Slovenská kuchyňa je mňamková: Pirohy, šúľace, placky (Recepty)
9. 3. 2020, 18:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 16:33)

Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Slovenská kuchyňa je mňamková: Pirohy, šúľace, placky (Recepty)
Zdroj: Instagram@bajolafitcz
Zdroj: Instagram@inspiracie.sk
Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Galéria k článku
Milujeme ju a pritom na ňu ani nie sme veľmi hrdí. Slovenská kuchyňa je skvelá, veď si len spomeňte na chuť domácich pirohov, šúľancov placiek, kapustnice halušiek. Zbiehajú sa vám slinky? Oprášte niektorý z babičkiných receptov. My sme to trochu urobili za vás a tu je trojica skvelých receptov na domáce pirohy. Nachystajte múky, zemiaky, bryndzu, lekvár., mak..
A v galérii sa inšpirujte ďalšími chutnými jedlami:
Zdroj foto: Instagram
PARENÉ LEKVÁROVÉ PIROHY S MAKOVOU
POSÝPKOU
Zdroj: Instagram@dobrejedlo
Pirohy ako od babičky. Urobte si ich podľa nášho receptu.
4 porcie
Potrebujeme:
- 300 g polohrubej múky
- 1 lyžičku (zarovnanú) sódy bikarbóny
- 250 ml acidofilného mlieka
- štipku soli
- 1 vajce
- 200 g slivkového lekváru
- rozpustené maslo na poliatie
- 150 g mletého maku
- 75 g práškového cukru
Ako na to: Múku zmiešame so sódou bikarbónou, pridáme acidofilné mlieko, soľ, vajce a vypracujeme polotuhé cesto. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Do stredu každého kolieska dáme kôpku lekváru, cesto preložíme a dobre zatlačíme. Do kastróla s vodou dáme sitko na naparovanie, ktoré potrieme rozpusteným maslom, uložíme pirohy a paríme 10 minút. Pirohy opatrne vyberieme. Na tanieri polejeme rozpusteným maslom, posypeme mletým makom a cukrom.
SPIŠSKÉ BRYNDZOVÉ PIROHY
Zdroj: Recepty zo Života
Spišské pirohy - naša klaslka.
4 porcie
Potrebujeme:
- 500 g hrubej múky
- 150 g uvarených zemiakov
- 250 g bryndze
- 1 vajce
- 125 g kyslej smotany
- prerastená slanina
- soľ
Ako na to: Z múky, vajca a malého množstva vody vypracujeme hladké a elastické cesto. Vyformujeme do gule, zakryjeme a necháme 10 minút odstáť. Uvarené zemiaky ošúpeme a roztlačíme. Na plnku k zemiakom dôkladne zamiešame bryndzu. Osolíme. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 2 mm a veľkým pohárom povykrajujeme kolieska. Na kolieska lyžičkou dáme plnku, cesto preložíme na polovicu a okraje popritláčame vidličkou. Pirohy varíme 10 minút vo vriacej osolenej vode. Necháme odkvapkať a podávame s kyslou smotanou a vyškvarenou slaninou.
VYPRÁŽANÉ ZEMIAKOVÉ PIROHY
Zdroj: Recepty zo ŽIvotaa
Pirohy môžu byť aj pečené.
4 porcie
Potrebujeme:
- 700 g hladkej múky
- pol lyžice soli
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 250 ml acidofilného mlieka
- 3 lyžice uvarených pretlačených zemiakov
- múku na posypanie dosky
- olej na vyprážanie
- Na plnku:
- 500 g uvarených pretlačených zemiakov
- soľ";i:10;s:22:"mleté čierne korenie";i:11;s:11:"100 g masla
Ako na to: V mise zmiešame múku, soľ, sódu bikarbónu, mlieko a zemiaky. Vypracujeme hladké cesto. Necháme chvíľu odstáť. V druhej mise zmiešame zemiaky s rozpusteným maslom. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Cesto natenko rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu plnky a prehneme cez stred a vytvoríme trojuholníky. V panvici alebo vo fritéze rozohrejeme olej a pirohy v ňom dozlatista vyprážame. Hotové necháme odkvapkať na papierovej utierke a ihneď podávame.