Reklama

Jednoduchý ZEMIAKOVÝ CHLEBÍK porotkyne Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT, rozvonia vám dom!

Porotkyňa televíznej šou Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová pripravila spoločne so študentkami SOŠ obchodu a služieb v Púchove niekoľko receptov pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo.

Zdroj: MATEJ KALINA

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

„Hoci som vášnivá čokoholička, vôňu a zvuk čerstvo upečeného chleba u mňa zrejme netromfne ani tá najkvalitnejšia čokoláda,“ usmieva sa skúsená cukrárka a porotkyňa novej šou RTVS Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová. My jej rozumieme. A vy? Vyskúšajte jej SUPER RECEPT s fotopostupom!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Fantastické PIROHY Janky Majeskej z Dunaja: Rodinný RECEPT nemá chybu!
    Zdroj: NMH

    Mať doma vlastný chlieb nie je zložitá veda, zato obrovská výhoda. Jožka (málokto ju volá inak) nás v tom utvrdzuje v Púchove, kde učí cukrárske remeslo stredoškolákov.

    Domáci chlieb je váš, pre vašich blízkych. Zamiesili ste ho svojimi rukami, pohrali ste sa s ním, a keď je upečený, starostlivo ho zabalíte do šatky. Vážite si ho viac než ten z obchodu,“ vysvetľuje, keď sa s jej šikovnými študentkami púšťame do práce s chlebom.

    A prečo miluje najviac zemiakový?Zemiak dodá chlebu vláčnosť, lebo klasické kysnuté cestomá tendenciu vysychať. Takto vám vydrží v top forme pokojne tri dni...“

    Zemiakový chlebík so semiačkami

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Jožkin zemiakový chlebík chutí ako sen!

    1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT+ KYSNUTIE, PEČENIE 35 MINÚT

    Potrebujete:

    • 300 g hladkej múky
    • 100 g špaldovej hladkej múky
    • 100 g celozrnnej múky
    • 10 g soli
    • 2 g celej rasce
    • 1 lyžica slnečnicových semiačok
    • 1 lyžica tekvicových semiačok
    • 260 g vody (vlažnej)
    • 25 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
    • 150 g varených zemiakov (v šupe)";i:10;s:9:"10 g octu";i:11;s:38:"zemiakový škrob na vysypanie ošatky
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Ako upiecť DOMÁCI CHLIEB? Je to ľahšie, než by ste čakali! TEASER

      POSTUP:

      1. Do veľkej misy preosejte múku, pridajte nastrúhané vychladnuté uvarené zemiaky.
      2. Pridajte soľ, rascu a semiačka.
      3. Prilejte vlažnú vodu, ocot a rozmrvte droždie.
      4. Vymieste hladké cesto a dajte ho kysnúť na teplé miesto asi na 45 minút. Cesto počas tohto procesu 2x premieste.
      5. Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník a preložte ho do ošatky vysypanej škrobom. Opäť nechajte podkysnúť asi 30 minút.
      6. Rúru rozohrejte na 250 °C, vložte do nej plech (hrniec) s vodou. Plech na pečenie chleba nahrejte. Vykysnutý bochník vyklopte z ošatky priamo na papier na pečenie a navrchu urobte nožom zárezy. Dajte ho na rozohriaty plech.
      7. Chlebík pečte 10 minút pri 250 °C s vodou (vznikne para). Potom z rúry vyberte plech s vodou, znížte teplotu na 180 – 200°C a pečte ešte 25 minút.
      8. Upečený chlieb musí byť na povrchu aj zospodu pevný, a keď naň zaklopete, vydá krásny dutý zvuk. Preložte ho na mriežku a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte dobre vychladnúť a môžete krájať. Dobrú chuť!

      Autor článku

      Katarína Brunovská

      redaktorka magazínu Dobré jedlo
      Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.