Pečieme S RÍBEZĽAMI: Maková bublanina alebo strúhaný koláč?
7. 8. 2024, 13:01 (aktualizované: 7. 8. 2024, 13:02)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Červené kyselkavé bobuľky sú veľmi vďačným ovocím do koláčov i džemov. Dodajú pikantnú chuť zliepanému lineckému pečivu, mrežovníku, bublanine, kysnutým slimákom, plneným šatôčkam, mafinom i krému v torte.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Inšpirácia pre cukrárov i kuchárov, ktorí tieto kyselkavé bobuľky dokážu dať nie len do koláčov, zmrzliny, džemov, štiav a kompótov, ale aj do kečupu, ako náš super kreatívny kuchár Ľuboš, alebo ich môžete primiešať do dusenej kapusty. K červeným, čiernym a bielym dokonca nedávno pribudla aj francúzska odroda sladkých ružových.
Všetky bobuľky, bez ohľadu na farbu, sú vynikajúce bohaté na vitamíny C, B1, B2, B3, B5, B6, vápnik, zinok, železo, mangán i draslík. Čierne bobuľky obsahujú trikrát viac vitamínu C ako červené a biele jedzte aj pre vysoký obsah ah rutínu, ktorý zvyšuje pevnosť ciev. Podporujú našu imunitu a detoxikujú, odvodňujú, preventívne pôsobia proti rakovine. Pri príprave džemov zasa oceníme poriadnu dávku pektínu, vďaka ktorému ríbezle pri varení pekne hustnú... Tak do varenia a pečenia!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Makovo-ríbezľová bublanina.
Makovo-ríbezľová bublanina
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 240 g mletého maku
- 50 g ryžovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- 200 g jogurtu
- štipka soli
- ryžová alebo kokosová múčka na vysypanie formy
- 100 – 200 g ríbezlí
POSTUP:
- Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny. Pridajte mak, ryžovú múku, kypriaci prášok, jogurt a zmiešajte.
- Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a jemne ho zamiešajte do makovej zmesi.
- Tortovú formu (24 cm) vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte a vysypte kokosovou či ryžovou múkou. Hmotu vylejte do formy a husto posypte umytými ríbezľami.
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút. Nechajte trochu vychladnúť a podávajte.

Zdroj: NMH
Strúhaný koláč s tvarohom a ríbezľami
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 35 MINÚT + CHLADENIE PEČENIE, 30 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
-
400 g hladkej múky
-
120 g práškového cukru
-
250 g masla
-
2 žĺtky
-
1 balíček kypriaceho prášku
-
3 lyžice holandského kakaa
Na plnku:
-
600 g tučného jemného tvarohu
-
200 g práškového cukru
-
3 žĺtky
-
1 lyžička vanilkového extraktu
-
citrónová kôra z 1 citróna
-
4 bielky
-
250 g červených ríbezlí
POSTUP:
-
Urobte cesto: Miešajte všetky suroviny, kým nevznikne hladké cesto. Rozdeľte ho na tretiny. Dve tretiny roztiahnite do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny vytvarujte guľu, zabaľte ju do potravinárskej fólie a dajte na 30 minút do mrazničky.
-
Pripravte tvarohovú náplň: Vymiešajte tvaroh cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľahajte sneh a opatrne ho zapracujte do tvarohovej plnky. Zmes vylejte na cesto a posypte ríbezľami. Na ne nahrubo nastrúhajte zmrznutú guľu cesta. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 30 minút.
-
Upečený koláč nechajte dobre vychladnúť, aby tvarohová náplň stuhla. Môžete servírovať.
Dobrý tip cukrárky Veroniky Kollárovej
Ak použijete formu (24 cm), časť cesta vám môže ostať. Zamrazte ho – zíde sa vám pri budúcom pečení. Alebo koláč upečte na klasickom veľkom plechu.