Nasušte si septembrové OVOCIE na zimu: Ktoré ODRODY sú na to vhodné?
12. 9. 2023, 20:13 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: shutterstock
Ovocná sezóna sa chýli ku koncu a tak je najvyšší čas vytvoriť si zásoby na zimu. Ideálnou formou je sušenie, avšak nie každá odroda je na to vhodná.

Prečo si sušiť ovocie?
- Šetrne sušené ovocie obsahuje dostatok vitamínov A a B, železo, horčík, draslík a vápnik, ktoré neutralizujú prebytok kyselín vznikajúcich konzumáciou múčnych jedál. Touto vlastnosťou vynikajú najmä slivky.
- Minerálne látky obsiahnuté v sušenom ovocí prospievajú vývoju kostí a zubov a sú výborným zdrojom ľahko dostupnej energie pre deti alebo manuálne pracujúcich.
- Ovocie je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Pravidelná konzumácia má preto blahodarný vplyv na zažívací trakt.
- Odporúča sa pri chorobách obličiek, pečene, pri liečení hypertónie a opuchlín.
- Obsahuje fruktózu a glukózu, cukry, ktoré sú zdravšie a ľahšie stráviteľné ako biely cukor.
Niektoré druhy a odrody ovocia sú univerzálnejšie, iné vhodné viac-menej len na určité využitie. To, či je daná odroda vhodná na sušenie, je najmä otázkou konzistencie dužiny, nárokov konzumenta na chuť a skúseností so spracovaním, radí portál Záhradkár.

V minulosti sa najčastejšie sušili slivky a hrušky, no stretnúť ste sa mohli aj s jablkami, marhuľami, čerešňami, hroznom, so šípkami, zriedkavejšie s višňami, broskyňami a oskorušami. Tento tradičný sortiment dnes obohacuje arónia, čučoriedky, driene, egreše, jarabina, josta, maliny, muchovník, ríbezle, zemolez kamčatský či moruše.
Jablká
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Sušte iba kvalitné, zdravé, neotlčené, nenahnité ani inak poškodené ovocie.
Často sa preferuje výraznejšia, korenistá chuť, akú majú napríklad viaceré tradičné kožovky, vyhľadávaná je tiež dužina nehnednúca pri sušení. V minulosti sa sušili najmä odrody, ktoré neboli určené na zimné uskladnenie.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
Obzvlášť sa treba vyvarovať moníliovej hniloby plodov, ktorá je toxická. Ovocie musí byť zrelé, nie však prezreté.
Zo starých možno odporučiť napríklad: ‘Boikovo’, ‘Boskoopské’, ‘Boskoopské červené’, ‘Harbertova reneta’, ‘Charlamowski’, ‘Kanadská reneta’, ‘Kniežacie zelené’, ‘Kožená reneta jesenná’, ‘Panenské české’, ‘Rederova reneta’, ‘Hrkáč súdkovitý’, ‘Ušľachtilé žlté’, ‘Zvonkové’.

Hrušky
Zdroj: shutterstock
Sušené ovocie môžete využiť aj pri príprave hruškovo-jablkového kompótu.
Znalci tvrdia, že na sušenie sú vhodné takmer všetky odrody, záleží na chuti konzumenta. Zaujímavejšiu však majú plody, ktoré sú za čerstva mierne trpké. Kedysi sa dokonca sušili aj zhniličené plánky.
Zdroj: shutterstock
Po usušení nechajte ovocie dokonale vychladnúť. Na uskladnenie použite plátenné alebo papierové vrecúška či sklenené dózy.
Odporučiť môžeme tieto staré a krajové odrody: ‘Ananáska česká’, ‘Dekanka šedá jesenná’, ‘Jakubiarka’, ‘Kongresovka’, ‘Madame Verté’, ‘Magdalénka’, ‘Merodova maslovka’, ‘Muškatelka šedá’, ‘Ružová hruška’, ‘Smolnička’ (po zhniličení), ‘Solanka’, ‘Solnohradka’, ‘Špinka’.
Zdroj: shutterstock
Čas sušenia závisí od typu sušiarne, teploty a veľkosti plodov. V tradičných sušiarňach sa ovocie sušilo aj niekoľko dní, v moderných je to niekoľko hodín.

Kôstkoviny
Najbežnejšou slivkou na sušenie bola ‘Domáca veľkoplodá’ (‘Bystrická’). Spolu s ňou sa sušili ‘Duranzie’ a iné kôstkoviny, napríklad ‘Biele duranzie’, ‘Okrúhlice’, ‘Zelené slivky’.
Zdroj: Shutterstock
Teplota potrebná na sušenie je rôzna podľa druhu ovocia. Vo všeobecnosti platí, že čím je nižšia a čas sušenia kratší, tým viac cenných látok si ovocie zachová.
Novšie odrody sú často menej aromatické, majú pevnejšiu, mäsitejšiu dužinu. Vyskúšať môžete napríklad ‘Stanley’, ‘Jojo’,‘Presenta’, ‘Elena’, ‘Hanita’.
Zdroj: Shutterstock
Sušené slivky patria k najchutnejším bojovníkom proti zápche. Ovocie môžete aj namočiť do vody, nechajte ich lúhovať celý deň a ráno vodu vypite. 100 gramov sušených sliviek obsahuje 17,8 gramov vlákniny.