Neodolateľná TORTA cukrárky Veroniky Bušovej je PLNÁ KÁVY a ČOKOLÁDY
11. 3. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Nádhernú kávovo-čokoládovú dobrotu od cukrárky Veroniky Bušovej musíte upiecť, aj keby kamene padali.
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Marek Bartoš/Gurmet
Galéria k článku
33 fotografiíPrejsť do galérie
Kávová torta s pekanovou mrveničkou a so zrkadlovou polevou
12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 90 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 8 vajec
- 100 g kryštálového cukru
- 50 g pekanových orechov (najemno zomletých)
- 50 g hladkej špaldovej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku
- štipku soli
Na kávový krém:
- 80 g Zlatého klasu
- 4 žĺtky
- 500 ml mlieka
- 80 g kávových zŕn (alebo 20 g instantnej kávy)
- 210 g trstinového cukru
- 500 g masla
Na mrveničku:
- 80 g polohrubej múky
- 80 g mletých pekanových orechov
- 80 g trstinového cukru
- štipku soli
- 60 g studeného maslo
Na zrkadlovú polevu:
- 100 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g medu
- 110 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 14 g plátkovej želatíny
- 160 g horkej čokolády (70 % kakaa)
Na pusinky:
- 150 g bielkov
- 180 g práškového cukru
- 3 lyžičky mletej kávy kávové zrná a pekanové orechy v karameli na ozdobu
POSTUP
- Najprv pripravte korpus: Bielky vyšľahajte so štipkou soli. Keď sa začne tvoriť pena, po troškách pridávajte cukor a vyšľahajte tuhý, lesklý sneh. Žĺtky rozmiešajte a pár ťahmi stierkou ich opatrne primiešajte do snehu. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva a mleté pekanové orechy. Jemne spojte, aby cesto nestratilo objem. Vlejte ho do formy (20 cm) vystlanej papierom na pečenie a pečte pri 160 °C približne 1 hodinu.
- Urobte kávový krém: Zlatý klas dohladka rozmiešajte s cukrom, so žĺtkami a s trochou mlieka. Zvyšné mlieko dajte do hrnca zovrieť spolu s kávou. Ak použijete zrná, nechajte ich najprv lúhovať 30 minút v horúcom mlieku a potom preceďte. Keď použijete instantnú kávu, rozpustite ju v horúcom mlieku a hneď pokračujte v príprave. Do mlieka prilejte pripravenú zmes a uvarte hustý puding. Prelejte ho do misky, prikryte fóliou, aby sa nevytvorila kožka, a nechajte vychladnúť. Potom puding rozmiešajte dohladka. Maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu primiešavajte puding.
- Pripravte mrveničku: Všetky prísady zmiešajte a roztrúste na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C približne 10 minút dochrumkava. Upečenú mrveničku rozmrvte.
- Tortový korpus vyrežte z formy. Pozdĺžne ho rozrežte na tri pláty. Prvý plát rovnomerne natrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte druhým plátom, opatrne pritlačte, potrite krémom a posypte mrveničkou. Prikryte tretím plátom, pritlačte a opäť potrite krémom. Krémom nakoniec potrite aj boky torty a stierkou uhlaďte. Nechajte cez noc stuhnúť v chladničke.
- Urobte zrkadlovú polevu: Do hrnca dajte rozpustiť cukor, med, vodu a kondenzované mlieko. Želatínu dajte napučať do studenej vody. Napučanú a vyžmýkanú ju potom pridajte k teplej, nie však horúcej zmesi a rozmiešajte. Nalejte na nasekanú čokoládu, nechajte minútu postáť a tyčovým mixérom rozmiešajte do hladka. Pripravte plech s mriežkou, aby mohla prebytočná poleva odtiecť a celú tortu polejte. Spodný okraj hneď ozdobte zvyšnou mrveničkou.
- Upečte pusinky: Bielky šľahajte pri strednej rýchlosti. Postupne pridávajte polovicu práškového cukru. Vyšľahajte lesklý a tuhý sneh. Druhú polovicu práškového cukru preosejte a primiešajte s kávou k snehu už ručne. Naplňte cukrárske vrecko s hladkou okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie striekajte malé pusinky s priemerom asi 1,5 cm. Sušte pri 110 °C približne 45 minút, kým sa nebudú dať odlepiť z papiera.
- Tortu opatrne preložte na podnos a ozdobte pusinkami, pekanovými orechmi v karameli a kávovými zrnami.
Vyskúšajte viac receptov z Dobrého jedla: