Najlepšie ZEMIAKOVÉ ŠÚĽANCE: Sladké, slané ako od mamičky!
18. 8. 2022, 19:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:28)

Zdroj: MATEJ KALINA
Vyskúšajte náš základný recept, alebo ten od farmárky. Určite si pochutíte!
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku

ZÁKLADNÝ RECEPT NA ŠÚĽANCE
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Domáce šúľance s makom ako od babičky.
- 600 g zemiakov uvarených v šupke
- 150 g polohrubej múky
- 100 g hrubej múky
- 2 žĺtky
- maslo na poliatie
- soľ
POSTUP:
- Uvarené zemiaky ošúpte, nechajte vychladiť a najemno postrúhajte. Pridajte obidva druhy múky a žĺtky, mierne osoľte a vypracujte cesto. Rozdeľte ho približne na 15 rovnakých častí.
- Vytvarujte z nich dlhšie šúľky, ktoré pokrájajte na rovnaké časti. Z každej časti na pomúčenej doske dlaňou vyšúľajte šúľanec. Postupne, asi v troch dávkach, ich vložte do vriacej osolenej vody a opatrne premiešajte.
- Keď šúľance vyplávajú na povrch, vyberte ich sitkom alebo dierovanou varechou, polejejte maslom a premiešajte.
NÁŠ TIP: Šúľance môžete podávať posypané tvarohom, orechmi, mletým makom a práškovým cukrom, prípadne poliate medom. Chutia aj naslano, opečené na masti, posypané opraženou cibuľou a slaninou alebo s opečenými hubami...
Na ďalšej strane recept na hubové šúľance >>>

HUBOVÉ ŠÚĽANCE
POTREBUJETE:
- 500 g šúľancov (podľa základného receptu)
- 500 g zmesi húb (hliva ustricovitá, šampiňóny, kuriatka, dubáky...)
- 1 malá šalotka
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie
- maslo, olivový olej
- za hrsť petržlenovej vňate
POSTUP:
- Šúľance uvarte v osolenej vode, sceďte a pokvapkajte olivovým olejom.
- Šalotku pokrájajte na pásiky, dajte do panvice s rozohriatym maslom a restujte. Pridajte očistené, nakrájané huby, zvýšte plameň a sprudka ich osmažte. Potom vmiešajte nasekaný cesnak, osoľte, okoreňte a pridajte lyžicu masla.
- Do hubovej zmesi zamiešajte uvarené šúľance a prehrejte. Pridajte za hrsť nasekanej petržlenovej vňate a môžete podávať.
Z toho istého cesta môžete pripraviť sladké šúľance posypané orechmi, nastrúhanou citrónovou kôrou, poliate maslom a pomarančovou šťavou.
Na ďalšej strane nájdete recept na šúľance s praženicou>>

ŠÚĽANCE S PRAŽENICOU
2 PORCIE
POTREBUJETE:
- hotové šúľance podľa základného receptu
- maslo
- 3 vajcia
- 1 lyžica nastrúhaného syra
- opečená klobása
- petržlenová vňať na posypanie
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na masle pripravte z vajec redšiu praženicu. Primiešajte syr. Ochuťte soľou a korením.
- Premiešajte s teplými šúľancami a posypte kolieskami opečenej klobásy, prípadne slaniny.
Na ďalšej strane nájdete recept na kapustové šúľance>>

KAPUSTOVÉ ŠÚĽANCE
2 PORCIE
POTREBUJETE:
- hotové šúľance podľa základného receptu
- masť
- 1 cibuľa
- trocha rasce
- za 4 hrste kyslej kapusty
- Cesto pripravte podľa základného receptu.
- V kastróle opečte na masti nakrájanú cibuľu, pridajte rascu a kyslú kapustu. Namiesto masti môžete najskôr opiecť slaninku a potom ňou posypať šúľance.
Na ďalšej strane recept na farmárkine šúľance>>

MAKOVÉ I ORECHOVÉ
Podľa receptu "makovej" farmárky z Jarnej - Gabriely Čechovičovej.
MAMINE ŠÚĽANCE S MAKOM I ORECHMI
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 4 MINÚTY
POTREBUJETE:
- 500 g zemiakov (uvarených v šupe)
- 2 štipky soli
- 1 vajce
- 140 g hrubej múky (alebo čo najmenej)
- mletý modrý mak alebo mleté orechy, práškový cukor a maslo na podávanie
POSTUP:
- Vychladnuté zemiaky ošúpte, pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nastrúhajte. Pridajte soľ, vajce, múku a vypracujte hladké cesto.
- Z cesta vytvarujte hrubší šúľok a nakrájajte ho na tenké plátky. V dlaniach z nich formujte šúľance a ukladajte ich na utierku alebo trochu pomúčenú dosku. Potom ich dajte variť do mierne osolenej vriacej vody, kým nevyplávajú.
- Uvarené šúľance vyberte dierkovanou naberačkou alebo cedidlom a nechajte odkvapkať. Ešte teplé ich posypte makom zmiešaným s cukrom a polejte rozpusteným maslom.
Čítajte tiež: