OVOCNÉ GUĽKY zo zemiakového aj tvarohového cesta: Využite čučoriedky, maliny i slivky!
17. 8. 2024, 10:03 (aktualizované: 17. 8. 2024, 10:04)

Zdroj: Shutterstock
Jedna z najobľúbenejších dobrôt našej tradičnej kuchyne! Guľky naplňte sezónnym ovocím, alebo polejte výbornou omáčkou.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
Aké cesto použiť na guľky?
- Zemiakové: z varených a postrúhaných zemiakov uvarených v šupke. Najlepšie ak ich necháte dobre vychladnúť až potom strúhate do cesta. Je pevné a hutné a výborné sú z neho aj šúľance.
- Tvarohové: je dobré použiť jemný hrudkovitý tvaroh, prípadne ricottu. Cesto je jemnejšie a ovocie môžete doň zabaliť, alebo samotné uvarené guľky polejte ovocnou omáčkou alebo posypte obľúbenou posýpkou.
- Odpaľované: cesto z akého pripravujete veterníky, len o niečo hustejšie, aby sa dalo vyvaľkať a naplniť ovocím. Potom guľky uvarte podobne ako zemiakové alebo tvarohové.
Tvarohové guľky s pečenými sivkami
30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + NAPUČANIE, VARENIE 10 MINÚT + PEČENIE SLIVIEK
POTREBUJETE:
Na pečený džem:
- 2 kg prepolených sliviek
- 3 lyžice octu
- 400 g kryštálového cukru
- pol lyžičky mletej škorice
Na cesto:
- 2 žĺtky
- 60 g masla + 50 g na poliatie
- 1 celé vajce
- 200 g mäkkého tvarohu
- štipka soli
- 1 balíček kypriaceho prášku
- ryžová krupica podľa potreby
- mascarpone alebo šľahačka na podávanie
POSTUP:
- Upečte slivkový džem: 2 kg prepolených sliviek rozložte na vysoký plech, pokvapkajte octom a pri teplote 250 °C pečte 25 minút. Potom posypte 200 g kryštálového cukru a bez miešania pečte 15 minút. Dosypte ďalších 200 g cukru a pečte ďalších 15 minút.
- Ak slivky pustili veľa šťavy, nechajte ich v rúre o 10 minút dlhšie. Pridajte pol lyžičky mletej škorice, rozmixujte a horúci džem plňte do menších zaváracích pohárov. Uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Na cesto vymiešajte 2 žĺtky so 60 g masla, pridajte celé vajce, 200 g mäkkého tvarohu, štipku soli, balíček kypriaceho prášku a podľa potreby postupne primiešavajte ryžovú krupicu. Keď vznikne tvarovateľná hmota, nechajte ju 15 minút v miske odpočinúť, aby krupica trocha „napučala“.
-
Tvarujte guľky a vhoďte ich do väčšieho hrnca s vriacou, mierne osolenou vodou. Na miernom ohni ich varte, kým nevyplávajú na povrch.
-
Uvarené guľky hneď sceďte, preložte do misy, polejte asi 50 g rozpusteného masla, aby sa nezlepili. Podávajte v miskách poliate teplým pečeným džemom, môžete pridať ešte lyžičku mascarpone alebo šľahačku a dozdobiť citrónovou bazalkou.
Zdroj: Shutterstock
Guľky s čučoriedkami.
Čučoriedkové guľky
Asi 20 kusov, príprava 30 minút, varenie 10 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 800 g zemiakov uvarených v šupke
- 250 - 300 g polohrubej múky
- štipka soli
- 1 vajce
Na plnenie:
- 400 - 500 g čučoriedok
- 2 lyžice kryštálového cukru
Na poliatie:
- maslo
- práškový cukor
- mletý mak , orechy alebo tvaroh (nemusí byť)
POSTUP:
- Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpte a postrúhajte najemno. Pridajte múku, troška soli a vajce. Vyypracujte jemné nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trocha múky.
- Rozvaľkajte ho na tenko a nakrájajte na štvorce (asi 20 štvorcov). Na ne do stredu poukladajte umyté a osušené čučoriedky a nasypte po pol lyžičke cukru.
- Protiľahlé rožteky štvorcov spojte a zľahka vytvarujte guľky. Z cesto môžete vykrojiť aj väčšie kolieska a naplniť ich.
- Vložte ich do veľkého hrnca s mierne osolenou vodou a varte 8 - 10 minút kým nevyplávajú navrch. Povarte ešte asi minútu.
- Sceďte, preložte do väčšej misy, polejte dobre maslom a posypte cukrom, prípadne ešte makom, orechmi alebo tvarohom.
Dobrá rada: Ak vám ostane z cesta, urobte z neho šúľance a dajte variť spolu s guľkami.
Tvarohové guľky s malinovou omáčkou
10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 180 g hrudkovitého tvarohu
- 250 g ricotty
- 125 g kukuričnej múky
- 50 g polohrubej múky
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 vajce
- 300 g mrazených malín
- 2 lyžice medu
- voda
- soľ
- čerstvé maliny a jahody na ozdobu
POSTUP:
- V miske zmiešajte tvaroh, ricottu, obe múky, cukor a štipku soli. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Z hmoty tvarujte guľky – ak treba, pridajte trocha múky, ale neprežeňte to. Inak budú guľky zbytočne tuhé.
- Guľky varte v osolenej vriacej vode približne 10-12 minút na strednom plameni. Občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Uvarené guľky vyberte, nechajte odkvapkať a vychladnúť (chutia tak lepšie ako úplne
horúce). - Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny, med a vodu (125 ml) dajte variť na mierny plameň. Potom zmes prepasírujte cez sitko. Vráťte do kastróla a varte na miernom plameni – omáčku tak zredukujete na polovicu. Trvá to
asi 10 minút - Guľky na tanieri ozdobte čerstvými malinami, jahodami a polejte trochu vychladnutou omáčkou.
Recept pripravila food blogerka Monika Kóňová