Zimný poklad proti cholesterolu i na chudnutie: Toto si doprajte každý deň
27. 1. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Takmer zabudnutá slovenská potravina je hotový zázrak v boji s cholesterolom a pomôže vám aj zatočiť s nadbytočnými kilami.
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Dano Veselsky
Galéria k článku
Má množstvo vitamínov B1, minerálov, obzvlášť horčíka a cenných živín vrátane bielkovín, vlákniny, železa, zinku a fosforu. Neobsahuje lepok a na zimu je skrátka perfektná. Preventívne pomôže aj v boji s nachladnutím, epidémiami a nepriaznivým počasím. Nájdete v nej veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať črevá zdravé. Tak isto pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomáha predchádzať ochoreniam srdca, informuje o superpotravine z našich končín portál Zdravie.
Mali by ste po nej siahnuť, ak máte cievne problémy, hemoroidy alebo kŕčové žily, tiež pri potrebe pomôcť psychike a pri fyzickej námahe.
Navyše môže pomôcť pri chudnutí a udržaní zdravej hmotnosti. Jej vysoký obsah železa môže pomôcť pri predchádzaní anémie, a obsah fosforu pomáha posilniť vaše zuby a kosti. Okrem toho sa ľahko trávi a môže byť dobrým zdrojom energie.
Pohánka je poklad
Pohánka si zaslúži vašu pozornosť aj pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín. V zime sa odporúča jej denné užívanie, pretože organizmu pomôže v zahrievaní. Pohánka môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu.
Zdroj: Shutterstock
Zaraďte pohánku do vášho jedálnička!
Hnedá prešla pri čistení vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí obsiahnuté pozitívne látky. Vhodnejšia je preto pohánka svetlo zelená, ktorá sa čistila mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr dôkladne prepláchnuť. Svetlo zelenú následne ešte uvariť.
100 gramov pohánky má:
- 10 g bielkovín
- 74 g sacharidov
- 2 g tuku
- 12 g vlákniny
- 12 g vody
Nájdete v nej:
- vitamín B, B1, B2, B3, B5
- vitamín A
- vitamín C
- vitamín E
- fosfor
- zinok
- horčík
- draslík
- vápnik
- mangán";i:10;s:9:"molybdén";i:11;s:7:"železo
Pohánku si môžete dopriať namiesto rezancov do polievky, do lievancov, do šalátu, ako náhradu múky alebo ryže či zemiakov k hlavnému jedlu. Ak vás odrádza jej chuť, maskujte ju cesnakom, cibuľkou alebo majoránom.