SLIVKÁČE na víkend: Úplne obyčajné koláče s obľúbeným ovocím
10. 8. 2024, 11:06
Slivky v týchto dobrotách hrajú naozaj prvé husle! A popri tom im asistuje čokoláda, orechy, karamel či chrumkavé cesto. No nádherne ladia aj s makom.
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slivkovo - maková bublanina so škoricou.
Zmrazte ich!
Podobne ako iné ovocie, aj slivky chutia najviac čerstvé. No pochutiť si na nich môžete v koláčoch aj po sezóne. Viete ich samozrejme zavariť alebo pripravte kvalitný a trvanlivý lekvár. No zásoby sliviek na koláče môžete uskladniť aj v mrazničke.
Slivky stačí umyť, osušiť, rozpoliť a odkôstkovať. Najprv ich poukladajte v jednej vrstve na plech alebo podnos a nechajte zmraziť. Potom ich v praktických porciách zabaľte do mikroténových vreciek a dajte do mrazničky. Slivkové polovičky sa tak nebudú lepiť jedna na druhú.
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová
Čokoládovo-orechový koláč so slivkami.
Čokoládovo-orechový koláč so slivkami
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
POTREBUJETE:
-
100 g horkej čokolády
-
85 g masla
-
3 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)
-
štipka soli
-
85 g prírodného kryštálového cukru
-
1 balíček vanilkového cukru
-
100 g mletých lieskových orieškov
-
7 sliviek
-
maslo a kakao na vymazanie formy
POSTUP:
-
Rúru predhrejte na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 20 cm vymažte maslom a vysypte kakaom.
-
Čokoládu s maslom roztopte vo vodnom kúpeli, odstavte z plameňa a nechajte trochu vychladnúť. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh a dajte nabok.
-
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľahajte do svetlej peny, vmiešajte roztopenú čokoládu s maslom, oriešky a nakoniec jemne aj sneh.
-
Cesto zarovnajte do pripravenej formy a poukladajte rozpolené slivky. Dajte piecť na 50-55 minút (vyskúšajte špajdľou). Nechajte vychladnúť.
Recept pripravila Karin Mitická
Slivková galetka
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT + CHLADENIE CESTA, PEČENIE 35 MINÚT
POTREBUJETE:
Na krehké cesto:
-
125 g studeného masla
-
100 g práškového cukru
-
štipka soli
-
250 g hladkej múky
-
2 žĺtky
-
2 lyžice studeného mlieka
Na náplň:
-
500 g sliviek
-
1 zarovnaná lyžica kukuričného škrobu
-
2 lyžice kryštálového cukru (prírodného)
-
1 lyžička mletej škorice
-
bielok na potretie cesta
POSTUP:
-
Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si veľký plech a papier na pečenie.
-
Na cesto zmiešajte pokrájané maslo s cukrom a so štipkou soli, pridajte múku a žĺtky. Keď sa zmes začne podobať na hrubú strúhanku, pridajte mlieko. Z cesta vyformujte guľu, ale nemieste ho príliš, aby zostalo krehké. Odložte ho do chladničky.
-
Na náplň pokrájajte slivky na tenké mesiačiky. Preložte do misy a pridajte škrob, cukor a škoricu. Premiešajte.
-
Cesto vyberte z chladničky a na papieri na pečenie vyvaľkajte do kruhu s priemerom asi 32 cm. Ak sa cesto lepí, valček na cesto pomúčte.
-
Na cesto dajte slivkovú náplň aj so vzniknutou šťavou, ale neukladajte ju až úplne k okrajom. Okraje zahnite a potrite bielkom. Dajte piecť asi na 35 minút, kým okraje nezhnednú.
Recept pripravila Krin Matická
Obrátený slivkový koláč
12 KUSOV, PRÍPRAVA 20 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 220 g hladkej múky
- štipka soli
- 200 g masla
- 1 žĺtok
Na obloženie:
- pol hrnčeka hnedého cukru
- 50 g masla
- 10-15 sliviek vykôstkovaných (množstvo záleží na veľkosti sliviek
- vanilková zmrzlina na podávanie
POSTUP:
- Pripravte cesto: Zmiešajte múku, soľ a maslo, aby sa tvorila mrvenička (pokojne použite robot s nožmi na sekanie).
- Do mrveničky pridajte žĺtok a vytvorte hladké cesto. Ak treba, pridajte 1-2 lyžice studenej vody.
- Cesto dajte medzi dva papiere na pečenie a rozvaľkajte, aby bolo asi o centimeter väčšie ako veľkosť panvice, v ktorej budete piecť. Potom dajte cesto na pol hodiny do chladničky.
- Do panvice (25 cm), ktorá môže ísť do rúry, nasypte cukor a nechajte ho rozpustiť na karamel. Odstavte, pridajte maslo a miešajte, aby sa spojilo s karamelom.
- Do karamelu veľmi opatrne poukladajte slivky rezom dole a čo najtesnejšie. Na ne rozložte vychladnuté cesto a jemne ho pritlačte – bez papiera na pečenie. Pretŕčajúce cesto ohnite do vnútra panvice. Navrchu cesta urobte dve-tri dierky, aby z koláča počas pečenia unikala para.
- Koláč pečte dozlata v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.
- Upečený koláč nechajte 10-15 minút chladiť a potom ho prikryte servírovacím tanierom. Rýchlym, ale veľmi opatrným pohybom panvicu otočte hore dnom a koláč vám vykĺzne na tanier. Podávajte ho s kopčekom dobrej vanilkovej zmrzliny.