Letná egrešová torta
10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 35-45 MINÚT

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
POTREBUJETE:
Na korpus:
- 375 g hladkej múky
- 125 g práškového cukru
- štvrť lyžičky kypriaceho prášku
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- kôra z polovice citróna
- 250 g masla
- 1 žĺtok
Na plnku a ozdobenie:
- 100 g bielej čokolády
- 250 g mascarpone
- 250 g jemného tučného tvarohu
- 150 g smotany na šľahanie
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- kôra z polovice citróna 500 g egrešov
- lístky medovky na ozdobu
POSTUP:
- Upečte korpus: Do mixéra dajte múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, kôru, maslo a zopár impulzmi urobte mrveničku. Pridajte žĺtok a znovu premixujte, aby vzniklo hladké pevné cesto. Ak je príliš sypké, pridajte po lyžici studenej vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
- Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku 5 mm a vykrojte z neho 3 kruhy s priemerom 20 cm. Vykrojené cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút, kým okraje korpusu jemne zozlatnú. Rovnako upečte zvyšné dva korpusy.
- Pripravte krém: Do ohňovzdornej misky dajte rozlámanú bielu čokoládu a roztopte nad parou. Čokoládu odstavte a nechajte trochu vychladnúť
- Do misy dajte mascarpone, tvaroh, smotanu, vanilkový extrakt, kôru z citróna a vyšľahajte do pevných špičiek. Potom jemným pramienkom za stáleho šľahania prilievajte rozpustenú bielu čokoládu a dobre premiešajte. Krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou.
- Na tanier položte prvý korpus a naneste naň krém, pomedzi krémové špičky poukladajte nakrájané egreše a prikryte druhým korpusom. Postup zopakujte a na vrchný korpus naneste zvyšný krém. Tortu dajte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby korpus nasal vlhkosť z krému a dal sa pekne krájať.
- Tortu ozdobte egrešmi, lístkami medovky a môžete podávať.
Náš tip: Ak sa vám zdá byť postup pre vás zložitý, upečte v stredne veľkom plechu z cesta dva korpusy a spojte ich krémom.
Na nasledujúcej strane nájdete ďalší recept >>>