Tento OLEJ je zázračný: Viete, do akých dobrôt ho použiť?
22. 4. 2024, 13:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: Shutterstock
Je redší, hrá tak trochu do zelena a má fantastickú orieškovú chuť. Zo zdravých vlašských orechov ho lisujú za studena a do teplej kuchyne je absolútne nevhodný. Prišiel by tak o svoje drahocenné látky!
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Orechový olej, známy najmä z arabských krajín, preto lejte pekne štedro, tak ako narábate napríklad s olivovým olejom - na jarné šaláty, do jogurtovej misky s prvými jahodami, na teplú ovsenú kašu alebo hocakú zeleninovú polievku v tanieri.
Nejete mäso?
Zdroj: Shutterstock.com
Vlašské orechy obsahujú ochranné látky chrániace pečeň – aminokyselinu L-arginín, glutatión a omega-3 mastné kyseliny. Čistia ju a pomáhajú zbavovať sa škodlivín. Rovnaké účinky má aj olej z vlašských orechov, ktorý obsahuje množstvo železa, mangánu, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny E, skupiny B a vitamín C. Priaznivo pôsobí na pečeň, srdce a cievy, žlčník a celý tráviaci systém.
Dobre ním pokvapkajte svoje milované strukoviny. Znásobíte tak množstvo prijímaných bielkovín za deň. Orechový olej je ich takisto plný.

Zdroj: NMH
Okrem toho má vysoký obsah:
- esenciálnych mastných kyselín
- lecitínu
- fosforu
- béčok
- medi
- horčíka
- aj vápnika.
Je tiež dokázané, že orechový olej priaznivo vplýva na nervovú sústavu, mozog, obehový systém, takže znižuje riziko mŕtvice či infarktu a, naopak, zlepšuje pamäť a schopnosť sústrediť sa. Dosť na to, aby ste si dali za lyžicu hneď zrána. Čo poviete?
Kam ešte s ním?
Šup s ním na náš parádny reďkovkový šalát – vynikajúco v ňom nahradí olivový. Tú istú službu vám urobí v cestovinách s hocakým pestom!