhú polovicu cukru a šľahajte, kým sneh nebude hladký a lesklý. Potom ho zapracujte do maslovo-múčnej zmesi. Zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech a posypte nasekanými vlašskými orechmi. Orechmi vôbec nešetrite.
        4. Plech vložte do vyhriatej rúry a koláč pečte 20 – 25 minút. Nechajte 15 minút vychladnúť a pomocou formičky alebo pohára nakrájajte do tvaru mesiačikov – rožtekov. Posypte ich práškovým cukrom a môžete podávať.

        Podľa Dobrého jedla upečte tiež: