Reklama

Uhorková sezóna je v plnom prúde! Máme pre vás najsviežejšie RECEPTY Z UHORKY

KRÉMOVÁ
UHORKOVÁ
POLIEVKA

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Veronika Kollárová

Veronika Kollárová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Neverili by ste, koľko fantastických spôsobov osvieženia môže táto zdravá zelenina priniesť. V kombináciách s cesnakom, cibuľkou, bylinkami, so syrom či smotanou nie je vôbec nudná!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    KORENENÉ REZANCE S ARAŠIDMI

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Korenené rezance s arašidmi.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

    Potrebujete:

    Na omáčku:

    • 2 lyžice arašidového masla
    • 2 lyžice sójovej omáčky
    • 1 lyžica limetkovej šťav
    • 1 lyžica sezamového oleja
    • 1 lyžica sezamových semiačok
    • čili podľa chuti
    • 1 lyžička ryžového octu
    • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
    • 1 strúčik pretlačeného cesnaku

    Na podávanie:

    • 400 g cestovín na ramen
    • 1 stredne veľká šalátová uhorky
    • 3 jarné cibuľky
    • za hrsť čerstvého koriandra
    • solené arašidy

    POSTUP:

    1. Rezance uvarte podľa návodu na obale. Na omáčku v mise zmiešajte všetky suroviny.
    2. Rezance preložte do misky s arašidovou omáčkou a jemne premiešajte, aby boli rovnomerne obalené. Ak by bola omáčka príliš hustá, pridajte trochu vody.
    3. Naservírujte do misiek, pridajte nakrájarnú uhorku, jarnú cibuľku a koriander. Posypte solenými arašidmi. Podľa chuti pridajte mesiačik limetky.
    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Current Time 
    Duration 
    Remaining Time 
    Loaded: 0%
     
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • captions and subtitles off, selected

      KRÉMOVÝ ŠALÁT SO SLANINOU

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Krémový šalát so slaninou.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 5 MINÚT

      Potrebujete:

      Na dresing:

      • 4 lyžice majonézy
      • 2 lyžice kyslej smotany
      • 1 lyžica červeného vínneho octu
      • 1 lyžička olivového oleja
      • 2 strúčiky cesnaku
      • štipka cukru
      • 1 lyžička čerstvého oregana
      • 1 lyžička čerstvej bazalky
      • 1 lyžička čerstvého tymianu
      • soľ, korenie

      Na šalát:

      • 3 stredne veľké uhorky
      • 1 stredne veľká červená cibuľa
      • 8 plátkov slaniny
      • čerstvé bylinky

      POSTUP:

      1. Na dresing zmiešajte majonézu, smotanu, ocot, olej, pretlačený cesnak, cukor a nasekané bylinky. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
      2. Uhorky pomocou škrabky narežte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na jemné plátky. Zeleninu dajte do misy a zalejte dresingom. Premiešajte a šalát rozložte na veľký tanier. Navrch poukladajte do chrumkava opečenú slaninu a posypte čerstvými bylinkami.

      KRÉMOVÁ UHORKOVÁ POLIEVKA

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Krémová uhorková polievka.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, OPEKANIE 5 MINÚT

      Potrebujete:

      Na polievku:

      • 1 jalapeňo paprička
      • 1 malá šalotka
      • 1 malý strúčik cesnaku
      • 1 veľká šalátová uhorka
      • hrsť koriandrových lístkov
      • 1-2 lyžice limetkovej šťavy
      • 285 g hustého jogurtu
      • 55 g kyslej smotany
      • soľ, mleté biele korenie podľa chuti
      • pol lyžičky mletého koriandra

      Na ozdobenie:

      • 8 kreviet
      • lyžica olivového oleja
      • soľ, korenie
      • lyžica kyslej smotany
      • uhorka
      • jalapeňo paprička
      • kôpor
      • pažítkové kvety
      • limetková kôra

      POSTUP

      1. Do mixéra vložte tretinu nakrájanej jalapeno papričky a všetky ostatné suroviny. Všetko spolu rozmixujte na hladkú zmes. Vložte do chladničky, aby bola polievka pred podávaním dobre vychladená.
      2. Krevety opečte na olivovom oleji, osoľte, okoreňte.
      3. Vychladnutú polievku naservírujte do misiek, polejte kyslou smotanou, poukladajte krevety, ozdobte plátkami uhoriek, jalapeňo papričkami, kôprom, pažítkovými kvetmi a limetkovou kôrou.

