Reklama

Slovenská kuchyňa je mňamková: Pirohy, šúľace, placky (Recepty)

Makové, lekvárove - to sú tie najlepšie chute.

Zdroj: Instagram@dobrejedlo

Reklama

Slovenská kuchyňa je mňamková: Pirohy, šúľace, placky (Recepty)

Milujeme ju a pritom na ňu ani nie sme veľmi hrdí. Slovenská kuchyňa je skvelá, veď si len spomeňte na chuť domácich pirohov, šúľancov placiek, kapustnice halušiek. Zbiehajú sa vám slinky? Oprášte niektorý z babičkiných receptov. My sme to trochu urobili za vás a tu je trojica skvelých receptov na domáce pirohy. Nachystajte múky, zemiaky, bryndzu, lekvár., mak..

A v galérii sa inšpirujte ďalšími chutnými jedlami:

Zdroj foto: Instagram

PARENÉ LEKVÁROVÉ PIROHY S MAKOVOU

POSÝPKOU

Zdroj: Instagram@dobrejedlo

Pirohy ako od babičky. Urobte si ich podľa nášho receptu.

4 porcie

Potrebujeme:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 lyžičku (zarovnanú) sódy bikarbóny
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 200 g slivkového lekváru
  • rozpustené maslo na poliatie
  • 150 g mletého maku
  • 75 g práškového cukru

Ako na to: Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme acidofilné mlieko, soľ, vajce a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Do stredu každého kolieska dáme kôpku lekváru, cesto preložíme a dobre zatlačíme. Do kastróla s vodou dáme sitko na naparovanie, ktoré potrieme rozpusteným maslom, uložíme pirohy a paríme 10 minút. Pirohy opatrne vyberieme. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a cukrom.

SPIŠSKÉ BRYNDZOVÉ PIROHY

Zdroj: Recepty zo Života

Spišské pirohy - naša klaslka.

4 porcie

Potrebujeme:

  • 500 g hrubej múky
  • 150 g uvarených zemiakov
  • 250 g bryndze
  • 1 vajce
  • 125 g kyslej smotany
  • prerastená slanina
  • soľ

Ako na to: Z múky, vajca a malého množstva vody vypracujeme hladké a elastické cesto. Vyformujeme do gule, zakryjeme a necháme 10 minút odstáť. Uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme. Na plnku k zemiakom dôkladne zamiešame bryndzu. Osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a veľkým pohárom povykrajujeme kolieska. Na kolieska lyžičkou dáme plnku, cesto preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou. Pirohy varíme 10 minút vo vriacej osolenej vode. Necháme odkvapkať a podávame s kyslou smotanou a vyškvarenou slaninou.

VYPRÁŽANÉ ZEMIAKOVÉ PIROHY

Zdroj: Recepty zo ŽIvotaa

Pirohy môžu byť aj pečené.

4 porcie

Potrebujeme:

  • 700 g hladkej múky
  • pol lyžice soli
  • 1 lyžičku sódy bikarbóny
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • 3 lyžice uvarených pretlačených zemiakov
  • múku na posypanie dosky
  • olej na vyprážanie
  • Na plnku:
  • 500 g uvarených pretlačených zemiakov
  • soľ";i:10;s:22:"mleté čierne korenie";i:11;s:11:"100 g masla

Ako na to: V mise zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, mlieko a zemiaky. Vypracujeme hladké cesto. Necháme chvíľu odstáť. V druhej mise zmiešame zemiaky s rozpusteným maslom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu plnky a prehneme cez stred a vytvoríme trojuholníky. V panvici alebo vo fritéze rozohrejeme olej a pirohy v ňom dozlatista vyprážame. Hotové necháme odkvapkať na papierovej utierke a ihneď podávame.