Emma a Ema TEKELYOVÉ V KUCHYNI: Biskupský CHLEBÍK pečú každé Vianoce!
22. 11. 2023, 8:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
A nám dali naozaj šťavnatý a voňavý recept. Je plný orieškov, sušeného ovocia a neobsahuje vôbec múku! A ako bonus Ema pridala aj recept na super chrumkavé a zdravé brusnicové keksíky. Začnite piecť hneď zajtra...
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
26 fotografiíPrejsť do galérie
Biskupský chlebík
10 porcií, príprava 20 minút, pečenie 45 minút
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Šťavnatý biskupský chlebíček bez múky.
POTREBUJETE:
- 4 vajcia
- 100 g hnedého trstinového cukru (môžete nahradiť medom)
- 125 g masla + na potretie formy
- 150 g mletých mandlí
- pol balíčka kypriaceho prášku
- nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
- 30 g hrozienok
- 20 g na menšie kúsky nakrájaných sušených sliviek
- 50 g na menšie kúsky nasekaných orechov (vlašských, lieskových, mandlí – podľa toho, čo máte doma
- 50 g strúhanej horkej čokolády";i:10;s:24:"múka na vysypanie formy
Na ozdobenie:
- džem (najlepšie pomarančový, prípadne marhuľový alebo ríbezľov
- 100 g horkej čokolády na polevu
- orechy na posypanie
POSTUP:
- Bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte na penu s cukrom a maslom, pridajte mleté mandle, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru.
- K žĺtkovej hmote opatrne primiešajte sneh a zľahka zapracujte hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Cesto vylejte do formy na biskupský chlebík. Teflónovú a keramickú predtým potrite maslom a vysypte múkou.
- Chlebík pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 45 minút. Či je cesto prepečené, vyskúšajte drevenou špajľou.
- Koláč nechajte vychladnúť, potom ho opatrne vyklopte na drevenú dosku. Povrch potrite džemom
- Keď chlebík úplne vychladne, roztopte vo vodnom kúpeli čokoládu, polejte ňou povrch aj boky a ozdobte orechmi.
Brusnicové sušienky s mandľami a vločkami
asi na 3 plechy, príprava 30 minút + chladenie cesta, pečenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 250 g masla
- 150 g hnedého trstinového cukru
- pol lyžičky soli
- 1 lyžica vody
- 50 g javorového sirupu (nemusí byť, ale sušienky budú krajšie voňať)
- 500 g hladkej špaldovej celozrnnej múky (prípadne dajte polovicu špaldovej a polovicu pohánkovej múky)
- pol lyžičky kypriaceho prášku
- 1 vajce
- 50 g na drobno nakrájaných mandlí
- 100 g na drobno nakrájaných brusníc";i:10;s:23:"50 g ovsených vločiek
POSTUP:
- Maslo rozpustite v menšom hrnčeku s cukrom, lyžicou vody a so soľou tak, aby sa všetky ingrediencie prepojili.
- Potom zmes aj s javorovým sirupom zmiešajte v mixéri s múkou, kypriacim práškom a vajíčkom do hladkého tuhšieho cesta. Prisypte mandle, brusnice, vločky a ešte poriadne premiešajte, aby boli v ceste dobre zapracované. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na pol hodiny do chladničky.
- Studené cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na hrúbku 4 mm a vykrajujte rôzne tvary. Oriešky a brusnice trošku vykrajovanie komplikujú, ale nedokonalosť tvarov je vítaná.
- Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie pri 160 °C približne 15-20 minút do zlatista. Čas pečenia závisí od veľkosti sušienok. Teplé ich preložte na dosku a vychladnuté uskladnite vo vzduchotesnej kovovej alebo sklenenej nádobe.
Upečte tiež: