PRVÉ HUBY už rastú: Bude skvelá VEGETARIÁNSKA KULAJDA AJ PAŠTÉTA!
29. 4. 2024, 7:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová
Reklama
Do polievky môžete využiť tiež sušené a do paštéty kúpite huby aj v obchode. Tieto pochúťky si teda môžete pripraviť aj hocikedy mimo sezóny.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
26 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Anketa
Chodíte na huby?
- Každý rok80%
- Už sa dlho chystám20%
Hlasovanie bolo ukončené
HUBOVO-ESTRAGÓNOVÁ PAŠTÉTA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Lahodná hubová paštéta.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 70 g masla
- 2 šalotky
- 1 malý pór (biela časť)
- 2 strúčiky cesnaku
- 150 g hnedých šampiňónov
- 100 g kuriatok alebo húb šimej
- 2 lyžičky celozrnnej horčice
- 2 lyžice creme fraîche alebo kyslej smotany (30 percentná)
- 3 lyžice nakrájaného estragónu (alebo trocha ligurčeka)
- kapari";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:29:"extra panenský olivový olej
POSTUP:
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, bielu časť póru a prelisovaný cesnak. Na nízkej teplote opekajte 7 minút, kým zelenina nezmäkne.
- Zvýšte teplotu, pridajte očistené a nakrájané šampiňóny aj huby šimej a za stáleho miešania opekajte 10 minút, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte horčicu, creme fraîche, paštétu osoľte a okoreňte. Varte ďalšie 2 minúty a pridajte estragón.
- Zmes nechajte vychladnúť a potom ju celú alebo len časť najemno rozmixujte.
- Paštétou natrite bagetu a podávajte ju s plátkom kapari a so šalátovými listami.

Video Player is loading.
Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakiiTradičná kulajda
6 porcií, príprava 15 minút, varenie 40 minút
POTREBUJETE:
- za 2 hrste sušených húb vopred namočených ( alebo 250 g čerstvých)
- 1 lyžica masla
- 1 cibuľa
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 2 - 3 veľké zemiaky
- 1 bobkový list
- 4 zrnká nového korenia
- štipka muškátového orieška
- 250 ml smotany (šľahačkovej alebo na varenie)";i:10;s:53:"1 lyžica hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:57:"1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)";i:12;s:11:"trocha octu";i:13;s:27:"za hrsť nasekaného kôpru";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:65:"vajcia na podávanie ( uvarené na hniličku alebo pošírované)
POSTUP:
- Čerstvé huby nakrájajte na plátky, sušené namočené sceďte a vodu odložte. Opečte niekoľko minút na masle a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Restujte 10 minút.
- Zalejte horúcim vývarom (prilejte vodu zo sušených húb), pridajte očistené a nakrájané zemiaky, nové korenie a bobkový list. Varte kým budú zemiaky mäkké.
- Z múky a smotany vymiešajte hladkú zátrepku a za stáleho miešania ju vlejte do polievky. Pridajte muškátov orech, cukor, ocot, osoľte a okoreňte. Varte ešte 5 minút. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným na hniličku.