Polievka, limo alebo zaváračky: SVIEŽE chute ŠALÁTOVÝCH uhoriek
1. 8. 2023, 15:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Gurmet
Reklama
Začali uhorkové časy a žiadna nuda nehrozí! Naopak, zelené osvieženie vás nakopne aj počas tých najhorúcejších dní.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
30 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Chutné VEČERE od šikovnej fotografky a blogerky TONKYSENDVIČ S KURACÍM MÄSOM A UHORKOVÝM PICKLES
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT,
MARINOVANIE 1 HODINA
Potrebujete:
- 2kusy kuracích pŕs
- 200 g fety
- čerstvý kôpor
- 50 ml smotany na šľahanie
- 8 krajcov slnečnicového chleba
- 200 ml uhorkového pickles
- klíčky hrášku na podávanie (nemusí byť)
- soľ, korenie
Na marinádu:
- 80 ml olivového oleja
- mleté čili
- 1 citrón
POSTUP
- Urobte marinádu: V miske zmiešajte olej s čili, so šťavou aj nastrúhanou kôrou z citróna.
- Kuracie prsia umyte, očistite, osoľte, okoreňte a naložte do pripraveného oleja. Nechajte aspoň hodinu marinovať.
- Mäso aj s marinádou preložte do pekáča, podlejte trochou vody a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 35 minút.
- Fetu rozdrobte do misky, pridajte nasekaný kôpor, prilejte smotanu a vidličkou rozotrite. Zmesou potrite krajce chleba, na ňu naložte z pickles, pridajte vychladené mäso nakrájané na plátky, ozdobte klíčkami a prikryte vrchnými krajcami. Ihneď podávajte.
RÝCHLE UHORKOVÉ PICKES
1 POHÁR 500 ML, PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 šalátovú uhorkau
- 200 ml bieleho vínneho octu
- 80 g trstinového cukru
- 2 lyžice limetovej šťavy
- 2 lyžice soli
- 1 čili paprička
- čerstvý kôpor
POSTUP
- Ocot, cukor, limetovú šťavu a soľ priveďte do varu. Varte asi 5 minút a odstavte.
- Uhorku a čili nakrájajte na tenké kolieska, kôpor nasekajte. Vsypte do zaváracieho pohára, zalejte vychladnutou zálievkou a odložte aspoň na 45 minút do chladničky. Takto vydrží aj 2 týždne.
STUDENÁ UHORKOVÁ POLIEVKA
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 4 šalátové uhorky (plus na podávanie)
- 1 avokádo
- 2 jarné cibuľky
- pol strúčika cesnaku
- za hrsť bazalky
- šťavu z 1 citróna
- vodu
- soľ, korenie
- obľúbené klíčky na podávanie
POSTUP
- Uhorky ošúpte, nakrájajte a dajte do nádoby na mixovanie. Pridajte nakrájané avokádo, nasekanú cibuľku, cesnak, bazalku a citrónovú šťavu. Prilejte trocha vody a rozmixujte dohladka.
- Polievku dochuťte soľou, korením a dajte na 2 hodiny do chladničky. Podávajte ju ozdobenú klíčkami a plátkami uhorky.

Video Player is loading.
Svieže RECEPTY Z UHORIEK: Skúšali ste ich už takto?UHORKOVÁ LIMONÁDA
1,5 L, PRÍPRAVA 20 MINÚT
Potrebujete:
- 2 šalátové uhorky (plus na ozdobu)
- šťavu zo 4 limiet (plus plátky limety na ozdobu)
- 100 g trstinového cukru
- za 2 hrste mäty
- 1 lyžicu nastrúhaného zázvoru
- perlivú vodu
- ľad
POSTUP
- Uhorky, limetovú šťavu, cukor, mätu aj zázvor rozmixujte dohladka a prepasírujte cez husté sito. Podľa chuti dolaďte limetovou šťavou alebo cukrom.
- Uhorkový základ vlejte do džbána a zalejte perlivou vodou. Limonádu podávajte s ľadom a ozdobenú plátkami uhorky aj limety.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: