objednať časopis
všetky kategórie

Nádhernú kávovo-čokoládovú dobrotu od cukrárky Veroniky Bušovej musíte upiecť, aj keby kamene padali.

Kávová torta s pekanovou mrveničkou a so zrkadlovou polevou

Kávovo-čokoládová torta.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 90 MINÚT

Potrebujete:

Na korpus:

  • 8 vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g pekanových orechov (najemno zomletých)
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • štipku soli 

Na kávový krém:

  • 80 g Zlatého klasu
  • 4 žĺtky
  • 500 ml mlieka
  • 80 g kávových zŕn (alebo 20 g instantnej kávy)
  • 210 g trstinového cukru
  • 500 g masla 

Na mrveničku:

  • 80 g polohrubej múky
  • 80 g mletých pekanových orechov
  • 80 g trstinového cukru
  • štipku soli
  • 60 g studeného maslo 

Na zrkadlovú polevu:

  • 100 g vody
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g medu
  • 110 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 14 g plátkovej želatíny
  • 160 g horkej čokolády (70 % kakaa)

Na pusinky:

  • 150 g bielkov
  • 180 g práškového cukru
  • 3 lyžičky mletej kávy kávové zrná a pekanové orechy v karameli na ozdobu  
DIÓS TORTA
Čítajte viac
Čokoholici, zbystrite pozornosť: Diós TORTA vám učaruje, tu máte RECEPT

POSTUP

  1. Najprv pripravte korpus: Bielky vyšľahajte so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, po troškách pridávajte cukor a vyšľahajte tuhý, lesklý sneh. Žĺtky rozmiešajte a pár ťahmi stierkou ich opatrne primiešajte do snehu. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a mleté pekanové orechy. Jemne spojte, aby cesto nestratilo objem. Vlejte ho do formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 160 °C približne 1 hodinu.
  2. Urobte kávový krém: Zlatý klas dohladka rozmiešajte s cukrom, so žĺtkami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko dajte do hrnca zovrieť spolu s kávou. Ak použijete zrná, nechajte ich najprv lúhovať 30 minút v horúcom mlieku a potom preceďte. Keď použijete instantnú kávu, rozpustite ju v horúcom mlieku a hneď pokračujte v príprave. Do mlieka prilejte pripravenú zmes a uvarte hustý puding. Prelejte ho do misky, prikryte fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť. Potom puding rozmiešajte dohladka. Maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu primiešavajte puding.
  3. Pripravte mrveničku: Všetky prísady zmiešajte a roztrúste na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 10 minút dochrumkava. Upečenú mrveničku rozmrvte.
  4. Tortový korpus vyrežte z formy. Pozdĺžne ho rozrežte na tri pláty. Prvý plát rovnomerne natrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte druhým plátom, opatrne pritlačte, potrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte tretím plátom, pritlačte a opäť potrite krémom. Krémom nakoniec potrite aj boky torty a stierkou uhlaďte. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.
  5. Urobte zrkadlovú polevu: Do hrnca dajte rozpustiť cukor, med, vodu a kondenzované mlieko. Želatínu dajte napučať do studenej vody. Napučanú a vyžmýkanú ju potom pridajte k teplej, nie však horúcej zmesi a rozmiešajte. Nalejte na nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a tyčovým mixérom rozmiešajte do hladka. Pripravte plech s mriežkou, aby mohla prebytočná poleva odtiecť a celú tortu polejte. Spodný okraj hneď ozdobte zvyšnou mrveničkou.
  6. Upečte pusinky: Bielky šľahajte pri strednej rýchlosti. Postupne pridávajte polovicu práškového cukru. Vyšľahajte lesklý a tuhý sneh. Druhú polovicu práškového cukru preosejte a primiešajte s kávou k snehu už ručne. Naplňte cukrárske vrecko s hladkou okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé pusinky s priemerom asi 1,5 cm. Sušte pri 110 °C približne 45 minút, kým sa nebudú dať odlepiť z papiera.
  7. Tortu opatrne preložte na podnos a ozdobte pusinkami, pekanovými orechmi v karameli a kávovými zrnami.

V GALÉRII si pozrite skvelé ČOKOLÁDOVÉ pečenie >>>

Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

Sladká výzva - nugátový cheesecake.
Čítajte viac
Do MAKOVO-NUGÁTOVÉHO CHEESECAKEKU ste sa zaľúbili: Tu je recept i fotky, ktoré ste nám poslali
Churros s čokoládovou omáčkou.
Čítajte viac
Španielske ŠIŠKY vás ohúria: Vyskúšajte si urobiť CHURROS s ČOKOLÁDOU
Dobré jedlo/Popradská
Čítajte viac
Neodolateľné DONUTY S KÁVOVOU POLEVOU sú to pravé jarné pokušenie!
„Hrušovské lepníky pečieme na slano aj na sladko už štvrté storočie, vlastne odkedy naši predkovia mali v dome takzvanú čiernu kuchyňu s kamennou pecou, v ktorej sa každú sobotu piekol chlieb. Keďže pec naň musela byť riadne vyhriata, no najmä deti boli už od rána hladné, nedočkavé, staré mamy najskôr hádzali do pece okrúhle koláče z chlebového cesta, lepníky, hotové za pár minút,“ vysvetľuje rodáčka z Hrušova Ruženka.
Čítajte viac
Slávne LEPNÍKY Z HRUŠOVA: Takto ĽAHKO si ich UPEČIETE DOMA, dostali sme RECEPT!
SLOVENSKÉ DOLKY
Čítajte viac
Slovenské DOLKY alebo americké PANCAKES? Máme RECEPT na obe
Laskonky
Čítajte viac
Oslavujete MDŽ? Pripravte MALÉ RETRO KOLÁČIKY ku káve!
Nepečená torta s mandarínkami.
Čítajte viac
Najznámejšia NEPEČENÁ TORTA: S kopou smotany, piškót a mandarínok!
Ak chcete mať korpusy
rovnaké, upečte ich v troch
formách a nemusíte ich
prerezávať.
Čítajte viac
Žiarivé KOLÁČE A TORTY upečiete ZO ZELENINY: Recepty s výbornou chuťou!
Kysnutý koláč s marhuľami.
Čítajte viac
Na KYSNUTÝ KOLÁČ s mrveničkou nedáme dopustiť! Miniete naň aj ovocie z kompótu
Šuhajdy
Čítajte viac
ČOKOLÁDOVÉ ŠUHAJDY A GUĽKY: Najlepšie aké ste kedy skúsili!
Makové rezy.
Čítajte viac
MAKOVÉ dezerty ako ich nepoznáte: Inšpirujte sa tými najkrajšími dobrotami!

Kategórie