Extra CHUTNÁ GRILOVAČKA: Tieto špecialitky určite vyskúšajte!
7. 7. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Už ste grilovali králičie mäso, chlebové placky, pstruha na kapuste, či ananás? Najvyšší čas vyskúšať... Neobanujete!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

KRÁLIČÍ BURGER SO SLANINOU, SYROM A S HORČICOVOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT
POTREBUJETE:
- 500 g králičieho mäsa
- 125 g bravčovej slaniny
- pár lístkov saturejky
- 4 plátky údeného syra
- 8-12 plátkov slaniny
- 4 obľúbené žemle
- 150 g majonézy alebo plnotučného jogurtu
- 1-2 lyžice hrubozrnnej horčice
- med podľa chuti
- pár šalátových listov";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:4:"olej
POSTUP:
- Studené králičie mäso striedavo pomeľte s kúskami bravčovej slaniny a pár lístkami saturejky. Zmes premieste a vypracujte 4 rovnako veľké fašírky. Do stredu každej urobte z jednej strany priehlbinu. Vďaka tomu fašírky pri opekaní „nenapučia“. Dbajte na to, aby mäso zostalo počas spracovania studené, keďže obsahuje voľnú slaninu, ktorá nesmie začať uvoľňovať tuk.
- Fašírky osoľte, okoreňte a opečte na grile alebo grilovacej panvici z oboch strán (spolu to môže trvať okolo 10 minút), ku koncu mäso prikryte plátkom syra. Zo začiatku opekania mäso k panvici alebo ku grilu pritlačte. Plátky slaniny krátko opečte z oboch strán.
- Žemle rozkrojte, z vnútornej strany ich opečte na tuku, bohato potrite omáčkou z majonézy alebo jogurtu, horčice a medu a vložte medzi ne mäso so syrom, slaninu a šalátové listy.

Grilované chlebové placky
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT PLUS MARINOVANIE , OPEKANIE 20 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Plnené chlebové placky pripravil náš šéfkuchár Ľuboš Mego. Chutia výborne aj samy, jemne posolené potreté bylinkovým maslom alebo s hummusom.
POTREBUJETE:
- 180 ml mlieka
- 50 g masla
- 300 g hladkej múky (môžete kombinovať s celozrnnou)
- pol lyžičky soli
Na plnenie:
- 600 g kuracích pŕs bez kosti a kože
- 1 lyžica červenej mletej papriky
- 1 lyžica mletej rasce (ideálne rímskej)
- pol lyžičky mletej čili papriky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymianu
- pol lyžičky citrónovej kôry
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica olivového oleja + na potretie panvice
- čerstvá zelenina podľa chuti (paradajky, uhorky, červená cibuľa, mladá kapusta)
POSTUP:
- Kuracie prsia pozdĺžne prerežte a jemne naklepte cez igelitové vrecko.
- Mäso v mise premiešajte s mletou paprikou, rascou, čili, oreganom, tymianom, citrónovou kôrou, so soľou a s olivovým olejom. Prikryté nechajte marinovať aspoň hodinu.
- Maslo roztopte vo vlažnom mlieku. Zmiešajte s múkou a so soľou. Vypracujte vláčne a nelepivé cesto. Zabalené vo fólii ho nechajte 20-30 minút odstáť.
- Odstáte cesto rozdeľte na štyri rovnaké časti. Každú vyvaľkajte na kruh s hrúbkou 3-5 mm.5. Placky potrite olejom a z každej strany opekajte na rozpálenej grilovacej panvici potretej olejom alebo na grile. Hotové placky prikryte kuchynskou utierkou.
- Opečte kuracie prsia. Vnútri by mali byť ešte jemne ružové a šťavnaté. Nakrájajte ich na tenké pásiky a spolu so zeleninou nimi naplňte teplé placky. Podávajte s jogurtovo-cesnakovým dipom.

Grilovaný pstruh na kyslej kapuste
4 PORCIE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE A VARENIE 35 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Grilovaný pstruh na kyslej kapuste. Náš šéfkuchár Ľuboš ho podáva so zemiakovými guľkami plnenými sušenými slivkami.
POTREBUJETE:
- 4 pstruhy
- sušený cesnak
- tymian
- soľ, mleté čierne korenie
Na kapustu:
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule nakrájané na plátky
- pol lyžičky celej rasce
- 3 strúčiky cesnaku
- sušené huby (podľa chuti - nemusia byť)
- mletá sladká červená paprika
- bobkový list
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP:
- Najskôr pripravte kapustu: Sceďte ju a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu opečte v panvici na sporáku alebo v miske na grile s trochou oleja. Pridajte rascu, nakrájaný cesnak, sušené (vopred namočené huby), mletú papriku a bobkový list.
- Na miernom ohni alebo na grile na nepriamom ohni duste za občasného miešania asi 30 minút. Dochuťte soľou a korením ak treba.
- Medzitým osoľte a okoreňte pstruhy a zvnútra posypte trochou sušeného cesnaku, a do vnútra každého vložte vetvičku tymianu. Na grile v špeciálnych kliešťoch alebo na podnose grilujte z oboch strán do zlatista asi 35 minút. Podávajte na kyslej kapuste.

Zdroj: Canva
GRILOVANÝ ANANÁS S KOKOSOVÝM JOGURTOM
8-10 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 6-7 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková
Grilovaný ananás s kokosovým jogurtom.
POTREBUJETE:
- 1 ananás
- pol šálky hnedého cukru
- pol šálky roztopeného masla
- 1 lyžička škorice
Na kokosový jogurt:
- 200 g kokosového jogurtu (alebo hustého bieleho jogurtu)
- 2 lyžice strúhaného kokosu
- 1 lyžica kokosového likéru
- kôra z 1 limety
POSTUP:
- Ananás očistite a nakrájajte na kolieska. V miske zmiešajte maslo s cukrom a so škoricou. Zmesou dobre potrite kolieska ananásu.
- Potretý ananás grilujte 3-4 minúty z každej strany pekne dozlatista. Počas grilovania ho ešte raz potrite škoricovou zmesou.
- Pripravte jogurt: Dobre vymiešajte kokosový alebo alebo hustý biely jogurt so strúhaným kokosom, s likérom, limetovou kôrou. Podávajte ku grilovanému ananásu.