Reklama

3 SUPER RECEPTY na DOMÁCU GRILOVAČKU: Sú od známych šéfkuchárov, vaši hostia sa budú zalizovať!

Grilovačka podľa Marcela Ihnačáka.

Zdroj: Dobré jedlo/MICHAL SMRCOK

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Rozpáľte gril - no ešte predtým si prejdite tieto SUPER RECEPTY na šťavnaté špízy, dokonalý steak aj parádne grilované paradajky. Všetky zvládnete RAZ-DVA a vaši hostia budú na vás a vaše grill menu ešte dlho spomínať.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ZDRAVŠIA OPEKAČKA: Ide to! Vyskúšajte 3 SUPER RECEPTY bez mäsa, lepku aj mlieka! Teaser
    Zdroj: NMH

    „Ovocie na grilovačku vyberajte vždy tvrdšie a nie vodnaté. Inak sa vám rozpadne,“ radí Marcel Ihnačák, od ktorého máme tento skvelý recept na ŠPÍZY. Určite si ich ugrilujte!

    Špízy s kravským syrom, prosciuttom a ovocím

    Zdroj: Dobré jedlo/MICHAL SMRCOK

    Špízy podľa Marcela Ihnačáka chutia ako sen.

    4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 3 MINÚTY

    Potrebujete:

    • 1 ananás
    • 1 mango
    • hrudka kravského syra
    • 3 plátky prosciutta
    • orechový olej (ak nemáte, použite olivový)
    • trochu čerstvého tymianu
    • šťava z citróna alebo limety
    • za hrsť rukoly a zopár jahôd na podávanie

    POSTUP:

    1. Ananás a mango olúpte a nakrájajte na kocky. Na rovnaké kúsky nakrájajte kravský syr a obaľte ich v nakrájaných plátkoch prosciutta. Takto pripravené kúsky striedavo napichujte na špajdle.
    2. Rozpálený gril dobre potrite olejom, aby sa naň špízy neprilepili. Grilujte 2-3 minúty, nezabudnite ich otáčať a ešte pred dokončením ich priamo na grile pokvapkajte orechovým olejom.
    3. Na tanier dajte umytú rukolu a jahody, pridajte špízy, posypte tymianom a dochuťte citrónovou šťavou. Môžete podávať!
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      11 potravín pre BRONZOVÚ POKOŽKU: Krásne sa opálite! Teaser
      Zdroj: NMH

      Byť tak jeho susedmi! Určite by vám napadlo, keby ste aj vy ochutnali hocičo z grilu u šéfkuchára Jozefa Risku. Áno, trochu nám smiete závidieť, ale radšej sa inšpirujte a pripravte jeho PARÁDNY STEAK!

      Rib eye steak s grilovanou zeleninou

      Zdroj: Matej Kalina

      Známy slovenský šéfkuchár Jozef Riska s rodinou predstavili čitateľom mesačníka Dobré jedlo na záhrade svojho rodinného domu v Moste pri Bratislave zopár chutných tipov na letnú grilovačku.

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 4 rib eye steaky
      • 1 žltá a červená paprika
      • 1 šalotka
      • 1 cuketa
      • 1 hlávka cesnaku
      • špargľa
      • tymian, rozmarín
      • soľ, korenie
      • olivový olej

      POSTUP:

      1. Mäso vyberte z chladničky aspoň 10 minút pred grilovaním a poriadne rozpáľte gril. Steaky pred grilovaním osoľte, okoreňte. Na medium rare ich grilujte z každej strany 2-3 minúty, ostanú krásne šťavnaté. Odložte ich bokom a nechajte 10 minút odležať. Až potom pokvapkajte olivovým olejom.
      2. Umytú papriku a cuketu nakrájajte, cesnak a šalotku nechajte v celku. Špargľu predvarte asi minútu v osolenej vode. Všetku zeleninu potom opekajte na grile iba zopár minút. Keď je hotová, pokvapkajte ju olivovým olejom, ochuťte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Môžete podávať k odpočinutým steakom.

      Jozefov dobrý tip

      Zdroj: Matej Kalina

      Steaky nezabudnite osoliť a okoreniť!

      Žiadne teplé omáčky! „V lete sú k steaku úplne zbytočné. Kvalitné a dobre ugrilované mäso si vystačí s chutnou zeleninou,“ radí Jozef.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Špagety s morskými plodmi: Rýchly RECEPT zo známej sicílskej reštaurácie!Teaser
        Zdroj: NMH

        Tento úžasný recept máme od najznámejšieho pestovateľa paradajok na Slovensku Zsolta Bindicsa. "Na grilovanie paradajok v celku, ktoré niečím plníte, vyberajte hranaté kokteilové, napríklad druh Papaletto. Bez problémov ich môžete opekať z každej strany – na rošte stoja, nezošmyknú sa vám. Okrem toho majú pevnú dužinu, takže ju ľahko vydlabete," radí. A teraz sa pustite do jeho parádneho receptu.

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Majiteľ pestovateľskej firmy pripravil spoločne s rodinou pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich obľúbených receptov s použítím paradajok.

        Grilované paradajky plnené syrom

        Zdroj: MATEJ KALINA

        Majiteľ pestovateľskej firmy Veselá paradajka pripravil spoločne s rodinou pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich obľúbených receptov s použítím paradajok. Na snímke sú grilované paradajky plnené kozím syrom.

        2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, GRILOVANIE 4 MINÚTY

        Potrebujete:

        • 10 paradajok (kokteilových hranatých)
        • 100 fety alebo mäkkého kozieho syra
        • pažítka
        • soľ podľa chuti
        • olivový olej
        • opečený chlieb a pestrý šalát na podávanie

        POSTUP:

        1. Z paradajok odrežte hlavičky a vyberte dužinu. Syr roztlačte vidličkou a vmiešajte nasekanú pažítku a soľ podľa chuti. Zmesou naplňte paradajky, pokvapkajte ich olejom a grilujte 3-4 minúty.
        2. Grilované paradajky podávajte s opečeným chlebíkom a pestrým šalátom. Dobrú chuť!

        Už ste počuli náš podcast?

        Autor článku

        Katarína Brunovská

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.