Oblízali sme si po nich všetky prsty! Domáca bravčová masť, hviezda fašiangov, im dáva správnu chuť aj jemnosť. A dobrá správa je, že gazdinky z Kráľovej aj spod Poľany, ktoré sme navštívili, nám venovali svoje rodinné striebro bez okolkov. Vyskúšajte OBA ICH OSVEDČENÉ RECEPTY na OSÚCHY!
Kysnutý osúch so smotanou z Kráľovej
Osúch so smotanou môžete ešte vylepšiť kôprom. Mňam!
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
3 KUSY, PRÍPRAVA KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg hladkej múky
- 60 g droždia
- trochu kryštálového cukru
- 500 ml mlieka (plus na kvások)
- 1 vajce
- 100 ml oleja
- 2 lyžice soli
- 3 kyslé smotany (400 ml) + 3 menšie lyžičky soli (podľa chuti)
- 1 lyžica bravčovej masti (plus na vymastenie)
POSTUP:
- Do misy preosejte múku. V menšej miske zarobte na kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások.
- Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte mlieko, vajce, olej a 2 lyžice soli. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
- Cesto rozdeľte na 3 bochníky a každý rozvaľkajte na veľkosť plechu. Vyvaľkané cestá preneste na vymastené plechy a nechajte kysnúť 30 minút.
- Každé cesto na plechu potom potrite osolenou smotanou. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Kraje ešte horúcich osúchov potrite bravčovou masťou. Nezoschnú. Dobrú chuť želáme - osúch vám padne dobre aj k dobrej polievke :)
Článok s receptom pokračuje na ďalšej strane >>>