      QUINOOVÝ ŠALÁT

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Quinoový šalát.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT

      Potrebujete:

      Na šalát:

      • 1 šálka quinoy
      • soľ
      • 2-3 menšie uhorky
      • 1 zväzok reďkoviek
      • 2 lyžice mätových lístkov
      • 2 lyžice kôpru
      • 110 g čerstvého kozieho syra

      Na dresing:

      • 2 strúčiky pretlačeného cesnaku
      • 60 ml olivového oleja + na pokvapkanie
      • 3 lyžice citrónovej šťavy
      • 1 lyžica vínneho octu
      • štvrť lyžičky mletého čierneho korenia

      POSTUP:

      1. Quinou varte v osolenej vode približne 15 minút, aby bola ľahká a mäkká. Odstavte, hrniec zakryte a nechajte vychladnúť.
      2. Na dresing premiešajte všetky suroviny.
      3. Uhorky a reďkovky nakrájajte na tenké plátky, všetko pridajte k vychladnutej quinoi. Vsypte lístky mäty, nasekaný kôpor, pridajte dresing a dobre premiešajte. Šalát naložte na veľký tanier, posypte rozmrveným čerstvým syrom, pokvapkajte olivovým olejom a môžete podávať.

      ZELENÉ ROLKY S MANGOVOU OMÁČKOU

      Zdroj: LAURA WITTEKOVA

      Zelené rolky s mangovou omáčkou.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 3 MINÚTY

      Potrebujete:

      Na rolky:

      • 2 stredne veľké šalátové uhorky
      • 1 žltá cuketa
      • 1 zelená paprika
      • 200 g špargle
      • malá viazanička mäty
      • malá viazanička koriandra
      • čerstvé klíčky
      • 1-2 šaláty little gem
      • 12 kusov ryžového papiera
      • soľ

      Na omáčku:

      • 200 g manga
      • 2 lyžice limetkovej šťavy
      • 2 lyžice bielej miso pasty
      • 1-2 lyžičky sójovej omáčky
      • 1-2 lyžičky javorového sirupu
      • 1 lyžička sezamového oleja
      • 1 lyžička omáčky sambal oelek
      • 2 lyžičky nastrúhaného zázvoru

      POSTUP:

      1. Na omáčku rozmixujte všetky suroviny v kuchynskom robote. Konzistenciu upravte podľa seba pridaním vody.
      2. Uhorku, cuketu a papriku nakrájajte na tenké paličky. Očistenú špargľu varte 3 minúty v osolenej vode a následne špargľu schlaďte v studenej vode.
      3. List ryžového papiera namočte do studenej vody a položte na čistú dosku. Do stredu papiera dajte dva lístky mäty, pridajte rezance uhorky, cukety papriky. Špargľu rozkrojte na požadovanú veľkosť a položte na zeleninu. Posypte lístkami koriandra, klíčkami a zakryte listom šalátu. Ryžový papier zaviňte ako napríklad burito. Takto pripravte aj zvyšné ryžové papiere. Nakoniec rolky rozkrojte na polovicu, poukladajte na tanier a podávajte s mangovou omáčkou.

      Vyskúšajte viac chutných receptov z Dobrého jedla:

      Autor článku

      Veronika Kollárová

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Je redaktorka časopisu o jedle, kde sa každý deň venuje svojej veľkej vášni - jedlu. Snaží sa prinášať inšpiratívne a chutné nápady, ktoré obohatia každú kuchyňu a spríjemnia nám aj vám chvíle pri stole. Každý recept píše s láskou a nadšením, pretože verí, že dobré jedlo dokáže zjednotiť ľudí a vytvára nezabudnuteľné zážitky.