Reklama

Tento OLEJ je zázračný: Viete, do akých dobrôt ho použiť?

Jeden z najbežnejších spôsobov, kam uschovať cukor, sú bežné šalátové dresingy. Vytvorte si svoje vlastné. Kombinujte olivový alebo avokádový olej či olej z vlašských orechov s citrónom, limetkou či balzamovým alebo vínnym octom. Dochucujte bylinkami, cesnakom, trochou horčice, menším množstvo kvalitnej soli, čiernym korením. Na vyváženie príliš kyslastých zálievok vyskúšajte trochu medu či javorového sirupu.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Je redší, hrá tak trochu do zelena a má fantastickú orieškovú chuť. Zo zdravých vlašských orechov ho lisujú za studena a do teplej kuchyne je absolútne nevhodný. Prišiel by tak o svoje drahocenné látky!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobroty zo zdravého CHRENU: Liek proti zápalom chutí fantasticky!
    Zdroj: NMH

    Orechový olej, známy najmä z arabských krajín, preto lejte pekne štedro, tak ako narábate napríklad s olivovým olejom - na jarné šaláty, do jogurtovej misky s prvými jahodami, na teplú ovsenú kašu alebo hocakú zeleninovú polievku v tanieri.

    Nejete mäso?

    Zdroj: Shutterstock.com

    Vlašské orechy obsahujú ochranné látky chrániace pečeň – aminokyselinu L-arginín, glutatión a omega-3 mastné kyseliny. Čistia ju a pomáhajú zbavovať sa škodlivín. Rovnaké účinky má aj olej z vlašských orechov, ktorý obsahuje množstvo železa, mangánu, omega-3 a omega-6 mastných kyselín, vitamíny E, skupiny B a vitamín C. Priaznivo pôsobí na pečeň, srdce a cievy, žlčník a celý tráviaci systém.

    Dobre ním pokvapkajte svoje milované strukoviny. Znásobíte tak množstvo prijímaných bielkovín za deň. Orechový olej je ich takisto plný.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Aké mäso je vhodné pre diabetikov? Toto odporúča odborníčka!
      Zdroj: NMH

      Okrem toho má vysoký obsah:

      • esenciálnych mastných kyselín
      • lecitínu
      • fosforu
      • béčok
      • medi
      • horčíka
      • aj vápnika.

      Je tiež dokázané, že orechový olej priaznivo vplýva na nervovú sústavu, mozog, obehový systém, takže znižuje riziko mŕtvice či infarktu a, naopak, zlepšuje pamäť a schopnosť sústrediť sa. Dosť na to, aby ste si dali za lyžicu hneď zrána. Čo poviete?

      Kam ešte s ním?

      Šup s ním na náš parádny reďkovkový šalát – vynikajúco v ňom nahradí olivový. Tú istú službu vám urobí v cestovinách s hocakým pestom!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.