Uhorková sezóna je v plnom prúde! Máme pre vás najsviežejšie RECEPTY Z UHORKY
17. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:31)

Zdroj: Laura Witteková
Neverili by ste, koľko fantastických spôsobov osvieženia môže táto zdravá zelenina priniesť. V kombináciách s cesnakom, cibuľkou, bylinkami, so syrom či smotanou nie je vôbec nudná!
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Galéria k článku

KORENENÉ REZANCE S ARAŠIDMI
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Korenené rezance s arašidmi.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
Na omáčku:
- 2 lyžice arašidového masla
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica limetkovej šťav
- 1 lyžica sezamového oleja
- 1 lyžica sezamových semiačok
- čili podľa chuti
- 1 lyžička ryžového octu
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku
Na podávanie:
- 400 g cestovín na ramen
- 1 stredne veľká šalátová uhorky
- 3 jarné cibuľky
- za hrsť čerstvého koriandra
- solené arašidy
POSTUP:
- Rezance uvarte podľa návodu na obale. Na omáčku v mise zmiešajte všetky suroviny.
- Rezance preložte do misky s arašidovou omáčkou a jemne premiešajte, aby boli rovnomerne obalené. Ak by bola omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
- Naservírujte do misiek, pridajte nakrájarnú uhorku, jarnú cibuľku a koriander. Posypte solenými arašidmi. Podľa chuti pridajte mesiačik limetky.
KRÉMOVÝ ŠALÁT SO SLANINOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Krémový šalát so slaninou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT
Potrebujete:
Na dresing:
- 4 lyžice majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka cukru
- 1 lyžička čerstvého oregana
- 1 lyžička čerstvej bazalky
- 1 lyžička čerstvého tymianu
- soľ, korenie
Na šalát:
- 3 stredne veľké uhorky
- 1 stredne veľká červená cibuľa
- 8 plátkov slaniny
- čerstvé bylinky
POSTUP:
- Na dresing zmiešajte majonézu, smotanu, ocot, olej, pretlačený cesnak, cukor a nasekané bylinky. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
- Uhorky pomocou škrabky narežte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na jemné plátky. Zeleninu dajte do misy a zalejte dresingom. Premiešajte a šalát rozložte na veľký tanier. Navrch poukladajte do chrumkava opečenú slaninu a posypte čerstvými bylinkami.
KRÉMOVÁ UHORKOVÁ POLIEVKA
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Krémová uhorková polievka.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, OPEKANIE 5 MINÚT
Potrebujete:
Na polievku:
- 1 jalapeňo paprička
- 1 malá šalotka
- 1 malý strúčik cesnaku
- 1 veľká šalátová uhorka
- hrsť koriandrových lístkov
- 1-2 lyžice limetkovej šťavy
- 285 g hustého jogurtu
- 55 g kyslej smotany
- soľ, mleté biele korenie podľa chuti
- pol lyžičky mletého koriandra
Na ozdobenie:
- 8 kreviet
- lyžica olivového oleja
- soľ, korenie
- lyžica kyslej smotany
- uhorka
- jalapeňo paprička
- kôpor
- pažítkové kvety
- limetková kôra
POSTUP
- Do mixéra vložte tretinu nakrájanej jalapeno papričky a všetky ostatné suroviny. Všetko spolu rozmixujte na hladkú zmes. Vložte do chladničky, aby bola polievka pred podávaním dobre vychladená.
- Krevety opečte na olivovom oleji, osoľte, okoreňte.
- Vychladnutú polievku naservírujte do misiek, polejte kyslou smotanou, poukladajte krevety, ozdobte plátkami uhoriek, jalapeňo papričkami, kôprom, pažítkovými kvetmi a limetkovou kôrou.
QUINOOVÝ ŠALÁT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Quinoový šalát.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
Na šalát:
- 1 šálka quinoy
- soľ
- 2-3 menšie uhorky
- 1 zväzok reďkoviek
- 2 lyžice mätových lístkov
- 2 lyžice kôpru
- 110 g čerstvého kozieho syra
Na dresing:
- 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
- 60 ml olivového oleja + na pokvapkanie
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžica vínneho octu
- štvrť lyžičky mletého čierneho korenia
POSTUP:
- Quinou varte v osolenej vode približne 15 minút, aby bola ľahká a mäkká. Odstavte, hrniec zakryte a nechajte vychladnúť.
- Na dresing premiešajte všetky suroviny.
- Uhorky a reďkovky nakrájajte na tenké plátky, všetko pridajte k vychladnutej quinoi. Vsypte lístky mäty, nasekaný kôpor, pridajte dresing a dobre premiešajte. Šalát naložte na veľký tanier, posypte rozmrveným čerstvým syrom, pokvapkajte olivovým olejom a môžete podávať.
ZELENÉ ROLKY S MANGOVOU OMÁČKOU
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Zelené rolky s mangovou omáčkou.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 3 MINÚTY
Potrebujete:
Na rolky:
- 2 stredne veľké šalátové uhorky
- 1 žltá cuketa
- 1 zelená paprika
- 200 g špargle
- malá viazanička mäty
- malá viazanička koriandra
- čerstvé klíčky
- 1-2 šaláty little gem
- 12 kusov ryžového papiera
- soľ
Na omáčku:
- 200 g manga
- 2 lyžice limetkovej šťavy
- 2 lyžice bielej miso pasty
- 1-2 lyžičky sójovej omáčky
- 1-2 lyžičky javorového sirupu
- 1 lyžička sezamového oleja
- 1 lyžička omáčky sambal oelek
- 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru
POSTUP:
- Na omáčku rozmixujte všetky suroviny v kuchynskom robote. Konzistenciu upravte podľa seba pridaním vody.
- Uhorku, cuketu a papriku nakrájajte na tenké paličky. Očistenú špargľu varte 3 minúty v osolenej vode a následne špargľu schlaďte v studenej vode.
- List ryžového papiera namočte do studenej vody a položte na čistú dosku. Do stredu papiera dajte dva lístky mäty, pridajte rezance uhorky, cukety papriky. Špargľu rozkrojte na požadovanú veľkosť a položte na zeleninu. Posypte lístkami koriandra, klíčkami a zakryte listom šalátu. Ryžový papier zaviňte ako napríklad burito. Takto pripravte aj zvyšné ryžové papiere. Nakoniec rolky rozkrojte na polovicu, poukladajte na tanier a podávajte s mangovou omáčkou.
Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla: