Reklama

Nasušte si septembrové OVOCIE na zimu: Ktoré ODRODY sú na to vhodné?

Po usušení nechajte ovocie dokonale vychladnúť. Na uskladnenie použite plátenné alebo papierové vrecúška či sklenené dózy.

Zdroj: shutterstock

Reklama

Ovocná sezóna sa chýli ku koncu a tak je najvyšší čas vytvoriť si zásoby na zimu. Ideálnou formou je sušenie, avšak nie každá odroda je na to vhodná.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Černicové hody: Torta, roláda, mafiny a ďalšie RECEPTY S ČERNICAMI teaser

    Prečo si sušiť ovocie?

    • Šetrne sušené ovocie obsahuje dostatok vitamínov A a B, železo, horčík, draslík a vápnik, ktoré neutralizujú prebytok kyselín vznikajúcich konzumáciou múčnych jedál. Touto vlastnosťou vynikajú najmä slivky.
    • Minerálne látky obsiahnuté v sušenom ovocí prospievajú vývoju kostí a zubov a sú výborným zdrojom ľahko dostupnej energie pre deti alebo manuálne pracujúcich.
    • Ovocie je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Pravidelná konzumácia má preto blahodarný vplyv na zažívací trakt.
    • Odporúča sa pri chorobách obličiek, pečene, pri liečení hypertónie a opuchlín.
    • Obsahuje fruktózu a glukózu, cukry, ktoré sú zdravšie a ľahšie stráviteľné ako biely cukor.

    Niektoré druhy a odrody ovocia sú univerzálnejšie, iné vhodné viac-menej len na určité využitie. To, či je daná odroda vhodná na sušenie, je najmä otázkou konzistencie dužiny, nárokov konzumenta na chuť a skúseností so spracovaním, radí portál Záhradkár.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV

      V minulosti sa najčastejšie sušili slivky a hrušky, no stretnúť ste sa mohli aj s jablkami, marhuľami, čerešňami, hroznom, so šípkami, zriedkavejšie s višňami, broskyňami a oskorušami. Tento tradičný sortiment dnes obohacuje arónia, čučoriedky, driene, egreše, jarabina, josta, maliny, muchovník, ríbezle, zemolez kamčatský či moruše.

      Jablká

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Sušte iba kvalitné, zdravé, neotlčené, nenahnité ani inak poškodené ovocie.

      Často sa preferuje výraznejšia, korenistá chuť, akú majú napríklad viaceré tradičné kožovky, vyhľadávaná je tiež dužina nehnednúca pri sušení. V minulosti sa sušili najmä odrody, ktoré neboli určené na zimné uskladnenie.

      Zdroj: SHUTTERSTOCK

      Obzvlášť sa treba vyvarovať moníliovej hniloby plodov, ktorá je toxická. Ovocie musí byť zrelé, nie však prezreté.

      Zo starých možno odporučiť napríklad: ‘Boikovo’, ‘Boskoopské’, ‘Boskoopské červené’, ‘Harbertova reneta’, ‘Charlamowski’, ‘Kanadská reneta’, ‘Kniežacie zelené’, ‘Kožená reneta jesenná’, ‘Panenské české’, ‘Rederova reneta’, ‘Hrkáč súdkovitý’, ‘Ušľachtilé žlté’, ‘Zvonkové’.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Prázdninové BUCHTY ako od babičky: Recepty na najlepšie PARENÉ, PEČENÉ, DUKÁTOVÉ i PREKLADANÉ

        Hrušky

        Zdroj: shutterstock

        Sušené ovocie môžete využiť aj pri príprave hruškovo-jablkového kompótu.

        Znalci tvrdia, že na sušenie sú vhodné takmer všetky odrody, záleží na chuti konzumenta. Zaujímavejšiu však majú plody, ktoré sú za čerstva mierne trpké. Kedysi sa dokonca sušili aj zhniličené plánky.

        Zdroj: shutterstock

        Po usušení nechajte ovocie dokonale vychladnúť. Na uskladnenie použite plátenné alebo papierové vrecúška či sklenené dózy.

        Odporučiť môžeme tieto staré a krajové odrody: ‘Ananáska česká’, ‘Dekanka šedá jesenná’, ‘Jakubiarka’, ‘Kongresovka’, ‘Madame Verté’, ‘Magdalénka’, ‘Merodova maslovka’, ‘Muškatelka šedá’, ‘Ružová hruška’, ‘Smolnička’ (po zhniličení), ‘Solanka’, ‘Solnohradka’, ‘Špinka’.

        Zdroj: shutterstock

        Čas sušenia závisí od typu sušiarne, teploty a veľkosti plodov. V tradičných sušiarňach sa ovocie sušilo aj niekoľko dní, v moderných je to niekoľko hodín.

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Naše najlepšie RECEPTY ZO SLIVIEK: Tieto dobroty milujeme

          Kôstkoviny

          Najbežnejšou slivkou na sušenie bola ‘Domáca veľkoplodá’ (‘Bystrická’). Spolu s ňou sa sušili ‘Duranzie’ a iné kôstkoviny, napríklad ‘Biele duranzie’, ‘Okrúhlice’, ‘Zelené slivky’.

          Zdroj: Shutterstock

          Teplota potrebná na sušenie je rôzna podľa druhu ovocia. Vo všeobecnosti platí, že čím je nižšia a čas sušenia kratší, tým viac cenných látok si ovocie zachová.

          Novšie odrody sú často menej aromatické, majú pevnejšiu, mäsitejšiu dužinu. Vyskúšať môžete napríklad ‘Stanley’, ‘Jojo’,‘Presenta’, ‘Elena’, ‘Hanita’.

          Zdroj: Shutterstock

          Sušené slivky patria k najchutnejším bojovníkom proti zápche. Ovocie môžete aj namočiť do vody, nechajte ich lúhovať celý deň a ráno vodu vypite. 100 gramov sušených sliviek obsahuje 17,8 gramov vlákniny.

          Čítajte viac z Dobrého jedla: