ŠPENÁTOVO-PISTÁCIOVÁ TORTA
Špenátovo pistáciová torta.
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 40 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 400 g hladkej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášk
- pol lyžičky soli
- 360 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
- 65 g čerstvého špenátu + na ozdobenie
- 6 bielkov pri izbovej teplote
- 225 g masla pri izbovej teplote
- 180 g krupicového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Na krém:
- 20 g čerstvého špenátu
- 50 ml plnotučného mlieka
- 170 g masla izbovej teploty
- 200 g práškového cukru
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 50 g nesolených pistácií do plnky a na ozdobenie
POSTUP:
- Rúru zapnite na 175 °C a dno formy s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie. Do misy preosejte múku, kypriaci prášok a soľ.
- Do mixéra vlejte mlieko, pridajte čerstvé špenátové listy, bielky a všetko dobre rozmixujte, aby vznikla hladká zelená tekutina.
- Maslo vyšľahajte do krémova, pridajte cukor a vyšľahajte na svetlú penu. Vmiešajte vanilkový extrakt.
- Za stáleho šľahania pri nízkych otáčkach pridávajte múčnu zmes v troch dávkach, striedavo s mliečno-špenátovou zmesou. Začnite a ukončite múkou a krátko zašľahajte do hladka. Hmotu pekne nalejte do pripravenej formy a vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 40 minút. Urobte test špajľou. Korpus nechajte úplne vychladnúť.
- Na krém najskôr rozmixujte mlieko so špenátom na hladkú tekutinu. V druhej mise vyšľahajte maslo s polovicou cukru na svetlú hmotu. Potom pridajte zvyšný cukor, mliečno-špenátovú zmes, vanilkový extrakt a vyšľahajte na hladký krém. Nakoniec zašľahajte lyžicu citrónovej šťavy.
- Korpus rozrežte na tri kusy. Prvý korpus položte na podnos, natrite tretinou krému, posypte nasekanými pistáciami a zakryte druhým korpusom. Korpus natrite druhou tretinou krému, znovu posypte pistáciami a zakryte poslednou časťou korpusu. Zvyšným krémom natrite boky a povrch torty. Tortu dajte do chladničky a nechajte aspoň hodinku zachladiť. Nakoniec ozdobte nasekanými pistáciami a malými čerstvými špenátovými lístkami.
Viac sladkých zeleninových receptov nájdete na ďalšej strane >>>