Reklama

Neodolateľná TORTA cukrárky Veroniky Bušovej je PLNÁ KÁVY a ČOKOLÁDY

Čokoládová torta.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nádhernú kávovo-čokoládovú dobrotu od cukrárky Veroniky Bušovej musíte upiecť, aj keby kamene padali.

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Tak tento MARHUĽOVÝ KOLÁČ zmizne z plechu raz dva! TEASER

    Kávová torta s pekanovou mrveničkou a so zrkadlovou polevou

    12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 90 MINÚT

    Potrebujete:

    Na korpus:

    • 8 vajec
    • 100 g kryštálového cukru
    • 50 g pekanových orechov (najemno zomletých)
    • 50 g hladkej špaldovej múky
    • 1 lyžička kypriaceho prášku
    • štipku soli 

    Na kávový krém:

    • 80 g Zlatého klasu
    • 4 žĺtky
    • 500 ml mlieka
    • 80 g kávových zŕn (alebo 20 g instantnej kávy)
    • 210 g trstinového cukru
    • 500 g masla 

    Na mrveničku:

    • 80 g polohrubej múky
    • 80 g mletých pekanových orechov
    • 80 g trstinového cukru
    • štipku soli
    • 60 g studeného maslo 

    Na zrkadlovú polevu:

    • 100 g vody
    • 150 g kryštálového cukru
    • 150 g medu
    • 110 g sladeného kondenzovaného mlieka
    • 14 g plátkovej želatíny
    • 160 g horkej čokolády (70 % kakaa)

    Na pusinky:

    • 150 g bielkov
    • 180 g práškového cukru
    • 3 lyžičky mletej kávy kávové zrná a pekanové orechy v karameli na ozdobu  

    POSTUP

    1. Najprv pripravte korpus: Bielky vyšľahajte so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, po troškách pridávajte cukor a vyšľahajte tuhý, lesklý sneh. Žĺtky rozmiešajte a pár ťahmi stierkou ich opatrne primiešajte do snehu. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a mleté pekanové orechy. Jemne spojte, aby cesto nestratilo objem. Vlejte ho do formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 160 °C približne 1 hodinu.
    2. Urobte kávový krém: Zlatý klas dohladka rozmiešajte s cukrom, so žĺtkami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko dajte do hrnca zovrieť spolu s kávou. Ak použijete zrná, nechajte ich najprv lúhovať 30 minút v horúcom mlieku a potom preceďte. Keď použijete instantnú kávu, rozpustite ju v horúcom mlieku a hneď pokračujte v príprave. Do mlieka prilejte pripravenú zmes a uvarte hustý puding. Prelejte ho do misky, prikryte fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť. Potom puding rozmiešajte dohladka. Maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu primiešavajte puding.
    3. Pripravte mrveničku: Všetky prísady zmiešajte a roztrúste na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 10 minút dochrumkava. Upečenú mrveničku rozmrvte.
    4. Tortový korpus vyrežte z formy. Pozdĺžne ho rozrežte na tri pláty. Prvý plát rovnomerne natrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte druhým plátom, opatrne pritlačte, potrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte tretím plátom, pritlačte a opäť potrite krémom. Krémom nakoniec potrite aj boky torty a stierkou uhlaďte. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.
    5. Urobte zrkadlovú polevu: Do hrnca dajte rozpustiť cukor, med, vodu a kondenzované mlieko. Želatínu dajte napučať do studenej vody. Napučanú a vyžmýkanú ju potom pridajte k teplej, nie však horúcej zmesi a rozmiešajte. Nalejte na nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a tyčovým mixérom rozmiešajte do hladka. Pripravte plech s mriežkou, aby mohla prebytočná poleva odtiecť a celú tortu polejte. Spodný okraj hneď ozdobte zvyšnou mrveničkou.
    6. Upečte pusinky: Bielky šľahajte pri strednej rýchlosti. Postupne pridávajte polovicu práškového cukru. Vyšľahajte lesklý a tuhý sneh. Druhú polovicu práškového cukru preosejte a primiešajte s kávou k snehu už ručne. Naplňte cukrárske vrecko s hladkou okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé pusinky s priemerom asi 1,5 cm. Sušte pri 110 °C približne 45 minút, kým sa nebudú dať odlepiť z papiera.
    7. Tortu opatrne preložte na podnos a ozdobte pusinkami, pekanovými orechmi v karameli a kávovými zrnami.

    Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla:

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.