ŽIVÁNSKA PEČIENKA
Živánska pečienka
Zdroj: archív Dobré jedlo
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 100 MINÚT
Potrebujete:
- 6 plátkov bravčovej krkovičky (1,5 kg)
- plnotučná horčica
- 6 cibúľ (olúpaných)
- 5 väčších zemiakov (olúpaných)
- 6 strúčikov cesnaku
- 400 g oravskej slaniny v plátkoch
- soľ, mleté čierne korenie
- uhorky, čalamáda, kapusta, baranie rohy ako príloha
POSTUP:
- Väčší liatinový hrniec vysteľte zvnútra hrubším alobalom. Umyté a osušené mäso naklepte, potrite horčicou a posypte soľou a korením. Olúpané cibule a zemiaky nakrájajte na kolieska a cesnak na tenké plátky.
- Na dno hrnca rozložte tretinu plátkov slaniny, dva kusy mäsa, tretinu cesnaku, cibule a zemiakov. Takto vytvorte ešte dve vrstvy. Zakryte pokrievkou a zabaľte hornú časť hrnca do alobalu.
- V pahrebe vytvorte priehlbinu tak, aby do nej vošiel takmer celý hrniec. Zahrňte pahrebou a nechajte piecť 1 hodinu 20 minút. Po upečení opatrne vyberte, nechajte približne 15 minúť postáť a podávajte s uhorkami, čalamádou, kapustou alebo baraními rohmi
Viac chutnej inšpirácie k posedeniu pri pahrebe je v našej galérii TU!
Máme pre vás aj ďalšie recepty:
- Recept na LEČO 5x inak: Ktoré vám zachutí najviac?
- Jednoduché a božsky dobré! Tradičný RECEPT NA LEKVÁROVÉ PERKY BEZ ZEMIAKOV milujeme
- Domáca FOCACCIA: RECEPT, ktorý vám prinesie vôňu Talianska
- Marhuľový POSÚCH S MRVENIČKOU: Generáciami overený RECEPT
- Veggie GRILOVAČKA: Vyskúšajte tieto CHUTNÉ ŠPÍZY! Mäso vám vôbec netreba