Reklama

OVOCNÉ GUĽKY zo zemiakového aj tvarohového cesta: Využite čučoriedky, maliny i slivky!

Guľky s čučoriedkami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Jedna z najobľúbenejších dobrôt našej tradičnej kuchyne! Guľky naplňte sezónnym ovocím, alebo polejte výbornou omáčkou.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLIVKÁČE na víkend: Úplne obyčajné koláče s obľúbeným ovocím

    Aké cesto použiť na guľky?

    • Zemiakové: z varených a postrúhaných zemiakov uvarených v šupke. Najlepšie ak ich necháte dobre vychladnúť až potom strúhate do cesta. Je pevné a hutné a výborné sú z neho aj šúľance.
    • Tvarohové: je dobré použiť jemný hrudkovitý tvaroh, prípadne ricottu. Cesto je jemnejšie a ovocie môžete doň zabaliť, alebo samotné uvarené guľky polejte ovocnou omáčkou alebo posypte obľúbenou posýpkou.
    • Odpaľované: cesto z akého pripravujete veterníky, len o niečo hustejšie, aby sa dalo vyvaľkať a naplniť ovocím. Potom guľky uvarte podobne ako zemiakové alebo tvarohové.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Slivkové guľky zo zemiakového cesta patria k prázdninám

      Tvarohové guľky s pečenými sivkami

      30 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT + NAPUČANIE, VARENIE 10 MINÚT + PEČENIE SLIVIEK

       

      POTREBUJETE: 

      Na pečený džem:

      • 2 kg prepolených sliviek
      • 3 lyžice octu 
      • 400 g kryštálového cukru 
      • pol lyžičky mletej škorice

      Na cesto:

      • 2 žĺtky
      • 60 g masla + 50 g na poliatie
      • 1 celé vajce
      • 200 g mäkkého tvarohu
      • štipka soli
      • 1 balíček kypriaceho prášku 
      • ryžová krupica podľa potreby 
      • mascarpone alebo šľahačka na podávanie

       

      POSTUP: 

      1. Upečte slivkový džem: 2 kg prepolených sliviek rozložte na vysoký plech, pokvapkajte octom a pri teplote 250 °C pečte 25 minút. Potom posypte 200 g kryštálového cukru a bez miešania pečte 15 minút. Dosypte ďalších 200 g cukru a pečte ďalších 15 minút.
      2. Ak slivky pustili veľa šťavy, nechajte ich v rúre o 10 minút dlhšie. Pridajte pol lyžičky mletej škorice, rozmixujte a horúci džem plňte do menších zaváracích pohárov. Uzatvorte, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
      3. Na cesto vymiešajte 2 žĺtky so 60 g masla, pridajte celé vajce, 200 g mäkkého tvarohu, štipku soli,  balíček kypriaceho prášku a podľa potreby postupne primiešavajte ryžovú krupicu. Keď vznikne tvarovateľná hmota, nechajte ju 15 minút v miske odpočinúť, aby krupica trocha „napučala“.
      4.  Tvarujte guľky a vhoďte ich do väčšieho hrnca s vriacou, mierne osolenou vodou. Na miernom ohni ich varte, kým nevyplávajú na povrch.

      5. Uvarené guľky hneď sceďte, preložte do misy, polejte asi 50 g rozpusteného masla, aby sa nezlepili. Podávajte v miskách poliate teplým pečeným džemom, môžete pridať ešte lyžičku mascarpone alebo šľahačku a dozdobiť citrónovou bazalkou.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Čučoriedky sú SUPERPOTRAVINA: Bojujú proti zápalom aj vysokému cholesterolu!
        Zdroj: NMH

        Zdroj: Shutterstock

        Guľky s čučoriedkami.

        Čučoriedkové guľky

        Asi 20 kusov, príprava 30 minút, varenie 10 minút

         

        POTREBUJETE:

        Na cesto: 

        • 800 g zemiakov uvarených v šupke
        • 250 - 300 g polohrubej múky
        • štipka soli
        • 1 vajce

        Na plnenie:

        • 400 - 500 g čučoriedok
        • 2 lyžice kryštálového cukru

        Na poliatie:

        • maslo
        • práškový cukor
        • mletý mak , orechy alebo tvaroh (nemusí byť)

         

        POSTUP:

        1. Uvarené a vychladnuté zemiaky ošúpte a postrúhajte najemno.  Pridajte múku, troška soli a vajce. Vyypracujte jemné nelepivé cesto. Podľa potreby pridajte trocha múky.
        2. Rozvaľkajte ho na tenko a nakrájajte na štvorce (asi 20 štvorcov). Na ne do stredu poukladajte umyté a osušené čučoriedky a nasypte po pol lyžičke cukru.
        3. Protiľahlé rožteky štvorcov spojte a zľahka vytvarujte guľky. Z cesto môžete vykrojiť aj väčšie kolieska a naplniť ich.
        4. Vložte ich do veľkého hrnca s mierne osolenou vodou a varte  8 - 10 minút kým nevyplávajú navrch. Povarte ešte asi minútu.
        5. Sceďte, preložte do väčšej misy, polejte  dobre maslom a posypte cukrom, prípadne ešte makom, orechmi alebo tvarohom. 
           

        Dobrá rada: Ak vám ostane z cesta, urobte z neho šúľance a dajte variť spolu s guľkami.


         

        Tvarohové guľky s malinovou omáčkou

        10-12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

        Potrebujete:

        • 180 g hrudkovitého tvarohu
        • 250 g ricotty
        • 125 g kukuričnej múky
        • 50 g polohrubej múky
        • 2 lyžice práškového cukru
        • 1 vajce
        • 300 g mrazených malín
        • 2 lyžice medu
        • voda
        • soľ
        • čerstvé maliny a jahody na ozdobu

        POSTUP:

        1. V miske zmiešajte tvaroh, ricottu, obe múky, cukor a štipku soli. Pridajte vajce a dobre premiešajte. Z hmoty tvarujte guľky – ak treba, pridajte trocha múky, ale neprežeňte to. Inak budú guľky zbytočne tuhé.
        2. Guľky varte v osolenej vriacej vode približne 10-12 minút na strednom plameni. Občas premiešajte, aby sa neprilepili na dno. Uvarené guľky vyberte, nechajte odkvapkať a vychladnúť (chutia tak lepšie ako úplne
          horúce).
        3. Zatiaľ pripravte omáčku: Maliny, med a vodu (125 ml) dajte variť na mierny plameň. Potom zmes prepasírujte cez sitko. Vráťte do kastróla a varte na miernom plameni – omáčku tak zredukujete na polovicu. Trvá to
          asi 10 minút
        4. Guľky na tanieri ozdobte čerstvými malinami, jahodami a polejte trochu vychladnutou omáčkou. 

        Recept pripravila food blogerka Monika Kóňová

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!