Plnené PIROHY preliate delikátnou omáčkou: Hubová klasika
11. 12. 2020, 7:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:23)

Zdroj: Dobré jedlo
My sme z nich paf, budete aj vy.
- Dĺžka prípravy (min): 60
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 50 g masla
- 3 ks žĺtky
- 1 ks soľ
- 100 g hladkej múky
- 1 ks vajcia a strúhanka na obaľovanie
- 1 ks masť na vyprážanie
Plnka:
- 250 g čerstvých húb
- 40 g masti
- 40 g cibule
- 1 ks soľ
- 2 ks vajcia
- 1 ks strúhanka
- 1 ks mleté čierne korenie
Omáčka:
- 250 g čerstvých húb
- trocha ks vody
- 1 ks soľ
- 1 ks rasca
- 250 ml kyslej smotany
- 30 g hladkej múky
Postup
Krok 1
Olúpané, umyté zemiaky pokrájame, uvaríme v osolenej vode, scedíme ich a roztlačíme. Keď vychladnú, pridáme maslo, žĺtky, múku, soľ a vypracujeme cesto. Na doske posypanej múkou urobíme z cesta šúľok a pokrájame ho na kúsky. Každý rozvaľkáme na placku a naplníme plnkou.
Krok 2
Placku preložíme napoly, okraje postláčame, obalíme rozšľahanými vajcami, strúhankou a vypražíme na rozpálenej masti. Podávame s hubovou omáčkou. Plnka: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme pokrájané huby, osolíme a udusíme domäkka.
Krok 3
K vychladnutým hubám pridáme vajcia, mleté čierne korenie a zahustíme strúhankou.