Reklama

FAŠIANGOVÝ OBED z Kopaníc: Myjavský kanón, plnený pupok aj koleno!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FAŠIANGOVÝ OBED z Kopaníc: Myjavský kanón, plnený pupok aj koleno!
    Reklama

    Túto skvelú hostinu pripravili Rasťo Viskup s manželkou a na všetky pochúťky nám dali aj recepty. Vyskúšajte, kým nezačne pôst.

    Vitajte Na nátoni!

    Rasťo Viskup nás s manželkou Adelou privítali v malebnom domčeku v Starej Myjave, kde sa o pár metrov ďalej ona privydala a on vyrastal. Cez pootvorené dvere nás dnu vtiahla vôňa pečeného mäsa, ktoré domáci pripravili na fašiangový stôl.

    Vyučený sklenár a bývalá učiteľka a folkloristka sa pred trinástimi rokmi rozhodli, že na základoch chalupy Rasťovej prababky postavia obchod s vínom Na nátoni. Tak sa na myjavských kopaniciach nazýva pľac medzi chalupou a stodolou, kde sa mlátilo obilie alebo spracúvalo drevo. Oni v ňom chceli robiť ochutnávky kvalitných slovenských vín. No dobre mienený nápad sa napokon neujal, a tak komorný priestor s kuchyňou preonačili na reštauráciu, ktorá je otvorená len na objednávku. Jej súčasťou je pivnička s najonakvejšími vínami zo známych oblastí Francúzska, Talianska, Španielska, Nemecka i Rakúska, ktoré sami dovážajú. „Obaja sme si opásali fertuchy a pustili sme sa naplno do varenia, ktoré nás oboch bavilo a baví dodnes.“

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Vaše prvé ŠIŠKY: Pripravte ich bez vaľkania podľa postupu!

      Z kvalitného mäsa

      „Najskôr sme tu robili menšie rodinné oslavy, potom sme mávali otvorené cez predĺžený víkend,“ povie Rasťo. „Hľadali sme aj ďalšie možnosti, ako to tu udržať pri živote, začali sme spolupracovať s firmou Svaman a tak vznikol projekt Vyzrete mäso. Pod týmto názvom chodíme aj s food truckom po západnom Slovensku na festivaly, súkromné párty, firemné udalosti, svadby.“

      Kvalitné vyzreté mäso, ale aj vína, syry a kávu si budete môcť kúpiť tiež na ich e-shope. Na nátoni okrem toho funguje ako reštaurácia, ktorú si treba vopred rezervovať. A niekoľkokrát do roka v nej Adela s Rasťom pripravujú sezónne degustačné menu z lokálnych surovín a zo zahraničných vín. Vyberte si niektorý z februárových termínov nanatoni.sk a ochutnajte!

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Fantastické HUBOVÉ RIZOTO: Recept Michala Konráda je TOP!
        Zdroj: NMH

        Terina z údeného kolena so zelerovou remuládou

        6 až 8 porcií, príprava 30 minút + chladenie, varenie 2,5 hodiny

        POTREBUJETE:

        • 1 údené koleno
        • 2 bobkové listy
        • po 4 zrniečka celého čierneho a nového korenia
        • vývar z kolena (asi pol litra)
        • 2 lyžice malinového octu
        • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
        • soľ, mleté čierne korenie
        • 6 plátkov želatíny

        Na remuládu:

        • 1 zeler
        • 1 mrkva
        • šťava z 1 citróna
        • 3 lyžice menších kapár
        • 2 až 3 lyžice majonézy
        • soľ, mleté čierne korenie
        • nasekaná petržlenová vňať

        POSTUP:

        1. Koleno varte asi 2 a pol hodiny domäkka vo vode spolu s bobkovým listom a korením
        2. Mäso rozoberte, očistite od mastných častí, preceďte vývar, ochuťte malinovým octom, soľou a korením. Primiešajte napučanú želatínu – na pol litra vývaru 6 plátkov.
        3. Do pripravenej hranatej misy vy­stlanej potravinovou fóliou dajte kúsky mäsa, vňať a zalievajte vývarom so želatínou. Zmes dobre utlačte, zbytočnú tekutinu vytlačte a zlejte. Nechajte v chlade stuhnúť prikryté fóliou najlepšie do ďalšieho dňa. Potom terinu vyklopte a nakrájajte na plátky.
        4. Pripravte remuládu: Zeler očistite, nastrúhajte na hrubšie a krátko povarte v osolenej vode so šťavou z polovice citróna. Sceďte a vychlaďte. Mrkvu očistite, nastrúhajte a pridajte k zeleru spolu s kaparami a majonézou. Ochuťte petržlenovou vňaťou, citrónovou šťavou, soľou a korením.5. Terinu podávajte so zelerovou remuládou a čerstvým chlebíkom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          NAVARENÉ ZLATOU VAREŠKOU: Strapačky s kyslou kapustou máte hotové hneď!

