Jednoduchý ZEMIAKOVÝ CHLEBÍK porotkyne Jožky Zaukolcovej: SUPER RECEPT, rozvonia vám dom!
20. 4. 2024, 20:08 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: MATEJ KALINA
„Hoci som vášnivá čokoholička, vôňu a zvuk čerstvo upečeného chleba u mňa zrejme netromfne ani tá najkvalitnejšia čokoláda,“ usmieva sa skúsená cukrárka a porotkyňa novej šou RTVS Pečie celé Slovensko Jozefína Zaukolcová. My jej rozumieme. A vy? Vyskúšajte jej SUPER RECEPT s fotopostupom!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Mať doma vlastný chlieb nie je zložitá veda, zato obrovská výhoda. Jožka (málokto ju volá inak) nás v tom utvrdzuje v Púchove, kde učí cukrárske remeslo stredoškolákov.
„Domáci chlieb je váš, pre vašich blízkych. Zamiesili ste ho svojimi rukami, pohrali ste sa s ním, a keď je upečený, starostlivo ho zabalíte do šatky. Vážite si ho viac než ten z obchodu,“ vysvetľuje, keď sa s jej šikovnými študentkami púšťame do práce s chlebom.
A prečo miluje najviac zemiakový? „Zemiak dodá chlebu vláčnosť, lebo klasické kysnuté cestomá tendenciu vysychať. Takto vám vydrží v top forme pokojne tri dni...“
Zemiakový chlebík so semiačkami
Zdroj: MATEJ KALINA
Jožkin zemiakový chlebík chutí ako sen!
1 KUS, PRÍPRAVA 20 MINÚT+ KYSNUTIE, PEČENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 300 g hladkej múky
- 100 g špaldovej hladkej múky
- 100 g celozrnnej múky
- 10 g soli
- 2 g celej rasce
- 1 lyžica slnečnicových semiačok
- 1 lyžica tekvicových semiačok
- 260 g vody (vlažnej)
- 25 g čerstvého droždia (7 g sušeného)
- 150 g varených zemiakov (v šupe)";i:10;s:9:"10 g octu";i:11;s:38:"zemiakový škrob na vysypanie ošatky

POSTUP:
- Do veľkej misy preosejte múku, pridajte nastrúhané vychladnuté uvarené zemiaky.
- Pridajte soľ, rascu a semiačka.
- Prilejte vlažnú vodu, ocot a rozmrvte droždie.
- Vymieste hladké cesto a dajte ho kysnúť na teplé miesto asi na 45 minút. Cesto počas tohto procesu 2x premieste.
- Z vykysnutého cesta vytvarujte bochník a preložte ho do ošatky vysypanej škrobom. Opäť nechajte podkysnúť asi 30 minút.
- Rúru rozohrejte na 250 °C, vložte do nej plech (hrniec) s vodou. Plech na pečenie chleba nahrejte. Vykysnutý bochník vyklopte z ošatky priamo na papier na pečenie a navrchu urobte nožom zárezy. Dajte ho na rozohriaty plech.
- Chlebík pečte 10 minút pri 250 °C s vodou (vznikne para). Potom z rúry vyberte plech s vodou, znížte teplotu na 180 – 200°C a pečte ešte 25 minút.
- Upečený chlieb musí byť na povrchu aj zospodu pevný, a keď naň zaklopete, vydá krásny dutý zvuk. Preložte ho na mriežku a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte dobre vychladnúť a môžete krájať. Dobrú chuť!