Reklama

Extra CHUTNÁ GRILOVAČKA: Tieto špecialitky určite vyskúšajte!

Hamburger

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Už ste grilovali králičie mäso, chlebové placky, pstruha na kapuste, či ananás? Najvyšší čas vyskúšať... Neobanujete!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Najlepšia nedeľná klasika - chutné kurča s plnkou od mamy

    KRÁLIČÍ BURGER SO SLANINOU, SYROM A S HORČICOVOU OMÁČKOU

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 500 g králičieho mäsa
    • 125 g bravčovej slaniny
    • pár lístkov saturejky
    • 4 plátky údeného syra
    • 8-12 plátkov slaniny
    • 4 obľúbené žemle
    • 150 g majonézy alebo plnotučného jogurtu
    • 1-2 lyžice hrubozrnnej horčice
    • med podľa chuti
    • pár šalátových listov";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej

    POSTUP:

    1. Studené králičie mäso striedavo pomeľte s kúskami bravčovej slaniny a pár lístkami saturejky. Zmes premieste a vypracujte 4 rovnako veľké fašírky. Do stredu každej urobte z jednej strany priehlbinu. Vďaka tomu fašírky pri opekaní „nenapučia“. Dbajte na to, aby mäso zostalo počas spracovania studené, keďže obsahuje voľnú slaninu, ktorá nesmie začať uvoľňovať tuk.
    2. Fašírky osoľte, okoreňte a opečte na grile alebo grilovacej panvici z oboch strán (spolu to môže trvať okolo 10 minút), ku koncu mäso prikryte plátkom syra. Zo začiatku opekania mäso k panvici alebo ku grilu pritlačte. Plátky slaniny krátko opečte z oboch strán.
    3. Žemle rozkrojte, z vnútornej strany ich opečte na tuku, bohato potrite omáčkou z majonézy alebo jogurtu, horčice a medu a vložte medzi ne mäso so syrom, slaninu a šalátové listy.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Michaela Čobejová: Pripravila nám bryndzové pirohy!

      Grilované chlebové placky

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT PLUS MARINOVANIE , OPEKANIE 20 MINÚT

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Plnené chlebové placky pripravil náš šéfkuchár Ľuboš Mego. Chutia výborne aj samy, jemne posolené potreté bylinkovým maslom alebo s hummusom.

      POTREBUJETE:

      • 180 ml mlieka
      • 50 g masla
      • 300 g hladkej múky (môžete kombinovať s celozrnnou)
      • pol lyžičky soli

      Na plnenie:

      • 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože
      • 1 lyžica červenej mletej papriky
      • 1 lyžica mletej rasce (ideálne rímskej)
      • pol lyžičky mletej čili papriky
      • 1 lyžička sušeného oregana
      • 1 lyžička sušeného tymianu
      • pol lyžičky citrónovej kôry
      • 1 lyžička soli
      • 1 lyžica olivového oleja + na potretie panvice
      • čerstvá zelenina podľa chuti (paradajky, uhorky, červená cibuľa, mladá kapusta)

      POSTUP:

      1. Kuracie prsia pozdĺžne prerežte a jemne naklepte cez igelitové vrecko.
      2. Mäso v mise premiešajte s mletou paprikou, rascou, čili, oreganom, tymianom, citrónovou kôrou, so soľou a s olivovým olejom. Prikryté nechajte marinovať aspoň hodinu.
      3. Maslo roztopte vo vlažnom mlieku. Zmiešajte s múkou a so soľou. Vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Zabalené vo fólii ho nechajte 20-30 minút odstáť.
      4. Odstáte cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3-5 mm.5. Placky potrite olejom a z každej strany opekajte na rozpálenej grilovacej panvici potretej olejom alebo na grile. Hotové placky prikryte kuchynskou utierkou.
      5. Opečte kuracie prsia. Vnútri by mali byť ešte jemne ružové a šťavnaté. Nakrájajte ich na tenké pásiky a spolu so zeleninou nimi naplňte teplé placky. Podávajte s jogurtovo-cesnakovým dipom.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Podcast Dobré jedlo pre Zdravie: Ako si kúpiť kvalitný olivový olej?

        Grilovaný pstruh na kyslej kapuste

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE A VARENIE 35 MINÚT

        Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

        Grilovaný pstruh na kyslej kapuste. Náš šéfkuchár Ľuboš ho podáva so zemiakovými guľkami plnenými sušenými slivkami.

        POTREBUJETE:

        • 4 pstruhy
        • sušený cesnak
        • tymian
        • soľ, mleté čierne korenie

        Na kapustu:

        • 500 g kyslej kapusty
        • 2 cibule nakrájané na plátky
        • pol lyžičky celej rasce
        • 3 strúčiky cesnaku
        • sušené huby (podľa chuti - nemusia byť)
        • mletá sladká červená paprika
        • bobkový list
        • soľ, mleté čierne korenie
        • olej

        POSTUP:

        1. Najskôr pripravte kapustu: Sceďte ju a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu opečte v panvici na sporáku alebo v miske na grile s trochou oleja. Pridajte rascu, nakrájaný cesnak, sušené (vopred namočené huby), mletú papriku a bobkový list.
        2. Na miernom ohni alebo na grile na nepriamom ohni duste za občasného miešania asi 30 minút. Dochuťte soľou a korením ak treba.
        3. Medzitým osoľte a okoreňte pstruhy a zvnútra posypte trochou sušeného cesnaku, a do vnútra každého vložte vetvičku tymianu. Na grile v špeciálnych kliešťoch alebo na podnose grilujte z oboch strán do zlatista asi 35 minút. Podávajte na kyslej kapuste.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ovocné LIMONÁDY BEZ CUKRU: Recepty na najlepšie osvieženie
          Zdroj: Canva

          GRILOVANÝ ANANÁS S KOKOSOVÝM JOGURTOM

          8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 6-7 MINÚT

          Zdroj: Laura Witteková

          Grilovaný ananás s kokosovým jogurtom.

          POTREBUJETE:

          • 1 ananás
          • pol šálky hnedého cukru
          • pol šálky roztopeného masla
          • 1 lyžička škorice

          Na kokosový jogurt:

          • 200 g kokosového jogurtu (alebo hustého bieleho jogurtu)
          • 2 lyžice strúhaného kokosu
          • 1 lyžica kokosového likéru
          • kôra z 1 limety

          POSTUP:

          1. Ananás očistite a nakrájajte na kolieska. V miske zmiešajte maslo s cukrom a so škoricou. Zmesou dobre potrite kolieska ananásu.
          2. Potretý ananás grilujte 3-4 minúty z každej strany pekne dozlatista. Počas grilovania ho ešte raz potrite škoricovou zmesou.
          3. Pripravte jogurt: Dobre vymiešajte kokosový alebo alebo hustý biely jogurt so strúhaným kokosom, s likérom, limetovou kôrou. Podávajte ku grilovanému ananásu.