MAKOVÉ LIEVANČEKY S CITRÓNOVÝM KRÉMOM A ČERNICAMI
Makové lievančeky s citrónovým krémom a černicami.
Zdroj: Laura Witteková
20-30 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE KRÉMU
Potrebujete:
NA CESTO:
- 150 ml mlieka
- šťava z 1 citróna
- na jemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1 vajce
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica rozpusteného masla
- 125 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžica nemletého maku
- olej na potretie panvice
NA KRÉM:
- 2 žĺtky
- 35 g trstinového cukru
- 35 ml citrónovej šťavy
- kôra z 1 citróna
- 25 g masla
- 100 ml šľahačkovej smotany
- černice na ozdobenie
POSTUP:
- Pripravte krém: Do misy dajte žĺtky, cukor, šťavu aj kôru z citróna, maslo a vo vodnom kúpeli za stáleho miešania zahrievajte až do zhustnutia. Odstavte a nechajte celkom vychladnúť. Môžete pripraviť aj deň vopred. Do studeného krému vlejte vychladenú smotanu a jemne vyšľahajte tak, aby krém ostal trocha tekutý.
- Pripravte cesto: Do jednej misy dajte mlieko, citrónovú šťavu, nastrúhanú kôru a nechajte pár minút odstáť. Mlieko sa o chvíľu zrazí.
- Pridajte vajce, vanilkový extrakt a maslo. Premiešajte a prisypte múku, kypriaci prášok, cukor a mak. Len zľahka premiešajte.
- Na rozohriatu panvicu potretú olejom dávajte lyžičkou malé kôpky cesta a lievančeky po chvíli prevráťte na druhú stranu. Polejte výdatnou porciou citrónového krému a ozdobte černicami.