Nadýchaná BÁBOVKA od Kvetky Horváthovej: Kysnuté cesto a kopec maku!
9. 8. 2024, 8:14

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slinky tečú už len pri pohľade na tento tradičný múčnik. Už nehovoríme o tom ako vonia, keď ho vytiahnete z rúry! A ako chutí... Veď vyskúšajte sami!
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C6GWzoGN_k7/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CJBpwQihPVR/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CKd-QZ4BGET/
Galéria k článku
Sympatická moderátorka Telerána si zvykne nie len privstať, ale nelení stáť často ani pri rúre či pri sporáku a niečo rýchle i zložitejšie upiecť a uvariť. Jej Instagram je plný rôznych slaných i sladkých dobrôt a video návodov ako ich pripraviť: melónové nanuky, tvarohový koláč s ovocím, sypaný koláč, koláč so snehom, špenátové bryndzové pirohy, či veľkonočnú babu vo forme torty, ktorú môžete urobiť zo starších rožkov hocikedy...
Anketa
Vyskúšali už niečo upiecť alebo uvariť podľa Kvetky?
- Zatiaľ nie.87%
- Áno, inšpirujú ma jej recepty.12%
Hlasovanie bolo ukončené
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Kvetka Horváthová je milovníčkou dobrého jedla a neustále objavuje a skúša nové inšpiratívne recepty.
Pred časom v našej redakčnej kuchyni pripravila úplne jednoduché, no fantastické tuniakové guľky: Zo zmesi 200 g scedeného tuniaka z konzervy oleji, 50-60 g jemných ovsených vločiek, 1 nadrobno nakrájanej šalotky, 1 väčšieho vajca, petržlenovej vňate a soli urobila guľky a pri 175 °C ich piekla asi 20 minút. Podávala ich s jogurtovým dresingom a pečenou zeleninou.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/C6GWzoGN_k7/
Maková bábovka.
Maková bábovka
1 forma, príprava 25 minút + kysnutie, pečenie 45 minút
POTREBUJETE:
Na kvások:
- 200 ml teplého mlieka K-Z lásky k tradícii
- pol kocky čerstvého droždia
- 1 lyžička kryštálového cukru
- 1 lyžička hladkej múky
Na cesto:
- 250 g polohrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 4 lyžice kryštálového cukru
- štipka soli
- 2 žĺtky
- 100 g zmäknutého masla
Na plnku:
- 200 g mletého maku
- 6 lyžíc práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- voda na pokvapkanie
POSTUP:
- Z teplého mlieka, cukru, hladkej múky a droždia pripravte kvások a nechajte 10 minút vzísť.
- Zatiaľ zmiešajte polohrubú a hladkú múku s cukrom, štipkou soli, s dvomi žĺtkami a pridajte kvások. Začnite miesiť cesto, do ktorého postupne pridávajte zmäknuté maslo.
- Hladké nelepivé cesto nechajte 30 minút kysnúť na teplom mieste.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte na pomúčenej podložke do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne naň nasypte makovú plnku. Tú si pripravte zmiešaním mletého maku, práškového a vanilkového cukru. Zľahka ju pokvapkajte vodou a cesto stočte ako závin.
- Oba konce spojte a preneste ho do bábovkovej formy. Ak použijete kovovú, vymastite ju maslom a vysypte múku. Ak použijete silikónovú, potrite ju rastlinným olejom.
Cesto vo forme nechajte kysnúť na teplom mieste ešte 30 minút. - Rúru rozohrejte na 175 °C (vrchný a spodný ohrev) a bábovku pečte približne 45 minút.
Asi 10 – 15 minút pred vytiahnutím z rúry ju prikryte alobalom. Hotovú bábovku posypte práškovým cukrom.