objednať časopis
všetky kategórie

Konečne sa ráno nemusíte nikam ponáhľať! Doprajte si pokojné raňajky s makovými lievančekmi s lahodným citrónovým krémom.

MAKOVÉ LIEVANČEKY S CITRÓNOVÝM KRÉMOM A ČERNICAMI

Makové lievančeky s citrónovým krémom a černicami.
Makové lievančeky s citrónovým krémom a černicami.
Zdroj: Laura Witteková

20-30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE KRÉMU

Potrebujete:

NA CESTO:

  • 150 ml mlieka
  • šťava z 1 citróna
  • na jemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 vajce
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžica rozpusteného masla
  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 lyžica nemletého maku
  • olej na potretie panvice

NA KRÉM:

  • 2 žĺtky
  • 35 g trstinového cukru
  • 35 ml citrónovej šťavy
  • kôra z 1 citróna
  • 25 g masla
  • 100 ml šľahačkovej smotany
  • černice na ozdobenie

POSTUP:

  1. Pripravte krém: Do misy dajte žĺtky, cukor, šťavu aj kôru z citróna, maslo a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievajte až do zhustnutia. Odstavte a nechajte celkom vychladnúť. Môžete pripraviť aj deň vopred. Do studeného krému vlejte vychladenú smotanu a jemne vyšľahajte tak, aby krém ostal trocha tekutý.
  2. Pripravte cesto: Do jednej misy dajte mlieko, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru a nechajte pár minút odstáť. Mlieko sa o chvíľu zrazí.
  3. Pridajte vajce, vanilkový extrakt a maslo. Premiešajte a prisypte múku, kypriaci prášok, cukor a mak. Len zľahka premiešajte.
  4. Na rozohriatu panvicu potretú olejom dávajte lyžičkou malé kôpky cesta a lievančeky po chvíli prevráťte na druhú stranu. Polejte výdatnou porciou citrónového krému a ozdobte černicami.

Viac nápadov na fantastické lievance a palacinky nájdete TU!