Chrumkavé a šťavnaté SLIVKOVÉ CESTENICE z Myjavy: RECEPT babky známeho speváka!
1. 8. 2024, 9:31 (aktualizované: 1. 8. 2024, 9:32)

Zdroj: Archív A.P.
Oblížete si všetky prsty! Ak máte doma slivky, neváhajte ani sekundu...
Zdroj: https://www.instagram.com/p/CGwlPiknnpy/
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
„Jednoduché, no božské koláčiky z myjavských kopaníc, kraja slivkových sadov, nám babička piekla celú sezónu. Voňali rozprávkovo a zvrchu neuveriteľne chrumkali,“ zaspomínal si pre Dobré jedlo Adam Pavlovčin alias Adonxs.
„... moja starká bola mimoriadne obetavá a starostlivá žena. Najradšej nás, všetky svoje vnúčatá, mala pri sebe a od rána do večera nám vyvárala, vypekala rôzne dobroty. Od prázdninových cesteníc sme mali zamazané – starká vravievala, že zarýpané – celé ruky aj ústa. Milujem túto spomienku," dodáva Adam. Hneď, ako nám Adam poslal foto ich domácich cesteníc, slinky nám v Dobrom jedle tiekli prúdom...

Zdroj: NMH
Zdroj: Laura Witteková
Slivkové cestenice od starkej.
Slivkové cestenice
ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 350 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
- 250 g zmäknutého masla
- 225 ml kyslej smotany
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- štipka soli
- 50 sliviek na plnenie
- 1 vajce na potretie
POSTUP:
- Všetky suroviny na cesto dobre zmiešajte a vypracujte tak, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 2 – 3 mm a na polovicu uložte vedľa seba odkôstkované slivky – okraje nechajte voľné.
- Slivky prikryte pretŕčajúcim cestom a rozkrájajte na obdĺžniky – cestenice. Okraje dobre pritlačte, aby z nich nevytiekla slivková šťava, a preložte do vymasteného plechu tesne jednu k druhej.
- Cestenice potrite rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C pečte 20 – 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!