Reklama

ČO S BIELOU ŠPARGĽOU? Dobre ju ošúpte a uvarte úžasnú OMÁČKU!

×
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte túto delikatesu!
    Reklama

    Uvarená biela špargľa výborne chutí preliata holandskou omáčkou. No lahodnú omáčku môžete pripraviť aj zo samotnej špargle. Aby nemala "fúziky" treba ju pred tým dobre ošúpať. Viete ako?

    Biela špargľa - ako na ňu?

    Chutí vám viac biela, či zelená? Je to stále tá istá špargľa, len inak pestovaná. Každá má svoju charakteristickú chuť, no lahodné sú obe.

    Zdroj: Shutterstock

    Chutí vám viac biela, či zelená? Je to stále tá istá špargľa, len inak pestovaná. Každá má svoju charakteristickú chuť, no lahodné sú obe.

    • Vyberajte pevné a čerstvé svetlé stonky bez žltých alebo hnedých škvŕn s nepoškodenými hlavičkami.
    • Najlepšia špargľa je začiatkom sezóny. V druhej polovici júna jej sezóna končí a špargľa môže byť drevnatá.
    • Spotrebujte ju hneď, alebo zabaľte so vlhkého vrecka či utierky. V chladničke vydrží 4 - 5 dní.
    • Očistite ju špeciálnou škrabkou, hlavičky nečistite. Tvrdý drevitý spodok (2 - 3 cm) stoniek odrežte alebo odlomte. Tam, kde pri lámaní špargle prirodzene prasknú, je miesto, kde odstránite tvrdú časť.
    • Hrubšie stonky sa šúpu lepšie, nie sú krehké, preto sa pri čistení nelámu a pri väčšom množstve budete rýchlejšie hotoví. Sú vhodné najmú ak špargľu chcete rozmixovať do omáčku alebo polievky.
    • V tom prípade ju očistenú a dobre opláchnutý nakrájajte a poduste alebo uvarte vo vode a postupujte podľa receptu.
    • Ak ju chcete podávať preliatu omáčkou, alebo ako prílohu k mäsu, do rizota, šalátu, či grilovať, stonky uvarte najlepšie vo vysokom hrnci so sitkom hlavičkami nahor. Ale môžete použiť aj široký hrniec.
    • Trocha osoľte, pridajte trocha cukru, prípadne citrónovej šťavy a varte asi 8 - 10 minút, podľa hrúbky stoniek.
    • Sceďte a hneď schlaďte v studenej vode.
    • S umytých šupiek môžete pripraviť vývar.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!

      Omáčka z bielej špargle

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 1 kg hrubej bielej špargle 
      • 1 cibuľa • olivový olej 
      • 4 zemiaky
      • 1 bobkový list 
      • 300-350 ml zeleninového vývaru
      • 1 črievko topeného syra
      • 2 lyžice ryžových alebo zemiakových vločiek (prípadne hladkej múky) 
      • 1 téglik kyslej smotany  + 2 lyžice smotany na varenie
      • 2 lyžičky kryštálového cukru
      • pol lyžice octu ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Špargľu očistite a nakrájajte na kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a po pár minútach pridajte očistené, nakrájané zemiaky a bobkový list. Opekajte 5 minút.
      2. Zalejte teplým vývarom a pridajte špargľu. Osoľte, okoreňte a keď je mäkká, pridajte syr a vločky. Premiešajte a varte 5 minút
      3. Rozmixujte, ochuťte cukrom a octom. Ak je omáčka riedka, pridajte vločky a prevarte. Smotany zmiešajte a vlejte do vriacej omáčky. Premiešajte a odstavte. Podávajte s vajíčkom a so zemiakmi, nokmi, s cestovinami alebo s opečeným chlebíkom.

      Dobrý tip: Pár minút pred koncom varenia môžete pridať nasekaný kôpor.