          Plnený bravčový pupok s paprikovými zemiakmi nakyslo

          8 porcií, príprava 30 minút, pečenie 3,5 hodiny

          POTREBUJETE:

          • 2 kg bravčového pupku (prerastený bok)
          • 5 rožkov
          • 50 g varených gaštanov
          • 100 g masla
          • 3 vajcia
          • petržlenová vňať
          • soľ, mleté čierne korenie

          Na šalát:

          • 1 a pol kila šalátových zemiakov uvarených v šupke
          • 3 cibule
          • olej
          • mletá červená paprika
          • 300 až 500 ml zeleninového vývaru

          Na ochutenie:

          • ocot
          • cukor
          • soľ, mleté čierne korenie

          POSTUP:

          1. Pripravte plnku: Rožky nakrájajte na kocky, nakrájané gaštany opražte na masle. Výpekom zalejte rožky, premiešajte, pridajte vajcia vyšľahané na penu ochutené vňaťou, soľou, korením a premiešajte.
          2. V mäse urobte nožom kapsu, dajte do nej plnku a pečte na 150 °C prikryté, kým nie je mäso mäkké (asi 3 hodiny). Potom odokryté zapečte nachrumkavo pri 220 °C na pol hodiny.
          3. Pripravte šalát: Na oleji opražte cibuľu nakrájanú na kolieska. Keď zmäkne, pridajte papriku, zalejte vývarom a priveďte do varu. Podľa chuti pridajte ocot, cukor, soľ a korenie a znovu priveďte do varu. Asi po 5 minútach pridajte ošúpané zemiaky nakrájané na kolieska. Prehrejte a podávajte.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            U Kandráčovcov v kuchyni býva veselo! Pomáha aj dcérka Maruška

            Myjavské kanóny so žĺtkovým krémom

            12 kusov, príprava 30 minút, pečenie 15 minút

            POTREBUJETE:

            • 2 balenia lístkového cesta (Adela robí domáce)
            • 1 bielok

            Na krém:

            • 500 ml mlieka
            • 3 lyžice hladkej múky
            • 2 žĺtky
            • 1 vajce
            • 6 lyžíc kryštálového cukru
            • pol balíčka vanilkového cukru
            • 250 g masla
            • 2 cl rumu
            • práškový cukor na posypanie

            POSTUP:

            1. Jedno cesto rozvaľkajte na hrúbku 3 mm, vykrajujte z neho kolieska s priemerom 7 cm (spodné diely) a uložte na plech s papierom na pečenie. Druhé cesto rozvaľkajte na hrúbku 5 mm. Vykrojte rovnaké kolieska, ale s vykrojeným stredom 3 cm. Tie potom použijete ako „štuple“.
            2. Spodné diely potrite rozšľahaným bielkom a prilepte na ne vrchné diely. Potrite bielkom aj navrchu. Štuple poukladajte na plech medzi „kanóny“, potrite ich a pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 5 minút. Potom na 180 °C dopečte ďalších 10 minút doružova. Vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
            3. Pripravte krém: Rozmiešané mlieko s múkou priveďte do varu. Žĺtky s vajíčkom a oboma cukrami vymiešajte a pridajte do mlieka. Za stáleho miešania varte, kým hmota nebude hustá. Odstavte a nechajte vychladnúť. Maslo vymiešajte na penu a po lyžiciach primiešavajte žĺtkovú hmotu (mala by mať rovnakú teplotu ako maslo). Nakoniec pridajte rum.
            4. Krémom naplňte kanóny, navrchu ich ozdobte štupľami. Podávajte posypané práškovým cukrom.

            V Dobrom jedle vám ponúkame aj tieto recepty: