Reklama

PRVÉ HUBY už rastú: Bude skvelá VEGETARIÁNSKA KULAJDA AJ PAŠTÉTA!

Kulajda.

Zdroj: Gurmet/Marie Bartošová

Reklama

Do polievky môžete využiť tiež sušené a do paštéty kúpite huby aj v obchode. Tieto pochúťky si teda môžete pripraviť aj hocikedy mimo sezóny.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!
    Anketa

    Chodíte na huby?

    • Každý rok80%
    • Už sa dlho chystám20%

    Hlasovanie bolo ukončené

    HUBOVO-ESTRAGÓNOVÁ PAŠTÉTA

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Lahodná hubová paštéta.

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
    POTREBUJETE:

    • 70 g masla
    • 2 šalotky
    • 1 malý pór (biela časť)
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 150 g hnedých šampiňónov
    • 100 g kuriatok alebo húb šimej
    • 2 lyžičky celozrnnej horčice
    • 2 lyžice creme fraîche alebo kyslej smotany (30 percentná)
    • 3 lyžice nakrájaného estragónu (alebo trocha ligurčeka)
    • kapari";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:29:"extra panenský olivový olej

    POSTUP:

    1. Vo veľkej panvici rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájanú šalotku, bielu časť póru a prelisovaný cesnak. Na nízkej teplote opekajte 7 minút, kým zelenina nezmäkne.
    2. Zvýšte teplotu, pridajte očistené a nakrájané šampiňóny aj huby šimej a za stáleho miešania opekajte 10 minút, kým sa tekutina neodparí. Primiešajte horčicu, creme fraîche, paštétu osoľte a okoreňte. Varte ďalšie 2 minúty a pridajte estragón.
    3. Zmes nechajte vychladnúť a potom ju celú alebo len časť najemno rozmixujte.
    4. Paštétou natrite bagetu a podávajte ju s plátkom kapari a so šalátovými listami.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Stravujete sa bezlepkovo? Možno nemusíte! Dnes o celiakii

      Tradičná kulajda

      6 porcií, príprava 15 minút, varenie 40 minút
      POTREBUJETE:

      • za 2 hrste sušených húb vopred namočených ( alebo 250 g čerstvých)
      • 1 lyžica masla
      • 1 cibuľa
      • 1 lyžička drvenej rasce
      • 1 a pol litra zeleninového vývaru
      • 2 - 3 veľké zemiaky
      • 1 bobkový list
      • 4 zrnká nového korenia
      • štipka muškátového orieška
      • 250 ml smotany (šľahačkovej alebo na varenie)";i:10;s:53:"1 lyžica hladkej múky (môže byť špaldová)";i:11;s:57:"1 lyžica kryštálového cukru (alebo podľa chuti)";i:12;s:11:"trocha octu";i:13;s:27:"za hrsť nasekaného kôpru";i:14;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:15;s:65:"vajcia na podávanie ( uvarené na hniličku alebo pošírované)

      POSTUP:

      1. Čerstvé huby nakrájajte na plátky, sušené namočené sceďte a vodu odložte. Opečte niekoľko minút na masle a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a rascu. Restujte 10 minút.
      2. Zalejte horúcim vývarom (prilejte vodu zo sušených húb), pridajte očistené a nakrájané zemiaky, nové korenie a bobkový list. Varte kým budú zemiaky mäkké.
      3. Z múky a smotany vymiešajte hladkú zátrepku a za stáleho miešania ju vlejte do polievky. Pridajte muškátov orech, cukor, ocot, osoľte a okoreňte. Varte ešte 5 minút. Odstavte a pridajte nasekaný kôpor. Kulajdu podávajte s pošírovaným vajíčkom alebo uvareným na hniličku.

      Podľa Dobrého jedla si pripravte tiež: