Najlepšie MAĎARSKÉ KOLÁČE A DEZERTY: Žerbó, Esterházy, Gundel aj Kossuth kifli
11. 9. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Pripravte si orechy, lekvár, marhuľový džem, čokoládu aj rum. V týchto dobrotách, ktoré sú na jeseň ako uliate, nimi nešetrite!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
22 fotografiíPrejsť do galérie
Žerbó rezy
Na 1 plech, príprava 40 minút, pečenie 25 minút
POTREBUJETE:
NA KVÁSOK
- 20 g droždia
- 2 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice mlieka
NA CESTO:
- 450 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 280 g rastinného tuku
- tuk na vymastenie plechu
NA POSÝPKU A POLEVU:
- slivkový lekvár
- 150 g mletých orechov
- 150 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
- várová čokoláda
POSTUP:
- Pripravte kvások: Do vlažného mlieka rozdrobte droždie, pridajte cukor a nechajte v teple vykysnúť.
- Pripravte cesto: Do preosiatej múky pridajte kvások, vajce, žĺtok a pokrájaný tuk na pečenie. Vypracujte cesto, ktoré rozdelíte na tri časti. Prvú časť cesta rozvaľkajte na pomúčenej doske, preneste na vymastený plech a natrite slivkovým lekvárom.
- Pripravte posýpku: Zmiešajte mleté orechy, kryštálový a vanilínový cukor. Posýpku rovnomerne rozsypte po celej ploche na cesto s lekvárom. Položte druhý plát cesta, opäť natrite lekvárom, dajte vrstvu posýpky a prikryte posledným plátom. Popichajte vidličkou, potrite mliekom a dajte piecť pri 200 °C na 20-25 minút.
- Koláč nechajte vychladnúť a zatiaľ pripravte čokoládovú polevu: Do horúcej smotany dajte nasekanú čokoládu a nechajte ju rozpustiť. Koláč polejte polevou a keď stuhne, rozkrájajte ho na malé obdĺžničky.

Video Player is loading.
Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujemeTorta Esterházy
POTREBUJETE:
NA CESTO:
- 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mletých orechov (mix)
NA KRÉM:
- 330 ml mlieka
- 1 vanilkový struk
- 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
- 30 g krupicového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
- 220 g masla
NA DOKONČENIE:
- 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
- 50 g horkej čokolády
- 3 lyžice marhuľového džemu
- mandľové lupienky
POSTUP:
- Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
- Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi. Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
- Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
- Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
- Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
- Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.

Video Player is loading.
Podcast DOBRÉ JEDLO PRE ZDRAVIE: Neviete odolať sladkému? Ako sa zbaviť závislosti na sladkom?Gundel palacinky
10 kusov, príprava 30 minút, opekanie 15 minút
POTREBUJETE:
- 200 ml mlieka
- 100 ml minerálky (perlivej)
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžica oleja
- štipka soli
- tuk na pečenie
NA PLNKU:
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g mletých vlašských orechov (plus na ozdobu)
- 3 lyžice rumu
- 20 g práškového cukru
- zmrzlina na podávanie
POSTUP:
- Upečte palacinky: Zo surovín vymiešajte hladké cesto a nechajte pol hodiny odstáť. Potom na vymastenej panvici pečte palacinky.
- Urobte plnku: Smotanu vlejte do hrnca, priveďte do varu a pridajte orechy, rum, cukor a za stáleho miešania minútku povarte.
- Plnkou naplňte palacinky, zložte ich do šatôčky a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny posypanej nasekanými vlašskými orechmi.

Video Player is loading.
Ovocné koláče zo sezónneho ovocia: Tieto RECEPTY milujeme!Košútové rožteky
1 plech, príprava 20 minút, pečenie 25 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kossuth kifli.
POTREBUJETE:
- 200 g masla + na vymastenie plechu
- 300 g cukru
- 6 vajec
- šťava a kôra z 1 citróna
- 300 g polohrubej múky + na vysypanie plechu
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 200 g vlašských orechov
- práškový cukor na posypanie
POSTUP:
- Plech (30 x 25 cm) vymažte maslom a vysypte polohrubou múkou. Rúru zapnite na 190 °C.
- Maslo izbovej teploty dajte do misy, pridajte polovicu cukru a vyšľahajte na svetlú penu. Po jednom zašľahajte žĺtky, pridajte citrónovú šťavu a kôru. Múku preosejte spolu s kypriacim práškom a po častiach zapracujte k maslovej zmesi.
- Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte polotuhý sneh. Do snehu postupne prisypávajte druhú polovicu cukru a šľahajte, kým sneh nebude hladký a lesklý. Potom ho zapracujte do maslovo-múčnej zmesi. Zmes rovnomerne rozotrite na pripravený plech a posypte nasekanými vlašskými orechmi. Orechmi vôbec nešetrite.
- Plech vložte do vyhriatej rúry a koláč pečte 20 – 25 minút. Nechajte 15 minút vychladnúť a pomocou formičky alebo pohára nakrájajte do tvaru mesiačikov – rožtekov. Posypte ich práškovým cukrom a môžete podávať.
Podľa Dobrého jedla upečte tiež: