objednať časopis
všetky kategórie

Oblízali sme si po nich všetky prsty. Domáca bravčová masť im dáva správnu chuť aj jemnosť... a tieto dve receptúry na fantastické osúchy od skúsených gazdiniek istotu, že sa vám doma vydaria! Upečte ich už tento víkend k dobrej polievke, ako to robievali naše prababičky.

Oblízali sme si po nich všetky prsty! Domáca bravčová masť, hviezda fašiangov, im dáva správnu chuť aj jemnosť. A dobrá správa je, že gazdinky z Kráľovej aj spod Poľany, ktoré sme navštívili, nám venovali svoje rodinné striebro bez okolkov. Vyskúšajte OBA ICH OSVEDČENÉ RECEPTY na OSÚCHY!

Kysnutý osúch so smotanou z Kráľovej

Osúch so smotanou môžete ešte vylepšiť kôprom. Mňam!
Osúch so smotanou môžete ešte vylepšiť kôprom. Mňam!
Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

3 KUSY, PRÍPRAVA KYSNUTIE 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg hladkej múky
  • 60 g droždia
  • trochu kryštálového cukru
  • 500 ml mlieka (plus na kvások)
  • 1 vajce
  • 100 ml oleja
  • 2 lyžice soli
  • 3 kyslé smotany (400 ml) + 3 menšie lyžičky soli (podľa chuti)
  • 1 lyžica bravčovej masti (plus na vymastenie)
Josefove šišky - vraj najlepšie pod slnkom. Recept na ne je priamo v článku.
Čítajte viac
Najlepšie ŠIŠKY POD SLNKOM: BOŽSKÝ RECEPT slávneho cukrára Josefa Maršálka zdieľa celé Česko!

POSTUP:

  1. Do misy preosejte múku. V menšej miske zarobte na kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások.
  2. Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte mlieko, vajce, olej a 2 lyžice soli. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
  3. Cesto rozdeľte na 3 bochníky a každý rozvaľkajte na veľkosť plechu. Vyvaľkané cestá preneste na vymastené plechy a nechajte kysnúť 30 minút.
  4. Každé cesto na plechu potom potrite osolenou smotanou. Pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Kraje ešte horúcich osúchov potrite bravčovou masťou. Nezoschnú. Dobrú chuť želáme - osúch vám padne dobre aj k dobrej polievke :)

Článok s receptom pokračuje na ďalšej strane >>>