Letná egrešová torta

10-12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 35-45 MINÚT

Egrešová torta.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

POTREBUJETE:

Na korpus:

  • 375 g hladkej múky
  • 125 g práškového cukru
  • štvrť lyžičky kypriaceho prášku
  • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
  • kôra z polovice citróna
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok

Na plnku a ozdobenie:

  • 100 g bielej čokolády
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tučného tvarohu
  • 150 g smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • kôra z polovice citróna 500 g egrešov
  • lístky medovky na ozdobu
Roláda Petry Tóthovej
Čítajte viac
PAVLOVOVEJ ROLÁDA šťavnatá ako nikdy: PETRA TÓTHOVÁ sa zasa blysla!

POSTUP:

  1. Upečte korpus: Do mixéra dajte múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, kôru, maslo a zopár impulzmi urobte mrveničku. Pridajte žĺtok a znovu premixujte, aby vzniklo hladké pevné cesto. Ak je príliš sypké, pridajte po lyžici studenej vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte do chladničky na 30 minút.
  2. Vychladené cesto rozvaľkajte na hrúbku 5 mm a vykrojte z neho 3 kruhy s priemerom 20 cm. Vykrojené  cesto položte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10-15 minút, kým okraje korpusu jemne zozlatnú. Rovnako upečte zvyšné dva korpusy.
  3. Pripravte krém: Do ohňovzdornej misky dajte rozlámanú bielu čokoládu a roztopte nad parou. Čokoládu odstavte a nechajte trochu vychladnúť
  4. Do misy dajte mascarpone, tvaroh, smotanu, vanilkový extrakt, kôru z citróna a vyšľahajte do pevných špičiek. Potom jemným pramienkom za stáleho šľahania prilievajte rozpustenú bielu čokoládu a dobre premiešajte. Krémom naplňte cukrárske vrecko s hladkou špičkou.
  5. Na tanier položte prvý korpus a naneste naň krém, pomedzi krémové špičky poukladajte nakrájané egreše a prikryte druhým korpusom. Postup zopakujte a na vrchný korpus naneste zvyšný krém. Tortu dajte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, aby korpus nasal vlhkosť z krému a dal sa pekne krájať.
  6. Tortu ozdobte egrešmi, lístkami medovky a môžete podávať. 

Náš tip: Ak sa vám zdá byť postup pre vás zložitý, upečte v stredne veľkom plechu z cesta dva korpusy a spojte ich krémom.

Na nasledujúcej strane nájdete ďalší recept >>>