Reklama

Pečieme S RÍBEZĽAMI: Maková bublanina alebo strúhaný koláč?

Ríbezľový strúhaný koláč s tvarohom.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Červené kyselkavé bobuľky sú veľmi vďačným ovocím do koláčov i džemov. Dodajú pikantnú chuť zliepanému lineckému pečivu, mrežovníku, bublanine, kysnutým slimákom, plneným šatôčkam, mafinom i krému v torte.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šťavnaté koláčiky: Upečte si dezerty plné sezónneho ovocia

    Inšpirácia pre cukrárov i kuchárov, ktorí tieto kyselkavé bobuľky dokážu dať nie len do koláčov, zmrzliny, džemov, štiav a kompótov, ale aj do kečupu, ako náš super kreatívny kuchár Ľuboš, alebo ich môžete primiešať do dusenej kapusty. K červeným, čiernym a bielym dokonca nedávno pribudla aj francúzska odroda sladkých ružových.

    Všetky bobuľky, bez ohľadu na farbu, sú vynikajúce bohaté na vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, vápnik, zinok, železo, mangán i draslík. Čierne bobuľky obsahujú trikrát viac vitamínu C ako červené a biele jedzte aj pre vysoký obsah ah rutínu, ktorý zvyšuje pevnosť ciev. Podporujú našu imunitu a detoxikujú, odvodňujú, preventívne pôsobia proti rakovine. Pri príprave džemov zasa oceníme poriadnu dávku pektínu, vďaka ktorému ríbezle pri varení pekne hustnú... Tak do varenia a pečenia!

    ×
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Letné KYSNUTÉ SLIMÁKY S RÍBEZĽAMI sú proste neodolateľné!

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Makovo-ríbezľová bublanina.

      Makovo-ríbezľová bublanina

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

       

      POTREBUJETE: 

      • 4 vajcia
      • 100 g trstinového cukru
      • 240 g mletého maku
      • 50 g ryžovej múky
      • 1 lyžička kypriaceho prášku
      • 200 g jogurtu
      • štipka soli
      • ryžová alebo kokosová múčka na vysypanie formy
      • 100  – 200 g ríbezlí 

       

      POSTUP: 

      1. Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mak, ryžovú múku, kypriaci prášok, jogurt a zmiešajte.
      2. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a jemne ho zamiešajte do makovej zmesi.
      3. Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte a vysypte kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejte do formy a husto posypte umytými ríbezľami.
      4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Vynikajúci STRÚHANÝ KOLÁČ s ríbezľami: RECEPT priamo od pestovateľky JE TOP!
        Zdroj: NMH

        Strúhaný koláč s tvarohom a ríbezľami

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE PEČENIE, 30 MINÚT

         

        POTREBUJETE:

        Na cesto:

        • 400 g hladkej múky

        • 120 g práškového cukru

        • 250 g masla

        • 2 žĺtky

        • 1 balíček kypriaceho prášku

        • 3 lyžice holandského kakaa

        Na plnku:

        • 600 g tučného jemného tvarohu

        • 200 g práškového cukru

        • 3 žĺtky

        • 1 lyžička vanilkového extraktu

        • citrónová kôra z 1 citróna

        • 4 bielky

        • 250  g červených ríbezlí

         

        POSTUP:

        1. Urobte cesto: Miešajte všetky suroviny, kým nevznikne  hladké cesto. Rozdeľte ho na tretiny. Dve tretiny roztiahnite do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do mrazničky.

        2.  Pripravte tvarohovú náplň: Vymiešajte tvaroh cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho zapracujte do tvarohovej plnky. Zmes vylejte na cesto a posypte ríbezľami. Na ne nahrubo nastrúhajte zmrznutú guľu cesta. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.

        3.  Upečený koláč nechajte dobre vychladnúť, aby tvarohová náplň stuhla. Môžete servírovať.

        Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej

        Ak použijete formu (24 cm), časť cesta vám môže ostať. Zamrazte ho – zíde sa vám pri budúcom pečení. Alebo koláč upečte na klasickom veľkom plechu.

         

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!