Reklama

Zimný poklad proti cholesterolu i na chudnutie: Toto si doprajte každý deň

Pomaly dusené králičie stehná s krémovou pohánkou.

Zdroj: LAURA WITTEKOVA

Reklama

Takmer zabudnutá slovenská potravina je hotový zázrak v boji s cholesterolom a pomôže vám aj zatočiť s nadbytočnými kilami.

Má množstvo vitamínov B1, minerálov, obzvlášť horčíka a cenných živín vrátane bielkovín, vlákniny, železa, zinku a fosforu. Neobsahuje lepok a na zimu je skrátka perfektná. Preventívne pomôže aj v boji s nachladnutím, epidémiami a nepriaznivým počasím. Nájdete v nej veľa vlákniny, ktorá pomáha udržiavať črevá zdravé. Tak isto pomáha znížiť hladinu cholesterolu v krvi a pomáha predchádzať ochoreniam srdca, informuje o superpotravine z našich končín portál Zdravie.

Mali by ste po nej siahnuť, ak máte cievne problémy, hemoroidy alebo kŕčové žily, tiež pri potrebe pomôcť psychike a pri fyzickej námahe. 

Navyše môže pomôcť pri chudnutí a udržaní zdravej hmotnosti. Jej vysoký obsah železa môže pomôcť pri predchádzaní anémie, a obsah fosforu pomáha posilniť vaše zuby a kosti. Okrem toho sa ľahko trávi a môže byť dobrým zdrojom energie.

Pohánka je poklad

Pohánka si zaslúži vašu pozornosť aj pre svoj obsah nenasýtených mastných kyselín. V zime sa odporúča jej denné užívanie, pretože organizmu pomôže v zahrievaní. Pohánka môže mať podľa spôsobu spracovania svetlo zelenú alebo hnedú farbu.

Zdroj: Shutterstock

Zaraďte pohánku do vášho jedálnička!

Hnedá prešla pri čistení vysokým teplom, ktoré čiastočne ničí obsiahnuté pozitívne látky. Vhodnejšia je preto pohánka svetlo zelená, ktorá sa čistila mechanicky. V oboch prípadoch je potrebné pohánku najskôr dôkladne prepláchnuť. Svetlo zelenú následne ešte uvariť.

100 gramov pohánky má:

  • 10 g bielkovín
  • 74 g sacharidov
  • 2 g tuku
  • 12 g vlákniny
  • 12 g vody

Nájdete v nej:

  • vitamín B, B1, B2, B3, B5
  • vitamín A
  • vitamín C
  • vitamín E
  • fosfor
  • zinok
  • horčík
  • draslík
  • vápnik
  • mangán";i:10;s:9:"molybdén";i:11;s:7:"železo

Pohánku si môžete dopriať namiesto rezancov do polievky, do lievancov, do šalátu, ako náhradu múky alebo ryže či zemiakov k hlavnému jedlu. Ak vás odrádza jej chuť,  maskujte ju cesnakom, cibuľkou alebo majoránom.