Reklama

Chrumkavé a šťavnaté SLIVKOVÉ CESTENICE z Myjavy: RECEPT babky známeho speváka!

Cestenice, ktoré upiekli u Adama doma. Chrumkavé a šťavnaté zároveň. Mňam!

Zdroj: Archív A.P.

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Oblížete si všetky prsty! Ak máte doma slivky, neváhajte ani sekundu...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáci SLIVKOVÝ LEKVÁR bez chémie aj cukru si zamilujete
    Zdroj: NMH

    Jednoduché, no božské koláčiky z myjavských kopaníc, kraja slivkových sadov, nám babička piekla celú sezónu. Voňali rozprávkovo a zvrchu neuveriteľne chrumkali,“ zaspomínal si pre Dobré jedlo Adam Pavlovčin alias Adonxs.

    „... moja starká bola mimoriadne obetavá a starostlivá žena. Najradšej nás, všetky svoje vnúčatá, mala pri sebe a od rána do večera nám vyvárala, vypekala rôzne dobroty. Od prázdninových cesteníc sme mali zamazané – starká vravievala, že zarýpané – celé ruky aj ústa. Milujem túto spomienku," dodáva Adam. Hneď, ako nám Adam poslal foto ich domácich cesteníc, slinky nám v Dobrom jedle tiekli prúdom...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poznáte REZANCE Z LOKŠÍ? Zdedený recept po Kristíninej babke nemá chybu!
      Zdroj: NMH

      Zdroj: Laura Witteková

      Slivkové cestenice od starkej.

      Slivkové cestenice

      ZA PLECH, PRÍPRAVA 30 MINÚT,  PEČENIE 30 MINÚT

      Potrebujete:

      • 350 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
      • 250 g zmäknutého masla
      • 225 ml kyslej smotany
      • 2 balíčky vanilkového cukru
      • 2 žĺtky
      • 1 lyžička sódy bikarbóny
      • štipka soli
      • 50 sliviek na plnenie
      • 1 vajce na potretie

      POSTUP:

      1. Všetky suroviny na cesto dobre zmiešajte a vypracujte tak, aby sa nelepilo. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na hrúbku 2 – 3 mm a na polovicu uložte vedľa seba odkôstkované slivky – okraje nechajte voľné.
      2. Slivky prikryte pretŕčajúcim cestom a rozkrájajte na obdĺžniky – cestenice. Okraje dobre pritlačte, aby z nich nevytiekla slivková šťava, a preložte do vymasteného plechu tesne jednu k druhej.
      3. Cestenice potrite rozšľahaným vajcom a v rúre vyhriatej na 180 – 200 °C pečte 20 – 30 minút do zlatista. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.