Žerbó rezy
Na 1 plech, príprava 40 minút, pečenie 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/ LAURA WITTEKOVA
POTREBUJETE:
NA KVÁSOK
- 20 g droždia
- 2 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
NA CESTO:
- 450 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 280 g rastinného tuku
- tuk na vymastenie plechu
NA POSÝPKU A POLEVU:
- slivkový lekvár
- 150 g mletých orechov
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- várová čokoláda
POSTUP:
- Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte v teple vykysnúť.
- Pripravte cesto: Do preosiatej múky pridajte kvások, vajce, žĺtok a pokrájaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na tri časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste na vymastený plech a natrite slivkovým lekvárom.
- Pripravte posýpku: Zmiešajte mleté orechy, kryštálový a vanilínový cukor. Posýpku rovnomerne rozsypte po celej ploche na cesto s lekvárom. Položte druhý plát cesta, opäť natrite lekvárom, dajte vrstvu posýpky a prikryte posledným plátom. Popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>