Reklama

OVOCNÉ GUĽKY zo zemiakového aj tvarohového cesta: Využite čučoriedky, maliny i slivky!

Guľky s čučoriedkami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jedna z najobľúbenejších dobrôt našej tradičnej kuchyne! Guľky naplňte sezónnym ovocím, alebo polejte výbornou omáčkou.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLIVKÁČE na víkend: Úplne obyčajné koláče s obľúbeným ovocím

    Aké cesto použiť na guľky?

    • Zemiakové: z varených a postrúhaných zemiakov uvarených v šupke. Najlepšie ak ich necháte dobre vychladnúť až potom strúhate do cesta. Je pevné a hutné a výborné sú z neho aj šúľance.
    • Tvarohové: je dobré použiť jemný hrudkovitý tvaroh, prípadne ricottu. Cesto je jemnejšie a ovocie môžete doň zabaliť, alebo samotné uvarené guľky polejte ovocnou omáčkou alebo posypte obľúbenou posýpkou.
    • Odpaľované: cesto z akého pripravujete veterníky, len o niečo hustejšie, aby sa dalo vyvaľkať a naplniť ovocím. Potom guľky uvarte podobne ako zemiakové alebo tvarohové.

    Tvarohové guľky s pečenými sivkami

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + NAPUČANIE, VARENIE 10 MINÚT + PEČENIE SLIVIEK

     

    POTREBUJETE: 

    Na pečený džem:

    • 2 kg prepolených sliviek
    • 3 lyžice octu 
    • 400 g kryštálového cukru 
    • pol lyžičky mletej škorice

    Na cesto:

    • 2 žĺtky
    • 60 g masla + 50 g na poliatie
    • 1 celé vajce
    • 200 g mäkkého tvarohu
    • štipka soli
    • 1 balíček kypriaceho prášku 
    • ryžová krupica podľa potreby 
    • mascarpone alebo šľahačka na podávanie

     

    POSTUP: 

    1. Upečte slivkový džem: 2 kg prepolených sliviek rozložte na vysoký plech, pokvapkajte octom a pri teplote 250 °C pečte 25 minút. Potom posypte 200 g kryštálového cukru a bez miešania pečte 15 minút. Dosypte ďalších 200 g cukru a pečte ďalších 15 minút.
    2. Ak slivky pustili veľa šťavy, nechajte ich v rúre o 10 minút dlhšie. Pridajte pol lyžičky mletej škorice, rozmixujte a horúci džem plňte do menších zaváracích pohárov. Uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
    3. Na cesto vymiešajte 2 žĺtky so 60 g masla, pridajte celé vajce, 200 g mäkkého tvarohu, štipku soli,  balíček kypriaceho prášku a podľa potreby postupne primiešavajte ryžovú krupicu. Keď vznikne tvarovateľná hmota, nechajte ju 15 minút v miske odpočinúť, aby krupica trocha „napučala“.
    4.  Tvarujte guľky a vhoďte ich do väčšieho hrnca s vriacou, mierne osolenou vodou. Na miernom ohni ich varte, kým nevyplávajú na povrch.

    5. Uvarené guľky hneď sceďte, preložte do misy, polejte asi 50 g rozpusteného masla, aby sa nezlepili. Podávajte v miskách poliate teplým pečeným džemom, môžete pridať ešte lyžičku mascarpone alebo šľahačku a dozdobiť citrónovou bazalkou.

    Zdroj: Shutterstock

    Guľky s čučoriedkami.

    Čučoriedkové guľky

    Asi 20 kusov, príprava 30 minút, varenie 10 minút

     

    POTREBUJETE:

    Na cesto: 

    • 800 g zemiakov uvarených v šupke
    • 250 - 300 g polohrubej múky
    • štipka soli
    • 1 vajce

    Na plnenie:

    • 400 - 500 g čučoriedok
    • 2 lyžice kryštálového cukru

    Na poliatie:

    • maslo
    • práškový cukor
    • mletý mak , orechy alebo tvaroh (nemusí byť)

     

    POSTUP:

    1. Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpte a postrúhajte najemno.  Pridajte múku, troška soli a vajce. Vyypracujte jemné nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trocha múky.
    2. Rozvaľkajte ho na tenko a nakrájajte na štvorce (asi 20 štvorcov). Na ne do stredu poukladajte umyté a osušené čučoriedky a nasypte po pol lyžičke cukru.
    3. Protiľahlé rožteky štvorcov spojte a zľahka vytvarujte guľky. Z cesto môžete vykrojiť aj väčšie kolieska a naplniť ich.
    4. Vložte ich do veľkého hrnca s mierne osolenou vodou a varte  8 - 10 minút kým nevyplávajú navrch. Povarte ešte asi minútu.
    5. Sceďte, preložte do väčšej misy, polejte  dobre maslom a posypte cukrom, prípadne ešte makom, orechmi alebo tvarohom. 
       

    Dobrá rada: Ak vám ostane z cesta, urobte z neho šúľance a dajte variť spolu s guľkami.


     

    Tvarohové guľky s malinovou omáčkou

    10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 180 g hrudkovitého tvarohu
    • 250 g ricotty
    • 125 g kukuričnej múky
    • 50 g polohrubej múky
    • 2 lyžice práškového cukru
    • 1 vajce
    • 300 g mrazených malín
    • 2 lyžice medu
    • voda
    • soľ
    • čerstvé maliny a jahody na ozdobu

    POSTUP:

    1. V miske zmiešajte tvaroh, ricottu, obe múky, cukor a štipku soli. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Z hmoty tvarujte guľky – ak treba, pridajte trocha múky, ale neprežeňte to. Inak budú guľky zbytočne tuhé.
    2. Guľky varte v osolenej vriacej vode približne 10-12 minút na strednom plameni. Občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Uvarené guľky vyberte, nechajte odkvapkať a vychladnúť (chutia tak lepšie ako úplne
      horúce).
    3. Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny, med a vodu (125 ml) dajte variť na mierny plameň. Potom zmes prepasírujte cez sitko. Vráťte do kastróla a varte na miernom plameni – omáčku tak zredukujete na polovicu. Trvá to
      asi 10 minút
    4. Guľky na tanieri ozdobte čerstvými malinami, jahodami a polejte trochu vychladnutou omáčkou. 

    Recept pripravila food blogerka Monika Kóňová

    Autor článku

    Mária Abrahámová

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!