Reklama

Emma a Ema TEKELYOVÉ V KUCHYNI: Biskupský CHLEBÍK pečú každé Vianoce!

Vianoce trávi celá rodina spolu.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

A nám dali naozaj šťavnatý a voňavý recept. Je plný orieškov, sušeného ovocia a neobsahuje vôbec múku! A ako bonus Ema pridala aj recept na super chrumkavé a zdravé brusnicové keksíky. Začnite piecť hneď zajtra...

Biskupský chlebík

10 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Šťavnatý biskupský chlebíček bez múky.

POTREBUJETE:

  • 4 vajcia
  • 100 g hnedého trstinového cukru (môžete nahradiť medom)
  • 125 g masla + na potretie formy
  • 150 g mletých mandlí
  • pol balíčka kypriaceho prášku
  • nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
  • 30 g hrozienok
  • 20 g na menšie kúsky nakrájaných sušených sliviek
  • 50 g na menšie kúsky nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí – podľa toho, čo máte doma
  • 50 g strúhanej horkej čokolády";i:10;s:24:"múka na vysypanie formy

Na ozdobenie:

  • džem (najlepšie pomarančový, prípadne marhuľový alebo ríbezľov
  • 100 g horkej čokolády na polevu
  • orechy na posypanie

POSTUP:

  1. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte na penu s cukrom a maslom, pridajte mleté mandle, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru.
  2. K žĺtkovej hmote opatrne primiešajte sneh a zľahka zapracujte hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Cesto vylejte do formy na biskupský chlebík. Teflónovú a keramickú predtým potrite maslom a vysypte múkou.
  3. Chlebík pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskú­šajte drevenou špajľou.
  4. Koláč nechajte vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte na drevenú dosku. Povrch potrite džemom
  5. Keď chlebík úplne vychladne, roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu, polejte ňou povrch aj boky a ozdobte orechmi.

Brusnicové sušienky s mandľami a vločkami

asi na 3 plechy, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 20 minút

POTREBUJETE:

  • 250 g masla
  • 150 g hnedého trstinového cukru
  • pol lyžičky soli
  • 1 lyžica vody
  • 50 g javorového sirupu (nemusí byť, ale sušienky budú krajšie voňať)
  • 500 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (prípadne dajte polovicu špaldovej a polovicu pohánkovej múky)
  • pol lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 vajce
  • 50 g na drobno nakrájaných mandlí
  • 100 g na drobno nakrájaných brusníc";i:10;s:23:"50 g ovsených vločiek

POSTUP:

  1. Maslo rozpustite v menšom hrnčeku s cukrom, lyžicou vody a so soľou tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
  2. Potom zmes aj s javorovým sirupom zmiešajte v mixéri s múkou, kypriacim práškom a vajíčkom do hladkého tuhšieho cesta. Prisypte mandle, brusnice, vločky a ešte poriadne premiešajte, aby boli v ceste dobre zapracované. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky.
  3. Studené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm a vykrajujte rôzne tvary. Oriešky a brusnice trošku vykrajovanie komplikujú, ale nedokonalosť tvarov je vítaná.
  4. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie pri 160 °C približne 15-20 minút do zlatista. Čas pečenia závisí od veľkosti sušienok. Teplé ich preložte na dosku a vychladnuté uskladnite vo vzduchotesnej kovovej alebo sklenenej nádobe.

Upečte tiež: