3 SUPER RECEPTY na DOMÁCU GRILOVAČKU: Sú od známych šéfkuchárov, vaši hostia sa budú zalizovať!
29. 6. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/MICHAL SMRCOK
Rozpáľte gril - no ešte predtým si prejdite tieto SUPER RECEPTY na šťavnaté špízy, dokonalý steak aj parádne grilované paradajky. Všetky zvládnete RAZ-DVA a vaši hostia budú na vás a vaše grill menu ešte dlho spomínať.

Zdroj: NMH
„Ovocie na grilovačku vyberajte vždy tvrdšie a nie vodnaté. Inak sa vám rozpadne,“ radí Marcel Ihnačák, od ktorého máme tento skvelý recept na ŠPÍZY. Určite si ich ugrilujte!
Špízy s kravským syrom, prosciuttom a ovocím
Zdroj: Dobré jedlo/MICHAL SMRCOK
Špízy podľa Marcela Ihnačáka chutia ako sen.
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, GRILOVANIE 3 MINÚTY
Potrebujete:
- 1 ananás
- 1 mango
- hrudka kravského syra
- 3 plátky prosciutta
- orechový olej (ak nemáte, použite olivový)
- trochu čerstvého tymianu
- šťava z citróna alebo limety
- za hrsť rukoly a zopár jahôd na podávanie
POSTUP:
- Ananás a mango olúpte a nakrájajte na kocky. Na rovnaké kúsky nakrájajte kravský syr a obaľte ich v nakrájaných plátkoch prosciutta. Takto pripravené kúsky striedavo napichujte na špajdle.
- Rozpálený gril dobre potrite olejom, aby sa naň špízy neprilepili. Grilujte 2-3 minúty, nezabudnite ich otáčať a ešte pred dokončením ich priamo na grile pokvapkajte orechovým olejom.
- Na tanier dajte umytú rukolu a jahody, pridajte špízy, posypte tymianom a dochuťte citrónovou šťavou. Môžete podávať!

Zdroj: NMH
Byť tak jeho susedmi! Určite by vám napadlo, keby ste aj vy ochutnali hocičo z grilu u šéfkuchára Jozefa Risku. Áno, trochu nám smiete závidieť, ale radšej sa inšpirujte a pripravte jeho PARÁDNY STEAK!
Rib eye steak s grilovanou zeleninou
Zdroj: Matej Kalina
Známy slovenský šéfkuchár Jozef Riska s rodinou predstavili čitateľom mesačníka Dobré jedlo na záhrade svojho rodinného domu v Moste pri Bratislave zopár chutných tipov na letnú grilovačku.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, GRILOVANIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 4 rib eye steaky
- 1 žltá a červená paprika
- 1 šalotka
- 1 cuketa
- 1 hlávka cesnaku
- špargľa
- tymian, rozmarín
- soľ, korenie
- olivový olej
POSTUP:
- Mäso vyberte z chladničky aspoň 10 minút pred grilovaním a poriadne rozpáľte gril. Steaky pred grilovaním osoľte, okoreňte. Na medium rare ich grilujte z každej strany 2-3 minúty, ostanú krásne šťavnaté. Odložte ich bokom a nechajte 10 minút odležať. Až potom pokvapkajte olivovým olejom.
- Umytú papriku a cuketu nakrájajte, cesnak a šalotku nechajte v celku. Špargľu predvarte asi minútu v osolenej vode. Všetku zeleninu potom opekajte na grile iba zopár minút. Keď je hotová, pokvapkajte ju olivovým olejom, ochuťte tymianom, rozmarínom, soľou a korením. Môžete podávať k odpočinutým steakom.
Jozefov dobrý tip
Zdroj: Matej Kalina
Steaky nezabudnite osoliť a okoreniť!
Žiadne teplé omáčky! „V lete sú k steaku úplne zbytočné. Kvalitné a dobre ugrilované mäso si vystačí s chutnou zeleninou,“ radí Jozef.

Zdroj: NMH
Tento úžasný recept máme od najznámejšieho pestovateľa paradajok na Slovensku Zsolta Bindicsa. "Na grilovanie paradajok v celku, ktoré niečím plníte, vyberajte hranaté kokteilové, napríklad druh Papaletto. Bez problémov ich môžete opekať z každej strany – na rošte stoja, nezošmyknú sa vám. Okrem toho majú pevnú dužinu, takže ju ľahko vydlabete," radí. A teraz sa pustite do jeho parádneho receptu.
Zdroj: MATEJ KALINA
Majiteľ pestovateľskej firmy pripravil spoločne s rodinou pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich obľúbených receptov s použítím paradajok.
Grilované paradajky plnené syrom
Zdroj: MATEJ KALINA
Majiteľ pestovateľskej firmy Veselá paradajka pripravil spoločne s rodinou pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich obľúbených receptov s použítím paradajok. Na snímke sú grilované paradajky plnené kozím syrom.
2-3 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, GRILOVANIE 4 MINÚTY
Potrebujete:
- 10 paradajok (kokteilových hranatých)
- 100 fety alebo mäkkého kozieho syra
- pažítka
- soľ podľa chuti
- olivový olej
- opečený chlieb a pestrý šalát na podávanie
POSTUP:
- Z paradajok odrežte hlavičky a vyberte dužinu. Syr roztlačte vidličkou a vmiešajte nasekanú pažítku a soľ podľa chuti. Zmesou naplňte paradajky, pokvapkajte ich olejom a grilujte 3-4 minúty.
- Grilované paradajky podávajte s opečeným chlebíkom a pestrým šalátom. Dobrú chuť!