Reklama

Najlepšie ZEMIAKOVÉ ŠÚĽANCE: Sladké, slané ako od mamičky!

Šúľance s makom a orechmi

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama

Vyskúšajte náš základný recept, alebo ten od farmárky. Určite si pochutíte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Malinový cheesecake:Ľahký koláč s tvarohom a malinami.

    ZÁKLADNÝ RECEPT NA  ŠÚĽANCE

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Domáce šúľance s makom ako od babičky.

    • 600 g zemiakov uvarených v šupke
    • 150 g polohrubej múky
    • 100 g hrubej múky
    • 2 žĺtky
    • maslo na poliatie
    • soľ

    POSTUP:

    1. Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a  žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.
    2. Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.
    3. Keď šúľance vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejejte maslom a premiešajte. 

    NÁŠ TIP: Šúľance môžete podávať posypané tvarohom, orechmi, mletým makom a práškovým cukrom, prípadne poliate medom.  Chutia aj naslano, opečené na masti, posypané opraženou cibuľou a slaninou alebo s opečenými hubami...

    Na ďalšej strane recept na hubové šúľance >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Super kuchynské vychytávky ZUZANY VAČKOVEJ - teaser

      HUBOVÉ ŠÚĽANCE

      POTREBUJETE:

      • 500 g šúľancov (podľa základného receptu)
      • 500 g zmesi húb (hliva ustricovitá, šampiňóny, kuriatka, dubáky...)
      • 1  malá šalotka
      • 2 strúčiky cesnaku
      • soľ, korenie
      • maslo, olivový olej
      • za hrsť petržlenovej vňate

      POSTUP:

      1. Šúľance uvarte v osolenej vode, sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
      2. Šalotku pokrájajte na pásiky, dajte do panvice s rozohriatym maslom a restujte. Pridajte očistené, nakrájané huby, zvýšte plameň a sprudka ich osmažte. Potom vmiešajte nasekaný cesnak, osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu masla.
      3. Do hubovej zmesi zamiešajte uvarené šúľance a prehrejte. Pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a môžete podávať.

      Z toho istého cesta môžete pripraviť sladké šúľance posypané orechmi, nastrúhanou citrónovou kôrou, poliate maslom a pomarančovou šťavou.

      Na ďalšej strane nájdete recept na šúľance s praženicou>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Lenka Šóošová prezradila svoje kuchynské trapasy: Pozrite sa!

        ŠÚĽANCE S PRAŽENICOU

        2 PORCIE

        POTREBUJETE:

        • hotové šúľance podľa základného receptu
        • maslo
        • 3 vajcia
        • 1 lyžica nastrúhaného syra
        • opečená klobása
        • petržlenová vňať na posypanie
        • soľ, mleté čierne korenie

        POSTUP:

        1. Na masle pripravte z vajec redšiu praženicu. Primiešajte syr. Ochuťte soľou a korením.
        2. Premiešajte s teplými šúľancami a posypte kolieskami opečenej klobásy, prípadne slaniny.

        Na ďalšej strane nájdete recept na kapustové šúľance>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Urobte si domáce zavárané uhorky podľa babičky TEASER

          KAPUSTOVÉ ŠÚĽANCE

          2 PORCIE

          POTREBUJETE:

          • hotové šúľance podľa základného receptu
          • masť
          • 1 cibuľa
          • trocha rasce
          • za 4 hrste kyslej kapusty
          1. Cesto pripravte podľa základného receptu.
          2. V kastróle opečte na masti nakrájanú cibuľu, pridajte rascu a kyslú kapustu. Namiesto masti môžete najskôr opiecť slaninku a potom ňou posypať šúľance.

          Na ďalšej strane recept na farmárkine šúľance>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Kysnuté makové koláče: Od farmárky Gabiky z Jarnej

            MAKOVÉ I ORECHOVÉ

            Podľa receptu "makovej" farmárky z Jarnej - Gabriely Čechovičovej. 

            MAMINE ŠÚĽANCE S MAKOM I ORECHMI

            5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 MINÚTY

            POTREBUJETE:

            • 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
            • 2 štipky soli
            • 1 vajce
            • 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
            • mletý modrý mak alebo mleté orechy, práškový cukor a maslo na podávanie

            POSTUP:

            • Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
            • Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
            • Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom.

            Čítajte tiež: