Prečo si sušiť ovocie?

  • Šetrne sušené ovocie obsahuje dostatok vitamínov A a B, železo, horčík, draslík a vápnik, ktoré neutralizujú prebytok kyselín vznikajúcich konzumáciou múčnych jedál. Touto vlastnosťou vynikajú najmä slivky.
  • Minerálne látky obsiahnuté v sušenom ovocí prospievajú vývoju kostí a zubov a sú výborným zdrojom ľahko dostupnej energie pre deti alebo manuálne pracujúcich.
  • Ovocie je tiež bohatým zdrojom vlákniny. Pravidelná konzumácia má preto blahodarný vplyv na zažívací trakt.
  • Odporúča sa pri chorobách obličiek, pečene, pri liečení hypertónie a opuchlín.
  • Obsahuje fruktózu a glukózu, cukry, ktoré sú zdravšie a ľahšie stráviteľné ako biely cukor.

Niektoré druhy a odrody ovocia sú univerzálnejšie, iné vhodné viac-menej len na určité využitie. To, či je daná odroda vhodná na sušenie, je najmä otázkou konzistencie dužiny, nárokov konzumenta na chuť a skúseností so spracovaním, radí portál Záhradkár.

Na ďalšej strane sa dozviete, ktoré odrody sú najvhodnejšie na sušenie >>>