ČO S BIELOU ŠPARGĽOU? Dobre ju ošúpte a uvarte úžasnú OMÁČKU!
23. 4. 2024, 6:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)
Reklama
Uvarená biela špargľa výborne chutí preliata holandskou omáčkou. No lahodnú omáčku môžete pripraviť aj zo samotnej špargle. Aby nemala "fúziky" treba ju pred tým dobre ošúpať. Viete ako?
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ANZA
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie
Biela špargľa - ako na ňu?

Zdroj: Shutterstock
Chutí vám viac biela, či zelená? Je to stále tá istá špargľa, len inak pestovaná. Každá má svoju charakteristickú chuť, no lahodné sú obe.
- Vyberajte pevné a čerstvé svetlé stonky bez žltých alebo hnedých škvŕn s nepoškodenými hlavičkami.
- Najlepšia špargľa je začiatkom sezóny. V druhej polovici júna jej sezóna končí a špargľa môže byť drevnatá.
- Spotrebujte ju hneď, alebo zabaľte so vlhkého vrecka či utierky. V chladničke vydrží 4 - 5 dní.
- Očistite ju špeciálnou škrabkou, hlavičky nečistite. Tvrdý drevitý spodok (2 - 3 cm) stoniek odrežte alebo odlomte. Tam, kde pri lámaní špargle prirodzene prasknú, je miesto, kde odstránite tvrdú časť.
- Hrubšie stonky sa šúpu lepšie, nie sú krehké, preto sa pri čistení nelámu a pri väčšom množstve budete rýchlejšie hotoví. Sú vhodné najmú ak špargľu chcete rozmixovať do omáčku alebo polievky.
- V tom prípade ju očistenú a dobre opláchnutý nakrájajte a poduste alebo uvarte vo vode a postupujte podľa receptu.
- Ak ju chcete podávať preliatu omáčkou, alebo ako prílohu k mäsu, do rizota, šalátu, či grilovať, stonky uvarte najlepšie vo vysokom hrnci so sitkom hlavičkami nahor. Ale môžete použiť aj široký hrniec.
- Trocha osoľte, pridajte trocha cukru, prípadne citrónovej šťavy a varte asi 8 - 10 minút, podľa hrúbky stoniek.
- Sceďte a hneď schlaďte v studenej vode.
- S umytých šupiek môžete pripraviť vývar.

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Omáčka z bielej špargle
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 kg hrubej bielej špargle
- 1 cibuľa • olivový olej
- 4 zemiaky
- 1 bobkový list
- 300-350 ml zeleninového vývaru
- 1 črievko topeného syra
- 2 lyžice ryžových alebo zemiakových vločiek (prípadne hladkej múky)
- 1 téglik kyslej smotany + 2 lyžice smotany na varenie
- 2 lyžičky kryštálového cukru
- pol lyžice octu ";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Špargľu očistite a nakrájajte na kúsky. Na oleji speňte nakrájanú cibuľu a po pár minútach pridajte očistené, nakrájané zemiaky a bobkový list. Opekajte 5 minút.
- Zalejte teplým vývarom a pridajte špargľu. Osoľte, okoreňte a keď je mäkká, pridajte syr a vločky. Premiešajte a varte 5 minút
- Rozmixujte, ochuťte cukrom a octom. Ak je omáčka riedka, pridajte vločky a prevarte. Smotany zmiešajte a vlejte do vriacej omáčky. Premiešajte a odstavte. Podávajte s vajíčkom a so zemiakmi, nokmi, s cestovinami alebo s opečeným chlebíkom.
Dobrý tip: Pár minút pred koncom varenia môžete pridať nasekaný kôpor.