7x BURINA, ktorá v kuchyni chutí skvelo: A aká je zdravá!
21. 4. 2024, 21:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Shutterstock
Ak chcete ozdraviť jedálniček, nemusíte chodiť ďaleko - mnohé jarné rastliny sú výživovo bohaté. Od klasickej zeleniny sa odlišujú tým, že nie sú šľachtené, umelo hnojené ani striekané. Nazbierate ich na prechádzke, pred použitím dobre umyjete a na záver pridáte do jedla.
1. Sedmokráska

Zdroj: Shutterstock
Zdravá sedmokráska patrí aj du kuchyne.
Najlepšie je zbierať ju na jar, keď v sebe ukrýva najviac účinných látok. Obsahuje saponíny, triesloviny, horčiny, flavonoidy, sliz, živice, organické kyseliny, minerálne látky a inulín, vymenúva odborníčka Zdenka Havettová. Radí ju užívať aj pri ochoreniach žlčníka a sleziny a pri zápaloch močových ciest. Hodí sa nielen ako ozdoba jedál, ale aj ako príloha do šalátov, nátierok či polievok.
2. Púpava lekárska
Zdroj: Shutterstock
Zvyčajne rastie ako burina na lúkach, poliach, na okrajoch poľných ciest. Zberajú sa všetky časti rastliny – kvety, listy, vňať aj korene – sú jedlé a liečivé. Mladé listy, ktoré ešte neobsahujú mlieko, sa hodia do šalátov. „Púpava je bohatá na vitamíny A, C, E a K a minerály ako meď, fosfor, draslík, železo, vápnik, sodík a horčík. Obsahuje triesloviny, saponíny, organické kyseliny, inulín a slizovité látky,“ vymenúva odborníčka.
3. Skorocel kopijovitý
Zdroj: Shutterstock
Jeho lístky sa dajú zbierať prakticky celoročne. „Obsahuje slizovité látky, horčiny, vitamíny A, C a K, kyseliny, triesloviny, betakarotén a vlákninu. Listy majú sťahujúce účinky, preto sú vhodné ako prvá pomoc v prírode na rôzne poranenia, ale aj poštipnutia či popáleniny,“ konkretizuje výživová špecialistka. Robí sa z neho čaj i sirup.
4. Pažítka
Zdroj: Shutterstock
Jej divý variant môžete nájsť na jar v lese takmer vo všetkých lesných lokalitách. „Vo všeobecnosti platí, že má nízke nároky na pestovanie. Obsahuje vysoké množstvo vitamínu C, vitamín A, E a K. Z minerálnych látok obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, selén, mangán, zinok a meď,“ odporúča pažítku Zdena Havettová pre zdravé trávenie, srdce aj posilnenie imunity.
5. Hluchavka
Zdroj: Shutterstock
Hluchavka sa podobá žihľave dvojdomej. Na rozdiel od nej však nepŕhli. „Používa sa na rozpustenie hlienov a na dobré odkašliavanie. Vňať obsahuje triesloviny, flavonoidy, alkaloidy, sliz a silicu,“ vyratúva odborníčka. Jedlé sú kvety aj mladé listy.
6. Prvosienka jarná
Zdroj: Shutterstock
Kvety prvosienky sú vhodnou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány. „Uľahčuje vykašliavanie a odhlieňovanie a súčasne má protizápalový účinok. Má vysoký obsah vitamínu C. Má antioxidačné vlastnosti a pomáha posilniť imunitný systém. Obsahuje minerály draslík a vápnik. Na čaj sa používajú sušené alebo čerstvé kvety, alebo aj celá vňať rastliny,“ vymenúva výživová odborníčka. Listy aj kvety sa v jedálnom lístku podľa nej ujmú aj surové, a to hlavne v jarných šalátoch alebo ako ozdoba či dochutenie jedál.
7. Medvedí cesnak
Zdroj: Shutterstock
Medvedí cesnak v posledných rokoch zažíva veľký „boom“. A oprávnene! „Je to jarná vitamínová bomba. Obsahuje vitamíny B a C, alicín, flavonoidy, jód, sodík, draslík, železo, vlákninu,“ radí Zdenka zbierať mladé listy. Využiť ich môžete do šalátov, polievok, nátierok, na prípravu prívarkov a výborné je z nich aj pesto.